Jeroen Meus heeft de Johannes van Damprijs gewonnen. Dat heeft het Allard Pierson Museum, dat de erfgoedcollecties van de Universiteit Amsterdam beheert en presenteert en de prijs uitreikt, vandaag bekendgemaakt.
De Johannes van Damprijs is een Nederlandse oeuvreprijs voor een persoon met buitengewone verdiensten voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. Meus neemt de prijs op 11 februari in ontvangst.

"Jeroen Meus is niet alleen de populairste Belgische kok, die met veel kennis, enthousiasme en passie duizenden Vlamingen en Nederlanders naar het fornuis bracht", zegt juryvoorzitter Louise O. Fresco, "hij is vooral ook een sociale verbinder, die in al zijn activiteiten laat zien hoe de culinaire cultuur mensen dichter bij elkaar kan brengen."

De 43-jarige Meus presenteert sinds 2010 het enorm populaire Kookprogramma "Dagelijkse Kost" op Eén. Voor Canvas maakte hij in 2011 de zevendelige documentairereeks "De Patat", over de geschiedenis van de aardappel. In 2014 volgde het programma "Goed Volk", waarin Meus de wereld rondreist om via de keuken moeilijk te doorgronden leefgemeenschappen te leren kennen.

Meus zal de prijs in ontvangst nemen op de uitreiking op 11 februari 2022 tijdens het Amsterdam Symposium on the History of Food.