'Hotel Artemis' op VTM 4: waarom deze 'John Wick'-lookalike grandioos flopte

Films | Vanavond zendt VTM 4 de sf-actiefilm ‘Hotel Artemis’ uit, over ene Jean Thomas die in het jaar 2028 een peperdure privékliniek voor criminelen runt, wanneer op een dag twee zwaargewonde gangsters voor de deur staan met een zeer gegeerde buit. Ondanks een topcast flopte de film. Proximus Pickx speurt naar verklaringen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jodie Foster, Dave Bautista, Jeff Goldblum, … : de topcast van ‘Hotel Artemis’ spreekt tot de verbeelding. Maar het actiedrama van regisseur Drew Pearce is het zoveelste bewijs dat een ijzersterke cast alleen een film niet kan redden. De film kostte 15,5 miljoen dollar om te maken, maar bracht wereldwijd slechts 13,3 miljoen dollar op.

‘Hotel Artemis’ is op dezelfde leest geschoeid als de populaire actiefilmreeks ‘John Wick’: het gaat over een geheime criminele onderwereld met nauwkeurige regeltjes, en een hoofdkwartier dat als uitvalsbasis dient. Hotel Artemis fungeert als een ziekenhuis voor carrièrecriminelen. Als je je een lidmaatschap kan veroorloven en je aan de regels houdt, ben je als gangster in goede handen in Artemis.

Jodie Foster maakt indruk met haar portrettering van The Nurse die Artemis runt. Haar personage voorziet de film van een emotionele dimensie. Haar droge humor is een masker voor haar angststoornissen en tragisch verleden. Fosters acteerprestatie werd door sommige recensenten geroemd als “één van haar beste en meest memorabele”. Jeff Goldblum vuurt dan weer de ene na de andere rake oneliner af. Hij komt niet vaak in het stuk voor, maar elke seconde dat Goldblum in beeld verschijnt blijft hangen.

Bizarre pastiche

De nabije toekomst waarin het verhaal zich afspeelt is minimalistisch en fascinerend weergegeven: buiten vinden er rellen plaats over watervoorziening, die geprivatiseerd is en niet meer publiek toegankelijk.

Waar het schoentje knelt voor ‘Hotel Artemis’ is de actie, of het gebrek eraan. Om een klassieker in het genre te worden, ontbeert de film actiescènes. De personages dan: die blijven grotendeels oppervlakkig, zonder veel karakterevolutie. Het einde is geen mooie afronding van een verhaal, maar eerder een knip. Een verhaal dat trouwens iets te licht weegt.

Toch is ‘Hotel Artemis’ een vermakelijke, ietwat bizarre pastiche van de ‘film noir’. Wie een handvol geweldige acteurs en actrices een stel badasses wil zien spelen, wordt met deze film op z'n wenken bediend.

Bekijk 'Hotel Artemis' vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top