Turkse sim-racing coureur gepromoveerd naar Formule 2

Nieuws | Na twee jaar in de Formula One Esports Series en verschillende ervaringen in andere autodisciplines, zal de Turkse Cem Bölükbasi volgend jaar in de Formule 2 racen. Hij wordt daarmee de eerste coureur ter wereld die de overstap maakt van esport naar Formule 2, de laatste stap voor het Formule 1-circuit.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We legden het meer dan een jaar geleden al uit in een dossier: de grens tussen klassieke sporten en esports is soms dun. Soms kan je zelfs de overgang maken tussen de twee, waardoor de twee sectoren elkaar kunnen verrijken. Deze grens is nog vager in de wereld van sim-racing en motorsport.

Die lijn werd woensdag opnieuw overschreden, met de aankondiging van de komst van de jonge Cem Bölükbasi als coureur bij Charouz Racing System. Dat team is aanwezig in het Formule 2-circuit.

Een wereldprimeur

Voor wie de jonge coureur niet kent: De Turk maakte naam dankzij enkele geweldige prestaties in de Formula One Esports Series, het sim-racecircuit dat wordt gerund op de officiële Formule 1-game. Hij nam deel in 2017 en 2018.

Natuurlijk zal dit niet de eerste ervaring van de 23-jarige achter het stuur zijn. In 2020 behaalde de coureur een zeer knappe tweede plaats in het algemeen klassement van de GT4 European Series. Het jaar daarop herhaalde hij deze prestatie, en deed hij tegelijk mee aan het F3 Asian Championship, waar hij tijdens het seizoen helaas geen podiumplek wist te behalen.

Ik denk dat de realisatie met het uur sterker wordt. Het was een grote droom die eindelijk uitkwam, dus het is moeilijk onder woorden te brengen hoe ik me voel, maar ik ben opgewonden en erg blij,” vertelde hij aan de Formule 1-media.

De overstap van Bölükbasi naar Formule 2 is ongezien. Hij wordt de eerste coureur ter wereld die in de Formule 2 rijdt na een tijd achter het stuur van een simulator te hebben gezeten. Hij zal zijn grote debuut maken op 18 maart, tijdens de Grand Prix van Barhein.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top