Wist jij dit al over actrice Amanda Peet?

Films | Vandaag mag de Amerikaanse actrice Amanda Peet 50 kaarsjes uitblazen. Proximus Pickx laat zo’n speciale dag niet graag aan zich voorbijgaan en grijpt deze dan ook aan om enkele leuke weetjes over deze geweldige actrice te delen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Amanda Peet heeft al in talloze films, series en producties meegespeeld. De meeste fans kennen haar van de rampenfilm2012’ of de romantische komedie ‘A Lot Like Love’ (2005) met Ashton Kutcher. Enkele jaren geleden was de actrice ook te zien in de series 'Togetherness' (2015) en ‘Dirty John’ (2018). Peet verschijnt met regelmaat van de klok bij Amerikaanse latenightshows waarin ze leuke verhalen vertelt over de wereld achter de vele Hollywood-schermen. Ondanks alle interviews valt er nog heel wat te vertellen over Peet en omdat ze 50 jaar wordt, presenteert Proximus vijf leuke weetjes die je zeker nog niet wist.

Ze kreeg carrièretips van haar man

Een populaire acteur of actrice krijgt heel wat filmscripts toegestuurd met daarin potentieel interessante rollen. Amanda Peet is geen uitzondering op deze regel maar wist vaak niet goed welke rol interessant was en welke niet. Om het kaf van het koren te scheiden, kreeg ze hulp van haar man David Benioff. Hij was een van de scenarioschrijvers van ‘Game of Thrones’ is een expert ter zake. Benioff zou Peet hebben geleerd om rollen te weigeren die geen deel uitmaakten van het uiteindelijke plot. Dankzij kon de actrice naar verluidt betere filmrollen uitkiezen. “Davids advies heeft aleen grote invloed gehad op mijn carrière”, aldus Peet.

Amanda Peet en Sarah Paulson: beste vriendinnen

Als manlief David Benioff te druk in de weer is om de actrice te vergezellen, kiest Amanda Peet steevast iemand anders uit om tijdens ceremonies op rode lopers te paraderen. Die iemand luistert meestal naar de naam Sarah Paulson. Paulson ontmoette Peet op de set van de Amerikaanse serie ‘Jack & Jill’ uit de jaren negentig en de twee werden in geen tijd de beste vriendinnen. “Na amper vijf minuten lachen we al plat van het lachen”, aldus Peet in een interview.

Peet en Paulson kunnen niet enkel goed lachen, de twee vrouwen hebben ook al eens de lippen op elkaar geplant tijdens de Golden Globe-ceremonie uit 2017. Het was als grapje bedoeld, maar toch bekende Peet dat ze dit niet met eender wie zou doen. “Paulson is mijn tweede echtgenoot, mijn vrouw”, knipoogde ze toen.

Ze is actrice en schrijfster

Amanda Peet is naast een steengoede actrice ook een fervent scenario- en romanschrijfster. Dat schrijven doet ze naar eigen zeggen op de vloer en gehurkt. Pete begint naar verluidt altijd met een ruwe kladversie van een verhaal om daarna vult ze de nodige details in te vullen. “Mark Duplass noemt het de diarree-techniek”, aldus Peet. “Je maakt een kladversie en dan heb je het moeilijkste gedeelte al achter de rug.” Nadien corrigeert de actrice/schrijfster naar believen aan om het verhaal in juiste richting te krijgen.

Petes schrijfkunsten bleven niet lang onopgemerkt. De Amerikaanse actrice kreeg enkele jaren geleden immers de opdracht van Netflix om een komische serie voor hen te schrijven, genaamd ‘The Chair’. Daarin volgen we het verhaal van de een briljante professor Sandra Oh (Ji-Yoon Kim) die tot hoofd van de faculteit Taal en Letterkunde werd benoemd aan de Amerikaanse universiteit van Pembroke en dat als eerste vrouw ooit.

Amanda Peet heeft een enorme celebrity crush

Ook Amanda Peet fantaseert wel eens over andere celebrities. Over de Amerikaanse acteur John Cusack bijvoorbeeld. Toen Peet te weten kwam dat ze in 2003 aan de zijde van Cusack in de film ‘Identity’ zou spelen, wist ze even niet meer van welk hout pijlen te maken. “Toen ik hem voor het eerst ontmoette, struikelde ik over mijn eigen tong”, aldus Peet aan Cinema Blend. Naar verluidt durfde ze de man initieel ook niet in de ogen kijken en duurde het even voordat ze de zenuwen onder controle kreeg.

In 2009 speelde ze opnieuw in een film met John Cusack, dat werd de rampenfilm2012’. Ze genoot van beide projecten en liet zich in de Amerikaanse media ontvallen dat ze ook wel eens een romantische komedie met de man zou willen inblikken. “Dat zou leuk zijn. Al ben ik ook blij met de projecten die we samen al hebben kunnen doen.”

Amanda Peet onderhandelde over 'Game of Thrones’

Peet was, zoals zovelen anderen, een grote fan van de ‘Game of Thrones’-serie. Van alle personages hield ze naar verluidt het meeste van Jon Snow (Kit Harington). Toen ze het nieuws te horen kreeg dat die het loodje zou leggen in de serie, klom ze dan ook op de barricades. “Ik ging aan tafel zitten met David (die meewerkte aan de serie) en probeerde hem ervan te overtuigen dat Jon Snow in leven moest blijven. Indien hij zou sterven, zou ik mijn boeltje pakken.”

Manielf David kon helaas niet anders dan de studioplannen uit te voeren, en twee weken later legde Jon Snow het loodje. Ze stapte opnieuw op haar man af en vroeg hem om Jon Snow terug te brengen. Gek genoeg herrees het personage het volgende seizoen op onverklaarbare wijze uit de doden en misschien was dat wel te danken aan Amanda Peet.

‘What Doesn't Kill You’ en '2012' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Ontdek ‘Dirty John', 'The Chair' en 'Identity Thief’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top