Een dubbele portie Kaya Scodelario, maar waar kennen we haar nog van?

Series | Op VTM 3 kan je vanavond met twee achtereenvolgende films urenlang genieten van het puike acteerwerk van een onderbelichte Britse ster: Kaya Scodelario. Voor zij die de actrice nog niet kennen, stellen we haar en haar uitgebreide filmografie even voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met ‘Maze Runner: The Death Cure’ en ‘Crawl’ zendt VTM 3 al dan niet toevallig twee films uit waarin de Braziliaans-Britse actrice Kaya Scodelario een hoofdrol speelt. In de ‘Maze Runner’-saga kroop ze in de huid van Teresa, de eerste en enige vrouwelijke “Glader”, die een belangrijke rol krijgt in de populaire tienertrilogie. In ‘Crawl’ is ze het hoofdpersonage dat tijdens een orkaan in Florida uit een huis probeert te ontsnappen. Het huis loopt aan een snel tempo onder water, en samen met haar hebben grote alligators hun toevlucht gezocht in de kamers. De plot van een B-horrorfilm, maar wel eentje die erg goed ontvangen is door fans van het genre.

Scodelario, die in maart van dit jaar de kaap van de 30 rondt, begon haar intussen bruisende carrière op jonge leeftijd. Toen ze 14 jaar oud was, werd ze op slag beroemd in Groot-Brittannië toen ze de rol van Effy Stonem kreeg in de serie voor adolescenten ‘Skins’. Ze was het jongere zusje van een van de hoofdrolspelers en vanaf seizoen 3 draaide de serie niet meer om haar broer en zijn vrienden, maar wel om haar. Scodelario is overigens niet de enige die dankzij het eerste seizoen van ‘Skins’ een acteercarrière uitbouwde. Naast haar stonden bijvoorbeeld Nicholas Hoult (Beast in ‘X-Men’), Dev Patel (die een jaar later de hoofdrol speelde in ‘Slumdog Millionaire’) en Daniel Kaluuya (‘Get Out’, ‘Black Panther’) op de set.

Filmsucces

In 2009 kreeg Scodelario haar eerste rol in een langspeelfilm. In ‘Moon’, een nauwgezette en bizarre mysterieprent waarin Sam Bell (Sam Rockwell) alleen (of toch niet?) op een maanbasis ronddwaalt, speelde ze de rol van Eve, de dochter van Sam, die haar vader nog nooit te zien had gekregen, maar wel videoboodschappen kon versturen. De film was voornamelijk een vehikel voor Sam Rockwell, maar het is ook dankzij de ondersteuning van de andere acteurs, zoals Kaya Scodelario, dat hij kon schitteren.

In de jaren nadien boekte Scodelario het ene succes na het andere, zij het in bijrollen in de ‘Clash of the Titans’-remake en ‘Spike Island’ of in hoofdrollen in ‘Shank’, een adaptatie van ‘Wuthering Heights’ en thrillerdrama ‘The Truth About Emanuel’, waarin ze de affiche deelde met Jessica Biel. In 2014 volgde dan de hoofdrol in ‘The Maze Runner’, een trilogie die haar tot 2018 een vaste waarde in de cinema maakte.

Sterke rollen

In 2017 deed ze er nog een schepje bovenop, want dan verscheen ze in ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales’ (internationaal ‘Salazar’s Revenge'), naast uiteraard Johnny Depp, Javier Bardem en Geoffrey Rush. Die laatste speelde in de film haar vader, Hector Barbossa. Zij was Carina Smyth Barbossa, die ten onrechte wordt beschuldigd van hekserij terwijl ze alleen vecht voor haar recht om te mogen studeren. Sterke vrouwen in een typisch mannelijke omgeving liggen haar duidelijk goed.

Na de ‘Maze Runner’-trilogie gooide Scodelario in 2019 meteen weer hoge ogen toen ze de vrouw van seriedoder Ted Bundy (Zac Efron) vertolkte in de Netflix-productie ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’. Nog in 2019 verscheen de hierboven vermelde thriller ‘Crawl’. Rond de jaarwisseling was ze nog te zien in de cinemazalen in de nieuwste film rond een horrorgamefranchise: ‘Resident Evil: Welcome to Raccoon City’ als hoofdpersonage Claire Redfield.

Ook op persoonlijk vlak boert Scodelario goed. Ze huwde in 2015 met acteur Benjamin Walker (‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’, ‘Flags of Our Fathers’, ‘Jessica Jones’), die ze leerde kennen op de set van de film ‘The King’s Daughter’. Die film zou na zo’n acht jaar in “development hell” begin dit jaar eindelijk verschijnen. Samen hebben ze twee kinderen. Peetvader van het eerste kind is niemand minder dan haar collega op de set van ‘Skins’, Daniel Kaluuya. En zo is de cirkel rond.

Bekijk ‘Maze Runner: The Death Cure’ en ‘Crawl op dinsdag 18 januari om 20u35 en 23u20 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Ontdek ‘Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales / Salazar’s Revenge’ op Disney+, nu beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Ontdek ‘Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top