Atlético Madrid en Athletic Bilbao: een weinig bekende rivaliteit tussen twee broertjes

La Liga |

Atlético Madrid ontvangt donderdag Athletic Bilbao in de halve finales van de Spaanse Super Cup. De twee clubs hebben een gemeenschappelijke geschiedenis die meer dan een eeuw overspant maar toch vrij onbekend is.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De historische relatie tussen de twee clubs gaat terug tot 1903, het jaar waarin het huidige Atlético Madrid werd opgericht. De club werd onder de naam Athletic Club de Madrid opgericht door Baskische studenten die in Madrid woonden en een band wilden behouden met hun favoriete club, Athletic Club de Bilbao. Het was dan ook niet meer dan normaal dat de nieuw opgerichte club dezelfde kleuren zou aannemen als zijn vijf jaar oude voorganger - blauw en wit tot 1911.

In hun beginjaren waren de clubs zo hecht dat ze elkaar niet mochten ontmoeten in een officiële competitie. De twee teams zouden zelfs spelers aan elkaar uitlenen wanneer dat nodig was, bijvoorbeeld in een Copa del Rey-finale. Maar naarmate het Spaanse voetbal professioneler werd, dreven de twee zusterclubs geleidelijk uit elkaar.

Van broeders tot rivalen

In 1921 kreeg Atlético een gloednieuw stadion, het Metropolitano, om vervolgens de finale van de Copa del Rey te verliezen tegen hun Baskische broer. De twee clubs gingen elk hun eigen weg aan het eind van het decennium, toen ze mee aan de wieg stonden van La Liga, de Spaanse competitie zoals we die nu kennen.

Terwijl de Basken in de jaren dertig aan de top van de competitie stonden, kende Madrid een moeilijker decennium waarin degradatie naar de Segunda División niet kon worden voorkomen. Na de Spaanse burgeroorlog werd Atlético echter “gered” door dictator Franco en werd het een grootmacht in La Liga. Hun eerste competitietitel behaalden ze in 1940.

Atlético neemt over

De rivaliteit tussen de twee clubs groeide naar een crescendo. Zoals vaak het geval is bij rivaliteit tussen broers en zussen, werden de duels tussen de Leones en de Colchoneros hevig bevochten. Hoewel de twee partijen nu op vriendschappelijke voet staan, hebben hun ontmoetingen altijd een speciaal tintje voor de fans. Verschillende wedstrijden hebben hun gezamenlijke geschiedenis kleur gegeven, zoals de beroemde 6-6 in januari 1950, de finales van de Copa del Rey in 1956 en 1985, en recenter de finale van de Europa League die in 2012 – met 3-0 door Madrid werd gewonnen.

Vandaag heeft Athletic zijn oude glorie verloren. Hoewel ze nog steeds in staat zijn om het een en ander te presteren, wat ze nog bewezen met hun overwinning in de Spaanse Supercup vorig seizoen, leven ze nu wanhopig in de schaduw van hun jongere broertje – dat op zijn beurt een Europese grootmacht is geworden. In hun laatste tien ontmoetingen zijn de Basken er slechts tweemaal in geslaagd de Colchoneros te verslaan.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top