Twintig jaar later: een terugblik op de controversiële videoclip van ‘Hey Baby’

Twintig jaar geleden overspoelde de hit ‘Hey Baby’ de nachtclubs en liet de song miljoenen fans meezingen. Maar de video bij het succesnummer van No Doubt en Gwen Stefani kaapte bijna alle aandacht weg. De clip was volgens velen ongepast, vanwege één specifiek beeld in de video. Proximus Pickx neemt een kijkje.

De track ‘Hey baby’ is het werk van onder meer de Jamaicaanse reggae-dj Bounty Killer, die samenwerkte met de Amerikaanse band No Doubt en zangeres Gwen Stefani. Samen creëerden ze een hit die, zelfs twintig jaar later, heel wat mensen is bijgebleven.

Twee decennia na de release heeft Bounty Killer de controverse rond de bijbehorende videoclip nog steeds niet verwerkt. De producenten besloten, tegen zijn advies in, een controversieel beeld toe te voegen van een naakte man wiens edele delen in het montageproces werden geblurd. De man in kwestie is de drummer van de band, Adrian Young. Het bewuste beeld verschijnt tijdens de tekst “The way you rock your hips, you know that it amazes me” (op 2 minuten en 20 seconden in de video, zie hieronder). Volgens de dj werd het beeld tegen zijn bezwaren in toch in de clip gemonteerd, en vertekent de passage de boodschap van het lied.

“Toen ik die naakte man in de video zag, wilde ik No Doubt vermoorden. Letterlijk”, vertelde Bounty in een interview een paar jaar geleden. “Het veroorzaakte grote problemen, redactioneel én op relatievlak. Alles viel uit elkaar omdat die shit in de video zat. Het was een tweedaagse opname in Californië. Mike Myers nam deze video op, waarin oorspronkelijk geen naakte man te zien was. En een naakte man heeft niets te maken met de plot van het nummer.”

Voor Bounty Killer ging het zelfs zodanig ver dat hij zijn shows met No Doubt annuleerde. Destijds vreesde de dj dat het incident het nummer zou beschadigen, maar hij had het mis: sinds maart 2021 is het nummer officieel erkend als gouden plaat. Een erkenning die wordt uitgereikt door de prestigieuze Recording Industry Association of America. De song kreeg ook de zeer gegeerde Grammy Award.

Muziek

Bekijk alles
Top