Prinses Delphine van Saksen-Coburg onthult exclusief haar levensverhaal

Films | Er is in kranten en tijdschriften al veel geschreven over Delphine van Saksen-Coburg, de vrouw die sinds 1 oktober 2020 met Koninklijke Hoogheid mag worden aangesproken. Maar de prinses heeft nog maar weinig over zichzelf verteld. Daar komt met de driedelige reeks 'Delphine: mijn verhaal' verandering in. De eerste aflevering kan je vanaf vandaag bekijken op Eén en RTL-TVI.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De grote lijnen van het levensverhaal van prinses Delphine zijn genoegzaam bekend. Ze werd in 1968 geboren als buitenechtelijke dochter van (toen nog) prins Albert van België en barones Sybille de Selys Longchamps. Vanaf de geboorte droeg Delphine de naam van haar wettelijke vader, Jacques Boël, de man waarmee haar moeder toen nog getrouwd was maar in onmin mee leefde. Albert II houdt contact met barones Sybille en Delphine, hij laat zich "Papillon" noemen door Delphine.

Op achtjarige leeftijd verhuizen Delphine en haar moeder naar Londen omdat barones Sybille bang is dat Albert wordt herkend door klasgenootjes van haar dochter. In het Verenigd Koninkrijk nemen de spanningen niet af, en Delphine ontwikkelt een eetstoornis en rebelleert op school. Dat verandert wanneer haar moeder op 17-jarige leeftijd aan Delphine vertelt dat prins Albert haar vader is. Ze vindt langzaamaan haar draai, studeert op een prestigieuze Londense kunstacademie en bouwt een carrière op als kunstenares. Ze laat zich opmerken door een reeks gedurfde sculpturen die ze vaak in papier-maché maakt.

Eindelijk erkenning

Haar biologische vader gebaarde lange tijd publiekelijk van krommenaas tot in 1999 journalist Mario Danneels in zijn boek over koningin Paola onthulde dat Albert wel degelijk Delphines vader was. In 1999 gaf koning Albert II in zijn kersttoespraak toe dat er vroegere huwelijksproblemen waren, maar dat hij daar niet wenst op in te gaan. "Dat behoort tot ons privéleven", klonk het toen fors. In 2001 verbrak koning Albert II alle contact met Delphine en negeerde haar sindsdien volledig. Ze werd toen ook meer en meer geboycot als kunstenares. Haar volledige familie belandde bovendien op een internationale financiële zwarte lijst nadat de banden met koning Albert II in de pers verschenen.

De zwarte lijst was het breekpunt voor Delphine. Ze mocht zelfs geen bankrekening meer openen en internationaal reizen was geen evidentie meer. Ze daagde in 2013 koning Albert II, prins Filip en prinses Astrid voor de rechter. Ze wilde via juridische weg bewijzen dat de toenmalige koning wel degelijk de biologische vader is. De procedure liep spaak, onder meer omdat de koning volgens de grondwet onschendbaar is. In 2017, enkele jaren nadat Albert II troonsafstand had gedaan, startte Delphine een nieuw proces. Een juridische veldslag en verschillende rechtbanken later kwam het Hof van Cassatie op 13 december 2019 tot het besluit dat het Brusselse hof van beroep wel degelijk mocht eisen dat Albert II zijn DNA-materiaal moest afstaan. In januari 2020 volgde dan eindelijk de erkenning van de vroegere koning dat Delphine zijn biologisch kind was. Op 1 oktober 2020 volgde ook de naamsverandering en de toekenning van de koninklijke titels.

Eigen versie

Hoe Delphine haar jeugd en haar latere leven zelf heeft meegemaakt, was tot nu toe gehuld in een waas van mysterie. Het hielp natuurlijk niet dat Delphine er zelf noodgedwongen discreet over moest blijven. In de driedelige reeks 'Delphine: mijn verhaal' komt daar verandering in. Ze vertelt aan journalist Chris Michel hoe ze alle fasen van haar leven heeft meegemaakt. De makers kregen hiervoor toegang tot haar eigen fotoarchief en familiealbums. Haar verhaal worden omkaderd door interviews met haar man James, haar moeder Sybille, vrienden uit de kunstwereld, haar advocaten, journalist Mario Danneels en enkele paleismedewerkers.

In de eerste aflevering vertelt Delphine hoe ze op achtjarige leeftijd met haar moeder naar Londen moest vertrekken. Ze wist niet wie haar vader was. De toenmalige prins Albert kwam regelmatig op bezoek als 'goede vriend van de familie', maar de jonge Delphine voelde aan dat er iets niet in de haak was. Door de spanningen in haar familie had ze het moeilijk op school en rebelleerde ze. Pas op 17-jarige leeftijd kwam ze te weten wie haar biologische vader is, maar ze moest het geheim bewaren. Dat lukte haar tot in 1999, toen journalist Mario Danneels onthulde hoe de vork echt in de steel zat.

Bekijk ‘Delphine: mijn verhaal’ vanaf 12 januari om 20u40 elke woensdag op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top