Documentaire 'Writing with fire' toont hoe Indiase vrouwen opboksen tegen mannelijke dominantie

Films | Op Canvas kan je zondagavond 16 januari kijken aar 'Writing with fire'. Die documentaire bespreekt het verhaal van 'Khabar Lahariya', de enige Indische krant die volledig wordt gerund door vrouwen. Hoofdredactrice Meera getuigt over de moeilijke situatie waarbij haar vrouwelijke reporters het moeten opnemen tegen een overwegend mannelijk medialandschap.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Debutanten Rintu Thomas en Sushmit Ghosh regisseerden de documentaire om aan te tonen hoe moeilijk het is voor Dalit-vrouwen om hun plek in de maatschappij op te eisen. Vrouwen uit de Dalit-gemeenschap behoren tot de laagste kaste in de hindoeïstische samenleving. Ze worden daarom onderdrukt en zijn vaak het slachtoffer van geweld. Daders van geweld tegen vrouwen uit die kaste worden bovendien amper bestraft. Veel vrouwen die in die kaste worden geboren, blijven vaak in die gemeenschap tot ze sterven. 

Terwijl de buitenwereld meer en meer merkt dat het kastesysteem in India tot het verleden behoort, is dat voor Dalit-vrouwen helemaal niet het geval. Dat is overduidelijk merkbaar in de documentaire over de reporters van 'Khabar Lahariya'. Het mediabedrijf onder leiding van hoofdredactrice Meera wordt gevolgd in hun transitie van print naar digitale media

Aan de hand van smartphones en vooral heel veel doorzettingsvermogen trekken de reporters op pad. Ze onderzoeken de incompetentie en corruptie bij de lokale politie, ze luisteren naar slachtoffers van geweld door mannen en proberen het kastesysteem dat zorgt voor zo veel onrecht en intimidatie aan het licht te brengen. Ook verhalen van vrouwen die geen sanitair tot hun beschikking hebben, verdoken schandalen en illegale mijnen komen aan bod.

28 prijzen gewonnen

Tenslotte toont de documentaire dat de autoriteiten eindelijk actie ondernemen tegen de vele nadelen van het kastesysteem in de ultieme hoop om het leven van mensen uit de laagste kasten beter te maken. Dat de vrouwelijke reporters zich daarvoor inzetten, gaat veelal gepaard met kritiek van hun echtgenoten en familieleden die vinden dat de reporters de familie ten schande brengen. Anderzijds zijn zij de eerste vrouwen ooit die zich vragen stellen bij de conventies van de maatschappij waarin ze leven, en dat is voor een land als India revolutionair

Dat de documentaire zelf ook revolutionair te noemen is, toont zich in de prijzen die 'Writing with fire' al gewonnen heeft. In totaal mocht de documentaire al 28 prijzen op zijn erelijst plaatsen. Daarbij horen onder meer een 'World Cinema Documentary Special Jury Award' en een 'Impact for Change Award'. Bovendien staat de documentaire op de shortlist voor de Oscars in de categorie 'Best Documentaire Feature'. 

Bekijk 'Writing with fire' op zondag 16 januari om 21u55 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top