Het knotsgekke 'Licorice Pizza' is echter dan je denkt

Films |

Met ‘Licorice Pizza’ levert Paul Thomas Anderson (‘Magnolia’, ‘There will be blood’) alweer een meesterwerkje af. Lichtjes geflipt, maar fascinerend en zowaar geïnspireerd op ware feiten. Proximus Pickx legt uit waar de regisseur zijn mosterd haalde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je al denkt dat de titel al eigenaardig klinkt, dan moet je de film eens zien. Maar vrees niet, in het geval van regisseur Paul Thomas Anderson staat dat gelijk aan een boeiende en spitsvondige cinema-ervaring. ‘Licorice Pizza’ is dan ook de langverwachte opvolger van ‘Phantom Thread’ uit 2017, net als in die vorige film zorgt Radiohead-gitarist Jonny Greenwood trouwens voor de soundtrack. In de cast treffen we grote namen als Sean Penn, Bradley Cooper, Alana Haim (zangeres van de popband Haim) en zanger/acteur Tom Waits.

Maar meer nog dan om de namen en acteurs draait het in deze nieuwste PT Anderson om de personages. ‘Licorice Pizza’ (de titel is een verwijzing naar een vroegere platenzaakketen in Californië) vertelt het verhaal van Gary Valentine, een tieneracteur in het Hollywood van de jaren 70. Hij valt voor de charmes van de fotograaf-assistente Alana Kane. Aan de hand van hun love story beleven we de politieke en culturele veranderingen van dat woelige tijdperk. Zoals wel vaker bij Paul Thomas Anderson gaan comedy en drama hand in hand, geleid door een ongelooflijke visuele flair. Hoewel het een fictief coming-of-age verhaal betreft, zijn tal van personages wel degelijk geïnspireerd op real life-personen. Mensen die de regisseur leerde kennen tijdens zijn vroegere jaren als productie-assistent.

Alana Kane

Er is bijvoorbeeld hoofdpersonage Alana Kane, gespeeld door Alana Haim, zangeres/gitariste van de popgroep Haim. Een populaire band die gevormd werd door de zusjes Alana, Danielle en Este Haim, allen duiken ook op in de film en spelen veelal zichzelf. Die familiale dynamiek is een van de drijvende krachten in ‘Licorice Pizza’. Dat de drie zusjes in de film opdraven komt omdat Anderson nog les kreeg van hun moeder (die ook even in de film zit) en op die manier goed bevriend geraakte met de familie. Anderson regisseerde tal van videoclips van Haim.

Gary Valentine

Ook het andere hoofdpersonage, Gary Valentine, wordt vertolkt door een debutant in een hoofdrol: Cooper Hoffman. De zoon van de betreurde Philip Seymour Hoffman, die in 2014 overleed en een van de vaste acteurs van PT Anderson was. Gary Valentine is geïnspireerd op de vele anekdotes die de filmproducer Gary Goetzman, een goede vriend van Anderson, vertelde over zijn tienerjaren in Hollywood. Later ontpopte Goetzman zich ook tot een gewiekste zakenman die onder andere waterbedden en flipperkasten aan de man bracht. Zo belandde hij ooit aan de deur van Jon Stevens, in de jaren 70 een bekende filmproducer en veelgevraagde kapper -hoe gek die combinatie ook lijkt.

Jon Peters

Jon Peters is trouwens ook een belangrijk personage in de film, met brio gespeeld door Bradley Cooper. Net als in de film was hij destijds écht aan het daten met Barbra Streisand. Leuk weetje: Jon Peters producete destijds ‘A Star is Born’ met zijn geliefde Barbara Streisand, de film waarvan de remake in 2018 (met Lady Gaga) ook Bradley Cooper op de kaart zette bij het brede publiek. Peters gaf Anderson de goedkeuring om een personage van hem te maken in de film, op één voorwaarde: dat zijn favoriete versiertruc erin zou zitten. Namelijk dat hij vrouwen steevast vroeg of ze graag een broodje met pindakaas lusten. Het betrekken van Jon Peters bij zijn film is van Anderson wel een enigszins gewaagde gok, want de man kwam de voorbije jaren in de media vanwege enkele MeToo-beschuldigingen.

Jack Holden, Joel Wachs en Lucy Doolittle

In ‘Licorice Pizza’ zien we Jack Holden -gespeeld door Sean Penn- als een acteur die gespecialiseerd is in scènes met motorvoertuigen. Een personage gebaseerd op Oscarwinnaar William Holden, een celebrity uit de jaren 40 en 50. Hij schitterde onder andere in ‘Sunset Boulevard’. Uit respect voor de overleden Hollywoodster werd de voornaam veranderd naar Jack, maar de verwijzingen zijn te duidelijk om geen link te leggen.

Bij het personage van Lucy Doolittle deed PT Anderson net het omgekeerde: hij behield de voornaam en wijzigde de achternaam. Lucy Doolittle is immers gebaseerd op Lucille Ball, de actrice die bekend werd dankzij onder meer ‘I Love Lucy’, een hyperpopulaire tv-serie uit de jaren 50. In ‘Licorice Pizza’ is Lucy de tegenspeelster van Gary Valentine in zijn theatershow ‘Under One Roof’. Dat de actrice in de film voorkomt, is te danken aan de verhalen van Gary Goetzman, die nog met Lucille Ball op de scène stond tijdens de opnames van ‘Yours, Mine and Ours’, een film uit 1968.

Een naam die niet veranderd werd, net zoals bij Jon Peters, is die van Joel Wachs. In de jaren 70 een politicus in Los Angeles, die zich later zou profileren als een voorvechter in de strijd om meer rechten voor de gay community en de kunstwereld. Wachs wordt vertolkt door Benny Safdie, de regisseur van de Amerikaanse Netflix-film ‘Uncut Gems’. Verder zijn er nog cameo's voor onder andere John C. Reilly en Harriet Sansom Harris -twee habitués in de films van PTA.

'Licorice Pizza' is nu te bekijken in de Belgische bioscoopzalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top