Factcheckers laat 100 mensen rijexamen opnieuw afleggen en gaat netheid van hotelkamers na

Films | Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken gaan in het derde seizoen van Factcheckers onverminderd door met hun missie: checken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we dagelijks over ons heen krijgen. In de eerste aflevering gaat het trio na wie nog zou slagen voor het rijexamen, testen ze hoe veel je kan eten in een all-you-can-eat-restaurant en onderzoeken ze hoe netjes hotelkamers worden gepoetst.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wie slaagt nog opnieuw voor het rijexamen?

We kennen het allemaal want Vlamingen discussiëren maar al te graag over elkaars rijstijl. Maar wie kent vele jaren na het behalen van een rijbewijs nog alle verkeersregels? Bij de start van de aflevering gaat Jan Van Looveren terug in de tijd. Vroeger, toen zijn ouders jong waren, werden rijbewijzen namelijk uitgedeeld. Pas later werd een theoretisch examen verplicht en nog eens veel later moesten jongeren een praktische proef afleggen om hun rijbewijs te halen. Maar zouden die mensen die ooit hun examen succesvol afwerkten, dat vele jaren later ook nog kunnen?

Volgens krantenartikels zouden slechts 1 op de 4 mensen opnieuw geslaagd zijn. Na het theoretisch examen, viel al een groot deel van de 100 deelnemers af. Slechts 21 mensen haalden voldoende op hun theorie-examen. Na het praktijkexamen bleven nog slechts tien mensen over. En ja, ook Britt en Thomas slaagden niet voor hun praktisch examen. De stelling dat slechts 1 Belg op de 4 zou slagen voor het examen, is bevestigd en zelfs versterkt. Want na het onderzoek van ‘Factcheckers’ blijkt dat slechts 1 op de 10 mensen zou slagen.

Kan je een all-you-can-eat-restaurant kloppen?

Je buik vol eten tijdens een etentje, dat kent iedereen. Maar je buik vol eten voor een vaste prijs in een all-you-can-eat-restaurant, ook dat wordt steeds meer gedaan. Voor een vaste prijs mag je daar een aantal uur zo veel eten als je wil. Maar haal je dat er financieel uit en kan je met andere woorden meer eten dan je betaalde? Samen met eetkampioen Rik die meer dan twintig frikandellen kan verorberen, krijgt Jan tips van Somaya, een experte die de psychologie achter dergelijke restaurants kan verklaren. Zij gaf aan dat de duurdere elementen van het buffet vaak verstopt zijn en dat je gefrituurde producten best zo veel mogelijk vermijdt om veel te kunnen eten.

Na 2,5 uur eten waar de presentatoren 37 euro voor betaalden, werd de eindafrekening gemaakt. Kan je meer eten dan de kostprijs van de maaltijd? Jazeker, het kan. Hoewel Britt weinig at en bijna vijftien euro onder de prijs van haar diner zat, at eetkampioen Rik voor 41,13 euro. Jan at maar liefst voor 70,76 euro en Thomas was absolute kampioen met een kostprijs van 78,8 euro voor het eten dat hij 2,5 uur lang verorberde. Een gemiddelde persoon haalt dat er echter niet uit, want dat is het verdienmodel van dergelijke restaurants. Zij gaan er namelijk van uit dat de massa altijd minder dan de kostprijs eten.

Worden hotelkamers altijd proper gekuist?

De laatste test van de eerste uitzending van ‘Factcheckers’ ging over hotelkamers. De presentatoren vroegen zich namelijk af in welke mate een hotelkamer na gebruik grondig wordt gekuist. Aan de hand van andere namen boekten Jan, Britt en Thomas verschillende hotelkamers. Die bezochten ze niet om er een nachtje op uit te trekken, maar maakten ze express ‘vuil’. Aan de hand van speciale stiften lieten ze markeringen achter die niet met het blote oog te zien zijn. De bedden, het toilet, de kasten, de lakens, het kreeg allemaal een veeg. De volgende nacht werden met een smoesje exact dezelfde kamers opnieuw geboekt. Op die manier konden de programmamakers checken welke delen van de kamers een goede poetsbeurt kregen.

Het resultaat was in ieder geval verbazingwekkend. Terwijl Britt in de eerste kamer ontdekte dat er verse lakens op het bed lagen, zag ze dat het onderlaken nog steeds de ‘vuile’ markeringen aantoonde. Dat was dus niet vervangen… Bij Thomas werden de lakens van één van de twee bedden helemaal niet vervangen. De kartonnen bekers in de kamer waren evenwel nog dezelfde als de dag voordien. De resultaten in het sanitair waren nog meer verbazingwekkend. Het toilet werd zelfs niet eens aangeraakt, alle markeringen waren nog zichtbaar! Maar het is nog niet voorbij, want Britt had nog iets extra in petto. Zij verstopte een klokhuis van een appel onder een kast… en vond dat een dag later op exact dezelfde locatie terug. Uiteindelijk had slechts één van de zes hotels alle lakens volledig ververst. Denk dus de volgende keer twee keer na vooraleer je een hotelkamer binnengaat.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top