Het verhaal van Jupp Kapellmann, de Bayern-speler met zijn onafscheidelijke teddybeer

Bundesliga | Jupp Kapellmann is een generatiegenoot van de legendarische Franz Beckenbauer en mede daardoor minder bekend bij het grote publiek. De voormalige middenvelder heeft op zijn manier ook zijn spoor achtergelaten in het Duitse voetbal. Naar aanleiding van de wedstrijd tussen FC Köln en Bayern München van aanstaande zaterdag om 15u30, is het tijd om zijn verhaal nog eens te vertellen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jupp Kapellmann brak door bij Alemannia Aachen en trok in 1970 op 20-jarige leeftijd naar FC Köln. De speler ontwikkelde zich er zeer goed en in drie seizoenen tijd won hij er één Duitse beker. Zijn prestaties vielen in de smaak bij Bayern München, dat hem in de zomer van 1973 voor een toenmalig recordbedrag van 800.000 Duitse mark aantrok.

Veel succes in 1974

In München boekte hij met de ploeg het ene succes na het andere. Hij maakte er deel uit van het team dat in 1974 Duits kampioen werd en vanaf die voetbaljaargang drie keer op rij de Europacup, de voorloper van de Champions League, wist binnen te halen. Het jaar 1974 werd nog legendarischer doordat hij met Duitsland het WK won. Ook al was hij daar vooral een bankzitter.

Volgens ingewijden was Kapellmann een uitstekende voetballer, maar hij was hij niet al te populair bij zijn ploegmaats. Hij speelde daardoor slechts vijf interlands en volgens sommigen waren dat er heel wat meer geweest als hij wat geliefder was geweest in de kleedkamer. Hij verliet FC Köln in een niet al te beste verstandhouding en bij zijn komst in Bayern was de ontvangst ook niet bepaald hartelijk.

Teddybeer

Zijn nieuwe teamgenoten waren immers niet vergeten dat hij voormalig Bayern-spits Wolfgang Sühnholz het seizoen voordat hij naar Bayern zou overstappen zeer hard had aangepakt. Kapellmann had weinig vrienden in de voetbalwereld en zijn beste vriend was…. zijn teddybeer Pitt. De speler, die ook geneeskunde studeerde, nam de knuffel overal mee naartoe. Zelfs in de kleedkamer.

Zijn ploegmaats hadden er genoeg van en gooiden de teddybeer onder de clubbus, maar Kapellmann wist alsnog te voorkomen dat de pluchen beer werd vernield. Enkele dagen later werd de teddybeer toch verscheurd door zijn eigen hond. De excentrieke middenvelder kon het nooit echt goed vinden met zijn ploegmaats en ruilde Bayern in 1979 in voor stadsgenoot TSV 1860 München. Na 339 wedstrijden in de Bundesliga hing Kapellmann in 1981 de schoenen aan de haak om orthopedisch arts te worden.

Volg de Bundesliga het hele seizoen op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma voor de 18de speeldag van de Bundesliga op Eleven Sports:

Vrijdag 14 januari

Zaterdag 15 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top