De Dakar 2022 gaat vandaag zijn tweede week in en de etappes zullen ongetwijfeld deze 44e editie van de wedstrijd in Saoedi-Arabië in een beslissende plooi leggen. De coureurs en crewleden hebben nog een lange en vooral intensieve weg af te leggen voor ze de finish in Jeddah bereiken.
Maandag wachten de overblijvers van de ingeschreven teams de langste etappe van de hele wedstrijd. Er moet maar liefst 828 kilometer tussen Al Dawadimi en Wadi Ad Dawasir in het zuiden van Saoedi-Arabië afgelegd worden. De etappe loopt voornamelijk over zandstroken en dat zal het deelnemersveld naar alle waarschijnlijkheid eens goed door elkaar schudden. Dat de achtste etappe moeilijk belooft te worden, werd al duidelijk wanneer de organisatie de start van de etappe nadien, op dinsdag, uitstelde. Op die manier kunnen vooral piloten die later aankomen, voldoende uitrusten. 

Strijd in de duinen

De lus rond Wadi Ad Dawasir in de negende etappe ziet er helemaal anders uit. Dan moet een parcours met veel bergen en moeilijke stukken afgelegd worden. Woensdag kunnen de coureurs dan weer de gaspedaal ferm induwen, want dan moet 757 kilometer over een relatief snel parcours gereden worden. Ook dan moeten de bestuurders waakzaam zijn, want hier en daar liggen altijd hinderlijke stenen of putten die de wagens schade kunnen toebrengen. 

Donderdag kan het klassement nog een keer helemaal veranderen, want in de elfde etappe zal wellicht een strijd in en rond de duinen van Bisha losbarsten. De etappe verloopt quasi helemaal over en door duinen en dat is voor veel teams erg lastig. Het belooft een spannende dag te worden, want in de etappe van vrijdag wordt het voor velen moeilijker om het verschil te maken. De laatste etappe verloopt namelijk vooral over zandwegen richting de aankomst in Jeddah. 

Belgisch succes?

Onze landgenoten hebben in deze editie van Dakar al ferm uitgepakt met Fabian Lurquin, de bijrijder van Sébastien Loeb in het algemene rallycircuit. Afgelopen maandag wonnen zij de etappe en afgelopen zondag deden ze daar een tweede etappewinst bij. Het duo blijft in de running voor de eindzege bij de wagens. Nog aan Belgische kant is ook Guillaume de Mévius sterk bezig. In de categorie van de lichtgewicht prototypewagens kon ook hij maandag de rit winnen. Net nadat hij voor de start moest wisselen van bijrijder, vanwege een positieve coronatest, kon hij zich herpakken en als eerste over de finish rijden. Desondanks is zijn hoop op een goede plaats in het algemeen klassement ferm gezakt, maar wat als onze landgenoten deze week nog een overwinning kunnen behalen?

Bekijk regelmatige updates van Dakar 2022 op Eurosport of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.