Wout Van Aert is grootste favoriet op het Belgisch Kampioenschap veldrijden

Wielersport | Na de dertiende titel van Sanne Cant gisteren bij de dames is het vandaag aan de mannen om het in Middelkerke tegen elkaar op te nemen. Op het spel staat de nationale tricolore. Favoriet Wout Van Aert mikt op een negende succes in tien wedstrijden en wil een vijfde nationale titel verzilveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie kan Wout Van Aert verslaan? Het antwoord op die vraag krijgen we vanaf 15u15 op Eén te zien in de uitzending van Sporza. Zij zenden de Belgische kampioenschappen veldrijden in Middelkerke live uit. Hoewel in sport altijd alles mogelijk is, kan normaal enkel pech of een valpartij de Kempenaar van een nieuwe titel houden. Hij is de voorbije weken dominant en won de dit seizoen acht wedstrijden terwijl hij in negen wedstrijden van start ging. Die cijfers verklaren hoe dan ook dat enkel hij de grote favoriet voor dit kampioenschap is. 

Geen gewonnen zaak

“Het Belgisch kampioenschap is deze winter een van mijn grote doelen. Ik had wel niet verwacht dat ik dit seizoen al zo veel overwinningen zou halen”, aldus de renner van Jumbo Visma die vandaag zijn laatste cross van het seizoen rijdt. Hoewel hij als grote favoriet en in topvorm start, is de inwoner van Herentals voorzichtig. Hij wil een nieuwe Belgische titel niet als een gewonnen zaak beschouwen. “Als alles goed gaat, eindig ik vooraan. Het is intussen elk jaar zo, want ik start quasi elk BK sinds ik prof werd als favoriet. Maar misschien lopen er ook dingen mis? In dergelijke wedstrijden kunnen altijd verrassingen gebeuren.”

De viervoudige nationale kampioen weet waarover hij het heeft. De suprematie van de Kempenaar haperde dit seizoen al twee keer. De eerste keer kreeg hij tijdens de Grote Prijs van Sven Nys te maken met pech en kon hij na vele inspanningen alsnog winnen. De tweede keer was afgelopen week in Hulst toen hij bij de start kettingproblemen had. Hij moest daardoor meteen achtervolgen en hij kon zijn grootste rivalen nooit rechtstreeks bekampen. Hij kon zijn achterstand grotendeels verkleinen, maar echt strijden voor de overwinning zat er nooit in. 

Een parcours op maat voor Van Aert ...

Zand, kasseien en lange rechte stukken, het parcours lijkt in ieder geval voor een krachtige renner als Van Aert gebouwd te zijn. Bovendien zal het zondag veel waaien en dat speelt alleen maar in zijn voordeel. De renner van Jumbo-Visma is ook een uitstekend hardloper en kan ook met zijn fiets op de schouder het verschil maken. Bij droog weer zal hij wel op zijn hoede moeten zijn voor stenen in het zand, wat hem opnieuw pech kan opleveren. Vooral een technisch sterke renner in zandwedstrijden als Laurens Sweeck kan Van Aert daarin bedreigen. Vermoedelijk houdt de Antwerpenaar rekening met het scenario van het Belgisch kampioenschap van 2018 in Koksijde. Toen kon Sweeck Van Aert erg lang volgen en plaatste hij halverwege de wedstrijd zelfs een aanval. Van Aert moest ferm uit zijn pijp komen en kon uiteindelijk Sweeck achterlaten en naar zijn vierde Belgische titel rijden. 

... Maar hij vindt het "heel moeilijk"

Nadat hij het parcours zaterdag aan de vooravond van de wedstrijd ging verkennen, gaf Van Aert aan dat hij het parcours “heel zwaar” vond. De 27-jarige renner trainde een uur in het zand en tussen de duinen en ging daarna ook nog een half uur op het asfalt in Middelkerke fietsen. “Het is een fantastisch maar erg moeilijk parcours. De passage in het zand doet me denken aan het Wereldkampioenschap in Oostende, maar hier is er ook nog een stuk in de duinen. Dat wordt het lastigste onderdeel van het parcours, maar er zijn ook nog andere moeilijke stukken”, meent Van Aert. 

Met vier beklimmingen per ronde en een stuk op het strand voorafgegaan door een passage over verhard terrein, belooft het parcours van Middelkerke enorm veeleisend te worden. Of ultrafavoriet Van Aert dit Belgisch kampioenschap kan verliezen, krijgen we deze middag te horen.

Bekijk de het Belgisch kampioenschap veldrijden op zondag 9 januari om 15u15 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top