Sensatie op het WK snooker in 2019: Ronnie O’Sullivan blameert zich tegen amateur James Cahill

Sport | Azend op een zesde wereldtitel werd snookerlegende Ronnie O’Sullivan in de eerste ronde van het WK snooker in 2019 gekoppeld aan amateurspeler James Cahill. Wat op papier een opwarmer leek, draaide voor The Rocket uit op een nachtmerrie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De in Blackpool geboren Cahill bereikte het wereldkampioenschap van 2019 door drie kwalificatierondes te overleven. Hij werd zo de eerste amateurspeler ooit die zich voor het mondiale toernooi wist te plaatsen. De Engelsman verloor twee jaar daarvoor zijn in 2013 verkregen professionele status, maar knokte zich op die manier terug op de snookerkaart.

Toen Cahill in 2019 gekoppeld werd aan Ronnie O’Sullivan, had Cahill dus geen notering op de wereldranglijst. De jongen uit Blackpool moest in de eerste ronde dus een hapklaar brokje worden voor O’Sullivan, op dat moment vijfvoudig wereldkampioen en in dat jaar winnaar van onder meer de UK Championship en de Shanghai Masters.

IJzig kalm

Maar Cahill zou de partij zonder schroom aanvatten en was niet onder de indruk van de omstandigheden. Na de openingssessie stond O'Sullivan, die in aanloop naar de ontmoeting met Cahill klaagde over slapeloosheid en tijdens de wedstrijd vermoeid oogde, al op een 4-5-achterstand.

Een dag later kwam Cahill zelfs 8-5 voor. Maar toen schoot The Rocket wakker. Via breaks van 104 en 89 zette O’Sullivan de bordjes weer gelijk. O’Sullivan leek zelfs op voorsprong te komen, maar miste onbegrijpelijk de roze bal. Daardoor won Cahill het zeventiende frame en kwam hij 9-8 voor. Cahill bleef in het achttiende frame ijzig kalm en potte alle kleuren op weg naar een onwaarschijnlijke stunt tegen de vijfvoudige wereldkampioen: 10-8.

"Ik kon amper overeind blijven staan in de slotfase", zei een euforische Cahill na zijn overwinning in gesprek met de BBC. "Mijn ledematen voelen heel zwaar aan en ik heb geen energie", zei O'Sullivan dan weer na zijn blamage. "Ik worstelde om wakker te blijven en voel me op dit moment verschrikkelijk. Mentaal was ik er klaar voor, maar je moet je helemaal goed voelen. Cahill speelde bovendien briljant, dus complimenten voor hem."

Neefje van Hendry

Pikant detail aan de sensationele zege van Cahill was dat hij op het moment van de feiten het neefje was van een andere snookerlegende, met name Stephen Hendry. De tante van Cahill was namelijk ooit de partner van Hendry. Die laatste is nog steeds het ultieme snookericoon, vermits hij als enige zeven wereldtitels op zijn palmares heeft staan. Een jaar na zijn blamage pakte O’Sullivan wraak door zijn zesde wereldtitel te pakken en is dus één WK-titel verwijderd van het ultieme record.

In 2019 kwam Cahill overigens in ronde twee uit tegen Stephen Maguire, op dat moment de nummer 15 van wereld. Cahill dreef ook Maguire tot het uiterste, maar moest met 13-12 de duimen leggen voor de Schot.

Een jaar later moest Cahill opnieuw de kwalificaties doorspartelen, wilde hij andermaal op de hoofdtabel van het WK belanden. In de eerste kwalificatieronde werd hij gekoppeld aan onze landgenoot Ben Mertens. Het amper 15-jarige talent verbaasde Cahill en versloeg de Engelsman. Mertens pakte op zijn manier ook een primeur door als jongste speler ooit een wedstrijd te winnen op het WK snooker.

Andermaal, in de sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top