Dit is het unieke verhaal achter ‘Toxic’ van Britney Spears

Muziek | Op 13 januari 2004 hield de wereld zijn adem in. Britney Spears, de 'Princess of Pop', bracht op die dag het nummer ‘Toxic’ uit: een lied dat voor eeuwig de geschiedenisboeken in zou gaan als de ultieme Britney-song en dat met een stout randje aan. Proximus Pickx dook in het verhaal achter ‘Toxic’ en ontdekte heel wat leuke feitjes die je zeker nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toxic werd in 2004 geschreven door de Britse singer-songwriter Cathy Dennis. Zij vertoefde met haar toenmalige band ‘Bloodshy & Avant’ in Zweden om aan muziek te werken en kreeg welgeteld één week de tijd om een nieuwe hit te bedenken voor niemand minder dan de Amerikaanse superster Janet Jackson.

Het eerste deel van het nummer werd in een rotvaart geschreven en stond op het einde van de eerste dag al op papier. Het tweede deel, met daarin ook het einde verwerkt, zou op de tweede dag van de werkweek bedacht worden maar liet op zich wachten. Dennis kampte naar eigen zeggen met een writer's block en ook de andere bandleden en producer Henrik Jonback konden de eindjes van het leuke nummer maar niet aan elkaar knopen.

De dagen verstreken en Dennis mistte haar deadline waardoor Jackson met andere nummers en muziekmateriaal aan de slag ging ter voorbereiding van haar achtste studioalbum ‘Damita Jo’ (2004). Het werk aan ‘Toxic’ raakte uiteindelijk af waarop het nummer werd voorgesteld aan de Australische zangeres Kylie Minogue waarvoor Dennis in 2001 al de monsterhit ‘Can't Get You Out of My Head' schreef. Minogue vond 'Toxic' jammer genoeg niet in haar repertoire passen. 

Gelukkig was het de derde keer wel prijs. Toen kreeg de Amerikaanse superster Britney Spears het nummer te horen en zij vond ‘Toxic’ wel goed genoeg om op haar vierde studioalbum ‘In The Zone’ (2004) te plaatsen. “Het is een upbeat nummer dat over een meisje gaat dat verslaafd is aan een jongen”, aldus Spears. “Dat meisje zou alles doen om te krijgen wat ze wil en daarom vind ik het zo leuk”, klonk het toen.

Bovenaan de hitlijsten

Het nummer sloeg in als een bom. In de Verenigde Staten steeg 'Toxic' na enkele weken naar een sterke negende plaats in de Billboard Hot 100. In het Verenigd Koninkrijk prijkte het lied meteen op de nummer 1-positie van de UK Single Chart-hitlijst en eindigde het op nummer 9 in de jaarlijst van bestverkochte singles van 2004.

In België haalde het nummer kort na de release meteen de top 10 van de Ultratop 50-ranglijst. Enkele maanden na de release maakte de Amerikaanse Recording Industry Association of America bekend dat ‘Toxic’ een gouden plaat was geworden dankzij de verkoop van minstens 500.000 exemplaren.

Het nummer werd dus een hit, en dat kwam deels door de videoclip. Daarin speelt Spears immers een geheime agente die meer dan eens van gedaante verwisselt om haar bedriegende vriendje te ontmaskeren en ten slotte uit te schakelen. Spears verschijnt eerst als blonde stewardess om even later als roodharige spionne de straten van Parijs onveilig te maken. Op het einde van de videoclip is Spears opnieuw verkleed te zien. Deze keer volledig in het zwart en klaar om haar ‘toxische’ vriendje een kopje kleiner te maken en wraak te nemen.

Tussen de vele scènes door is de zangeres in weinig verhullende kledij te zien. Omdat de gemoederen na Janet Jacksons ‘nippglegate’-controverse uit 2004 nog lang niet bedaard waren, namen de talloze muziekzenders dan ook het besluit om de videoclip van ‘Toxic’ alleen uit te zenden op het einde van de avond. Op die manier waren ze zeker dat ze minder mensen tegen de borst zouden stuiten. Ondanks de vele voorzorgsmaatregelen zagen heel wat mensen de videoclip, waaronder ook de jury van de Emmy Awards. Zij waren danig onder de indruk van Spears dansprestaties dat ze de zangeres in 2005 haar eerste Grammy schonken in de categorie ‘Best Dance Recording’.

Talloze covers

‘Toxic’ groeide uit tot één van de meest populaire nummers van Britney Spears en werd dankzij zijn bekendheid ook veelvuldig gecoverd. Door de makers van ‘Glee’ in 2010, bijvoorbeeld. Toen kwam de tweede aflevering van het tweede seizoen uit en in daarin zongen enkele hoofdpersonages het nummer van Spears en dat op een wel zeer originele wijze. De coverversie kon de vele miljoenen fans van ‘Glee’ wel bekoren waardoor het nummer het opnieuw ver schopte in de Amerikaanse hitlijsten.

De makers van Glee hadden hun mosterd wellicht gehaald bij de Britse band ‘Hard-Fi’. Die hadden in 2007 immers een zeer geslaagde indierockversie van ‘Toxic’ uitgebracht waarna de Britse dj en producer Mark Ronson ook op de proppen kwam met zijn eigentijdse en groovy versie van het nummer. De Frans-Israëlische zangeres Yael Naim wou niet achterblijven en lanceerde op haar beurt eveneens een eigen versie van ‘Toxic’. Zelfs in België werd ‘Toxic’ door de covermachine gehaald. Dat deed de ‘Compact Disk Dummies’ in 2012. Dit met met heel veel overtuiging en met boordevol Belgische originaliteit.

Krijg je maar geen genoeg van Britney Spears en ben je benieuwd naar de persoon achter de muziek? Ontdek dan snel de documentaire 'Britney Vs Spears' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top