De vele adaptaties van het werk van Agatha Christie

Van ‘Death on the Nile’ tot ‘Murder on the Orient Express’: het werk van Agatha Christie behoort tot de top van de detectivemysterieromans. Haar boeken zijn dan ook al talloze keren (en vaak tot haar ongenoegen) verwerkt tot films en series, soms tot op de letter trouw en soms slechts losjes gebaseerd op het bronmateriaal. Dit zijn de beste en meest opmerkelijke voorbeelden.

Murder on the Orient Express

Murder on the Orient Express’ is zonder twijfel een van de meest bekende werken uit het oeuvre van Agatha Christie. Een treinrit van het Midden-Oosten naar Europa wordt verstoord wanneer op de elegante luxetrein Orient Express een moord ontdekt wordt. Het is aan toevallige passagier detective Hercule Poirot om uit te dokteren wie de moordenaar is. Naast een aflevering in ‘Poirot’ met de ongeëvenaarde David Suchet in de hoofdrol, was de roman de inspiratie voor verschillende filmadaptaties.

Zo was er in 1974 de eerste gelijknamige film met Albert Finney als Poirot. Met grote namen als Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery en Vanessa Redgrave aan boord, was het een ware succesformule. Bergman won de Oscar voor beste actrice in een ondersteunende rol en de film streek daarnaast nog vijf andere Oscarnominaties op. Voor deze film gemaakt werd, was Agatha Christie helemaal niet happig op een adaptatie aangezien ze er wel vaker door teleurgesteld was. Maar dan wist Britse royal Lord Mountbatten haar te overtuigen.

In 2017 kreeg het verhaal een nieuwe update, ditmaal geregisseerd door Kenneth Branagh, die ook de hoofdrol op zich zou nemen. Tot de sterrencast behoren namen als Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp en Daisy Ridley, om er maar enkele te noemen. De film was sterk geacteerd en een financiëel succes, genoeg om een vervolg te rechtvaardigen. Dat wordt een adaptatie van ‘Death on the Nile’.

Bekijk ‘Murder on the Orient Express op zaterdag om 20u25 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Death on the Nile

Naast de bovenvermelde aankomende film met Russell Brand, Dawn French, Gal Gadot en een hele resem andere bekende acteurs in de cast, is ook dit bekende verhaal van Agatha Christie al meermaals herwerkt voor het scherm. De eerste versie dateert uit 1978 en wordt gezien als een opvolger van ‘Murder on the Orient Express’ uit 1974. Toch wordt Poirot in deze film door een nieuwe acteur vertolkt: Peter Ustinov, geflankeerd door Maggie Smith, Angela Lansbury, Bette Davis, Mia Farrow en George Kennedy. Ustinov zou nadien nog vijf keer in de huid kruipen van de iconische detective.

In ‘Death on the Nile’ moet Poirot opnieuw een moord op een voertuig onderzoeken. Deze keer wordt een lijk gevonden op een cruiseschip in Egypte. De eerste verdachte is Jackie, de bedrogen ex-verloofde van slachtoffer Simon. Maar zij heeft een ijzersterk alibi. De vraag is: wie wilde Simon kwaad doen?

De nieuwe adaptatie van ‘Death on the Nile’ verschijnt in februari in de Belgische zalen.

Poirot

We haalden daarnet al even kort het programma ‘Poirot’ aan. We kunnen het gewoonweg niet over Agatha Christie hebben zonder deze memorabele reeks te vermelden. Tussen 1989 en 2013 werden dertien seizoenen gemaakt, goed voor 70 afleveringen. Elk van die afleveringen is een adaptatie van een van de literaire werken die Agatha Christie schreef over de briljante detective. Al Christie’s verhalen over Poirot zijn gebruikt, van de novelles uit de jaren 20 tot de laatste Poirot-roman uit 1975, ‘Curtain’.

‘Poirot’ is verantwoordelijk voor het beeld dat de meeste kijkers waarschijnlijk voor zich zien wanneer ze denken aan de detective Poirot. David Suchet, de strenge, maar gesofisticeerde, geblokte man met het kleine snorretje, is de ultieme belichaming van Hercule Poirot. Nadat hij het personage 24 jaar lang had vertolkt, schreef hij het boek ‘Poirot and me’, waarin hij vertelt hoe de rol hem veranderde en waarom hij de meest authentieke Poirot ooit wilde worden.

And Then There Were None

In 1939 bracht Agatha Christie de mysterieroman ‘And Then There Were None’ uit, eerst onder een andere titel die we hier liever niet neerschrijven – wat zijn de tijden veranderd. De succesroman gaat over acht personen die op een eiland aankomen nadat ze er persoonlijk uitgenodigd werden. De gasten krijgen te horen dat zowel zij als de twee aanwezige bedienden schuldig zijn aan moord. De ene na de andere komt in mysterieuze omstandigheden om het leven, volgens de regels van een rijmpje uit hun jeugd.

Het boek werd onder andere in 1965 herwerkt tot ‘Ten Little Indians’, maar heeft ook een minder directe invloed gehad op het filmlandschap. Het verhaal zou namelijk als inspiratie gediend hebben voor het slashergenre. Een groep die opgejaagd wordt, al dan niet voor fouten uit hun verleden, en een voor een uitgedund wordt? Het doet meteen denken aan films als ‘I Know What You Did Last Summer’ en ‘Scream’. Agatha Christie is verantwoordelijk voor veel vaste waarden in het genre die intussen al cliché beschouwd kunnen worden.

Films

Bekijk alles
Top