Het ironische lot van ‘The Adjustment Bureau’ (VTM 3), een film over lotsbepaling door een hogere macht

Films | Vanavond zendt VTM 3 de romantische sciencefictionfilm ‘The Adjustment Bureau’ uit. De plot draait rond een hogere macht die de lotsbestemming van alle mensen manipuleert zodat alles volgens ‘Het Plan’ verloopt, zo ook de verhouding tussen Elise (Emily Blunt) en David (Matt Damon). Ironisch genoeg onderging de film zelf de grillen van het lot, toen een hogere macht bepaalde dat het einde aangepast moest worden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De ambitieuze David Norris (Damon) staat op het punt een zetel te bemachtigen in de Amerikaanse senaat. Maar wanneer hij de bloedmooie Elise Sellas (Blunt) ontmoet en een romantische affaire met haar begint, verandert zijn leven drastisch. David ontdekt dat ze gevolgd worden door mannen die in opdracht van het mysterieuze 'Adjustment Bureau' alles op alles zetten om te verhinderen dat ze een relatie krijgen.

Het Adjustment Bureau is een soort geheime dienst die ervoor zorgt dat alle levenspaden ‘Het Plan’ volgen: een voorbestemd lot dat vastgelegd is voor iedere aardbewoner. Wanneer iemand dreigt af te wijken van dat hogere plan, grijpen de agenten van het Adjustment Bureau in. Vaak gebeurt dat op bovennatuurlijke wijze.

Dynamiek tussen ‘vrije wil’ en ‘het lot’

David wordt gewaarschuwd: indien hij Elise opnieuw ontmoet of een woord rept over het bestaan van het Adjustment Bureau, zou hij “gereset” worden – zijn geheugen en persoonlijkheid zouden gewist worden.

Maar de liefde overwint: drie jaar later staart David uit het busraam en spot Elise. Hij doet er alles aan om haar te ontmoeten, terwijl het Bureau alles in het werk stelt om dat te vermijden. Reden: hun relatie zou hun beider veelbelovende toekomsten verknallen. Elise is op weg om een wereldberoemde danseres en choreograaf te worden en David president van de Verenigde Staten – op voorwaarde dat ze géén koppel worden.

Het hoofdthema van ‘The Adjustment Bureau’ draait rond de dynamiek tussen ‘vrije wil’ en ‘het lot’. Zijn mensen in controle van hun eigen bestaan of werd hun levensweg al op voorhand vastgelegd door een hogere macht en is vrije wil slechts een illusie? De premisse op zich is niet nieuw (cfr. ‘The Matrix’), maar de uitwerking is wel verfrissend.

Slotscène met The Chairman aangepast

Ironisch gezien werd de film zélf aangepast door een hogere macht. De rol van The Chairman – de persoon die ‘Het Plan’ ontwierp en dus in feite de rol van God vertolkt – werd oorspronkelijk toebedeeld aan de Iraans-Amerikaanse actrice Shohreh Aghdashloo. Maar regisseur George Nolfi besloot om een deel van de slotscène, waarin The Chairman voor het eerst te zien is, uit de film te knippen.

In de memoires van Aghdashloo uit 2013 klonk het dat Nolfi Universal Pictures de schuld gaf voor de aanpassing: “Als acteurs en actrices weten we dat we overgeleverd zijn aan de gratie van de monteurs, maar niet in deze mate. Ik moest God spelen van Nolfi, totdat ik met hem op werklunch ging. Hij stond op het punt om in tranen uit te barsten en zei dat hij de rol moest schrappen onder druk van het distributiebedrijf.”

Bekijk 'The Adjustment Bureau' vanavond om 20u25 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top