Racing Genk-aanvaller Paul Onuachu werd woensdagavond in Antwerp Expo vrij verrassend voor de eerste keer in zijn carrière verkozen tot Gouden Schoen, de bekroning voor de beste voetballer van het voorbije jaar op de Belgische voetbalvelden. Bij de publieke opinie was de Nigeriaanse spits van Racing Genk geen favoriet, maar Onuachu werd echter met verve de opvolger van Lior Refaelov. Proximus Pickx zocht naar de redenen waarom Onuachu en niet Noa Lang of Charles De Ketelaere van Club Brugge de Gouden Schoen kreeg.
Dat er een spannende strijd om de 68ste Gouden Schoen werd voorspeld, getuigt de uitslag van gisteren. Toen bleek dat ofwel Noa Lang, Charles De Ketelaere of Paul Onuachu de prijs in ontvangst mocht nemen, rekenden ze zich bij Club Brugge al rijk. Het tegendeel bleek echter waar. De Ketelaere, die eerder op de dag opnieuw werd verkozen tot Belofte van het Jaar, strandde op plaats drie met 271 punten. Ploeggenoot Lang moest vrede nemen met zilver. Met zijn 272 punten kwam hij niet in de buurt van eindwinnaar Onuachu, die met 333 punten de Gouden Schoen pakte. De Nigeriaan behaalde de felbeerde prijs door een verpletterende score in de eerste stemronde, waar hij 311 van zijn 333 punten verzamelde.

Voor Racing Genk is het de eerste Gouden Schoen in twintig jaar, de derde aller tijden. In 2001 was Wesley Sonck de winnaar. Drie jaar eerder ging de Schoen naar Branko Strupar. Op de erelijst is Onuachu de opvolger van Lior Refaelov. Vorig jaar eindigde de Nigeriaanse international op de derde plaats, met Raphael Holzhauser op stek twee.

Perfecte aanvoer

Dat de 27-jarige Onuachu vooral in de eerste stemronde het merendeel van zijn punten pakte, hoeft niet te verwonderen. Onuachu sloot de competitie af als topschutter met 33 goals, eindigde als tweede met Genk na kampioen Club Brugge en won tevens met de Limburgers de Beker van België. De boomlange spits stond symbool voor de comeback van Genk in de play-offs, die maar op het nippertje werd gestuit door de latere kampioen Club Brugge. De Gouden Schoen voor Onuachu zorgt op deze manier enigszins voor revanche.

Onuachu deed uiteraard niet alleen al het werk. Genk kon rekenen op een vurig trio, met naast Onuachu ook nog eens Junya Ito en Theo Bongonda. Die twee zorgden telkens voor de perfecte aanvoer richting hun boomlange spitsbroeder. Maar de Nigeriaan viel niet alleen op door zijn fysieke présence in de grote rechthoek. Ondanks zijn grote gestalte blijkt Onuachu over de nodige dosis techniek te beschikken, en is hij bijgevolg even behendig met zijn voeten als met zijn hoofd.

Goede cijfers ondanks zwalpend Genk

Dit seizoen loopt het een pak stroever voor de Genkenaars, die voorlopig vrede moeten nemen met een negende plaats in het klassement. Er lijkt nu al een half mirakel nodig om de top vier en bijgevolg Champions Play-off te bereiken. Het verschil met nummer vier Antwerp telt momenteel acht punten. Aan Onuachu, die in mei al de titel Profvoetballer van het Jaar pakte, ligt het alvast niet. Na 18 gespeelde matchen telt de Nigeriaan momenteel 12 goals.

Het uiteindelijke verschil met Lang in het Gala van de Gouden Schoen was 61 punten. Die was na de uitreiking niet zo vrolijk. "Ik gun het Paul ook, ik ben blij voor hem. Als je zoveel goals maakt, is dat een topprestatie. Alleen… Als je naar de statistieken kijkt, zijn mijn cijfers beter.” Vraag is of de Nederlander zichzelf heeft geringeloord. Vanwege zijn humeurig karakter durft hij wispelturig te zijn in zijn prestaties, wat hem misschien wel punten heeft gekost in de eindafrekening.

De Ketelaere tot slot werd van alle namen aanzien als de grootste favoriet om de Gouden Schoen te pakken. Maar CDK moest vrede nemen met brons. Het gebrek aan statistieken kostte hem ongetwijfeld een hogere eindnotering, al is iedereen het er over eens dat De Ketelaere de speler is met het grootste potentieel in onze competitie.

Tot slot nog even de top vijf vervolledigen. Union-spits Deniz Undav claimde plek vier met 234 punten en was het tegenovergestelde van Onuachu. Undav pakte namelijk de meeste punten in de tweede stemronde. Met Junya Ito stond er dankzij 129 punten nog een speler van Genk in de top vijf.

Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!