'First Man': landen op de maan met brandstofproblemen

Films |

Over de eerste maanlanding zijn er al ettelijke films gedraaid maar het is lang geleden dat we nog zo een spannend drama als ‘First Man' over een van de eerste missies naar de maan hebben gezien. Een groot deel van die spanning in dit historische drama, dat vrijdag op VTM wordt uitgezonden, komt van de maanlanding van de Apollo 11. In de film wordt dat naverteld als een onwaarschijnlijke race tegen de klok omdat Neil Armstrong en zijn co-astronauten dachten dat ze bijna zonder brandstof zaten. Maar klopt dit met de werkelijkheid of is het puur een Hollywoodverzinsel? Pickx vist het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Familiale spanningen

‘First Man’, met Ryan Gosling in de hoofdrol als Neil A. Armstrong, is gebaseerd op de biografie ‘First Man: The Life of Neil A. Armstrong’ van James R. Hansen. Oorspronkelijk zou Clint Eastwood de film regisseren maar uiteindelijk nam Damien Chazelle het roer over, een regisseur die dankzij films als ‘Whiplash’ en ‘La La Land’ toch ook een beetje beter in de markt moet liggen bij jongeren.

Het verhaal concentreert zich zowel op het trainingsprogramma en de missie naar de maan van Neil Armstrong en zijn collega’s, al is er ook veel aandacht voor de situatie bij de Armstrongs thuis. Naarmate de missie en de lancering met de Apollo 11 nadert, groeien ook de spanningen thuis waar Armstrongs vrouw Janet (Claire Foy) er bij haar man op aandringt dat hij de risico’s van de missie aan hun jonge zonen uitlegt.

Brandstofmeter in het rood

Die rampspoed, opgejaagd door de soundtrack van Justin Hurwitz, duikt op als Neil Armstrong (Gosling) en zijn collega Buzz Aldrin (Corey Stoll) met de Eagle-maanlander een veilige plek tussen de maankraters proberen te zoeken om te landen. Maar terwijl ze met die klus bezig zijn, begint de teller van de brandstofmeter gevaarlijk in het rood te zakken. Dat de twee de landing hebben gehaald en Armstrong ondertussen de eerste mens op de maan geworden is, weten we van de geschiedenisboeken en de historische beelden van de maanlanding.

Maar zat er echt zo weinig brandstof in de tank waardoor de missie om op het maanoppervlak te landen bijna afgebroken moest worden, zoals de film in een nagelbijtende scène laat uitschijnen? Zaten Armstrong & co bijvoorbeeld echt in een benepen situatie of mogen we deze verhaalpiste op het conto schrijven van ‘First Man’-scenarist Josh Singer, bekend van ‘Spotlight’ en ‘The Post’?

Zenuwslopender dan de werkelijkheid

Om gewicht te besparen was er inderdaad niet veel brandstof aan boord van de Eagle. Volgens James R. Hansens officiële Armstrongbiografie, waarop de film dus is gebaseerd, toonde analyse na de missie evenwel aan dat de Eagle meer brandstof had dan de computers hadden meegedeeld aan de vluchtleiding tijdens de landing. Op een gegeven moment kreeg Armstrong van vluchtleider Gene Krantz bijvoorbeeld bericht van NASA dat er nog voor 60 seconden brandstof in de tanks zat. En toen Armstrong de maanlander uiteindelijk neerzette in een gebied dat bezaaid was met minder grote rotsblokken liet NASA weten dat er nog voor 20 seconden brandstof over was geweest. Eens terug op Aarde werd echter berekend dat er nog voor 45 seconden brandstof in de tanks zat.

Scenarist Singer maakt die maanlanding nog een stuk meer zenuwslopend dan ze in werkelijkheid was, net omdat hij de kijker wilde laten zien hoe kantje/boordje de landing was, ook omdat NASA de hele wereld live had laten weten dat alles ging zoals verwacht. Toen de scenarist zijn eerste versie van het scenario aan de NASA liet lezen, met dus een opgeklopte en deels verzonnen versie van de feiten, schreeuwden de experts van de ruimteorganisatie moord en brand. Het signaal voor Singer om toch zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven.

De brandstofmeter die in de film te zien is, zat bijvoorbeeld niet echt in de Eagle. In de film werd het meetinstrument toegevoegd om beter de stress van de brandstofsituatie te laten zien zonder al het mission control-jargon. Echt blauw van ademnood zijn Armstrong en Aldrin niet geworden maar terwijl ze in het echt dachten dat ze alleen maar zonder brandstof waren gevallen, zitten de astronauten in de film dus effectief bijna zonder brandstof. Het maakt de maanlanding die nadien volgde er in elk geval niet minder historisch op.

Bekijk 'First Man' vrijdag 14 januari om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top