'Factcheckers' neemt staafmixers, straatartiesten en alcohol onder de loep

Zijn staafmixers wel hygiënisch, kan je als straatartiest snel veel geld verdienen en kunnen minderjarigen ongestoord alcohol kopen? Dat zijn de vragen waarop de tweede aflevering van dit seizoen van ‘Factcheckers’ een antwoord wil bieden.

Iedereen heeft een staafmixer in huis, maar die dingen zijn misschien niet zo onschuldig als ze lijken. Een bezorgde kijker merkte op dat er een smurrie uit hun staafmixer kwam en wil dus weten of die dingen wel hygiënisch zijn. Thomas Vanderveken slijpt er enkele open en het resultaat is niet echt geruststellend. Een derde van de staafmixers zijn heel vuil vanbinnen, slechts een derde is helemaal proper. Maar dat wil niet veel zeggen, want een bacteriologisch onderzoek op de binnenkant van de staafmixers toont aan dat ook de propere mixers mogelijk ziekmakende bacteriën bevatten. Een derde tot de helft van de staafmixers laat bacteriën los. De boodschap? Laat je staafmixer een minuutje draaien in heet water en kijk of het water troebel wordt. Zo niet, is je mixer waarschijnlijk nog proper. Spoel en was je mixer altijd goed en laat hem goed drogen. En let er vooral op dat er geen vuil water binnen kan langs het bevestigingspunt van de mesjes. Anders zouden die smurrie en bacteriën in je soep terecht kunnen komen.

Makkelijk geld?

Wie de munten in de hoed van een straatartiest ziet liggen, zou niet denken dat ze er snel rijk van zullen worden. Maar volgens het artikel dat Thomas, Britt en Jan testen, zou een straatartiest in drie weken makkelijk 2.500 euro kunnen verdienen. Je moet niet eens echt talent hebben, je moet je gewoon “smijten”, wordt er beweerd. In drie uur als clown, levend standbeeld en straatpianist halen de presentatoren samen opgeteld ruim 200 euro op. Een mooi bedrag, toch? Allemaal de straat op dan maar?

Wel, zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Zoals Jan Van Looveren vermeldt, moet je act helemaal goed zitten. Een goede straatartiest bereidt zijn act maandenlang voor. Je moet interactie hebben met je publiek, maar ook niet te veel. En je moet een paar truukjes kennen om meer volk te lokken. Op een drukbezochte plaats als de Meir staan, helpt ook. In steden als Brussel en Brugge moet je een waar proces doormaken, zoals een auditie, om op straat te mogen optreden, dus als je niet in een makkelijkere stad als Antwerpen woont, moet je wel een flinke verplaatsing maken. En als het toevallig regent, sta je misschien liever niet op straat met een piano. Zo wordt die 200 euro natuurlijk nog gerelativeerd.

Alcohol of niet?

Dan komen we bij het hoofditem van de aflevering. De drie presentatoren sturen elk twee minderjarigen naar de winkel om alcohol te kopen om te testen of ze tegengehouden worden. Britt Van Marsenille trekt naar tien supermarkten met gewone kassa’s, Thomas gaat naar tien selfscans en Jan bezoekt tien nachtwinkels. De 14-jarige jongens komen eerst terug bij Britt met een fles alcoholvrije wijn – logisch dus dat hun pas niet gevraagd werd – maar ook bij schokkend veel andere aankopen wordt geen bewijsje gevraagd. In slechts vijf winkels ging de verkoop niet door, bij de selfscans werden de meisjes geen enkele keer tegengehouden.

Enkele jaren geleden was het feit dat minderjarigen te makkelijk alcohol konden kopen nog een heet hangijzer, maar sindsdien is blijkbaar nog niet veel verbeterd. Er zit nog een groot gat in de toepassing van de wetgeving, merken de presentatoren terecht op. Zelfs wanneer Jan de twee 15-jarigen een fles whiskey laat kopen (daarvoor moet je 18 zijn), laat de kassier hen ongestoord hun gang gaan. Onze reactie is dezelfde als die van Thomas, die als een teleurgestelde vader klonk toen de minderjarigen buiten kwamen met een fles wijn. “Niet goed hé.”

Bekijk ‘Factcheckers’ op dinsdag om 20u35 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Films

Bekijk alles
Top