One day, one goal: Nelinho trapt Brazilië op heerlijke wijze richting brons op WK 1978

Voetbal | Je hebt in het voetbal zo van die doelpunten waarvan iedereen zich nadien afvraagt: “was dit wel de bedoeling?”. Op de wereldbeker van 1978 kende men zo’n momentje. Toen verbaasde de Braziliaan Nelinho niet alleen de Italiaanse doelman Dino Zoff, maar bij uitbreiding de hele wereld.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Aan het voorlopig recentste WK van 2018 in Rusland deden maar liefst 32 landen mee. Maar dat was lange tijd compleet ondenkbaar. Het wereldkampioenschap voetbal van 1978 in Argentinië kende amper de helft aan deelnemende landen. België plaatste zich niet, onze Noorderburen uit Nederland wel. Oranje kende een succesvol WK en bereikte zelfs de finale. Maar in de eindstrijd bleek het thuisland Argentinië van Mario Kempes te sterk.

Het WK startte met vier groepen van vier landen waarbij de top twee mocht doorstoten naar een tweede ronde die evenzeer in een pouleformaat werd afgewerkt. De winnaars van Groepen A en B speelden de finale, de nummers twee mochten nog strijden om het brons.

Italië eindigde in zijn poule achter Nederland, terwijl Brazilië met evenveel punten maar met een minder doelpuntensaldo dan Argentinië vrede moest nemen met een troostfinale.  

Verbouwereerde Dino Zoff

De clash om het brons vond op 24 juni 1978 plaats in het Estadio Monumental in Buenos Aires, waar ook de finale plaatsvond. Onder aanvoering van de legendarische doelman Dino Zoff kwam Italië na iets meer dan een half uur spelen op voorsprong dankzij Franco Causio.

Het zou pas tot iets voorbij het uur duren vooraleer het antwoord van Brazilië kwam. Want in minuut 64 was het aanvaller Roberto Dinamite die rechtsachter Nelinho aanspeelde. Aan de buitenste rand van het strafschopgebied verwachtte iedereen een voorzet van Nelinho. Die koos echter voor een knal richting de verste hoek met de buitenkant van de rechtervoet.

Zoff dook nog naar de bal, maar keek verbouwereerd toe hoe het leer in doel belandde. De geweldige trap van Nelinho zorgde voor een heuse ommekeer. Brazilië ging op en over Italië. Twintig minuten voor affluiten legde Dirceu de 2-1-eindstand vast.

Geen geluk

Snel na de wedstrijd en zelfs nog vele jaren later kreeg Nelinho constant dezelfde vraag: was het de bedoeling om zo te trappen naar de goal? Of was er geluk mee gemoeid? “Ik heb altijd hetzelfde moeten antwoorden”, zei Nelinho daarop. “Het was wel degelijk de bedoeling. Als ik een voorzet wilde trappen, dan had ik wel de binnenkant van mijn rechtervoet gebruikt.” De Braziliaan was zo in zijn nopjes met zijn wereldgoal. “Als Zoff deze niet kon saven, dan niemand”, zei hij daar nog over.

Met zijn goal tegen Italië beëindigde Nelinho zijn WK-carrière in stijl. De rechtsachter zou namelijk na 1980 niet meer opgeroepen worden voor de Seleçao. Hij klokte af op 21 caps en zes goals.

Na zijn actieve loopbaan maakte Nelinho een zijsprongetje naar de politiek, om later terug naar het voetbal te keren als coach en analist voor televisie.

Bekijk hieronder de weergaloze goal van Nelinho die Brazilië op weg zette naar brons op het WK van 1978.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over de hattrick van Xerdan Shaqiri met een historisch kantje aan.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top