Belgisch kampioenschap: neemt Sanne Cant na 12 jaar afscheid van de driekleur?

Wielersport | Op 10 januari 2010 werd Sanne Cant in Oostmalle voor het eerst Belgisch kampioene bij de elite dames. Sindsdien heeft ze 11 keer die titel verlengd. Maar dit jaar lijken twee (of drie?) rensters in staat om een einde te maken aan deze ongekende dominantie.

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Op 10 januari 2010 won Sanne Cant in Oostmalle voor de eerste keer in haar carrière het Belgisch kampioenschap bij de elite dames, voor Joyce Vanderbeken en Ellen Van Looy. Daarna verlengde ze telkens deze titel in Antwerpen (2011), Hooglede-Gits (2012), Mol (2013), Waregem (2014), Erpe-Mere (2015), Lille (2016), Oostende (2017), Koksijde (2018), Kruibeke (2019), Antwerpen (2020) en Meulebeke (2021). Goed voor een indrukwekkende dominantie van 12 jaar.

Vorig jaar won Sanne Cant (Iko-Crelan) voor Lotte Kopecky en Alicia Franck die samen met Marion Norbert Riberolle tot haar gevaarlijkste tegenstandsters mogen worden gerekend voor het BK van zaterdag in Middelkerke.

Na haar terugkeer uit ziekte en een korte pauze om de strijd om de Belgische driekleur zo goed mogelijk voor te bereiden liet Alicia Franck (Proximus - Alphamotorhomes - Doltcini CT) een heel mooi resultaat optekenen in de Wereldbekermanche van vorig weekend in Hulst: ze werd er 10e, als beste Belgische deelneemster. Als 19e in de UCI-ranking (5 plaatsen achter Sanne Cant) won Franck dit seizoen de cross van Ardooie en verzamelde ze heel wat resultaten binnen de top 15 in de Superprestige en de Wereldbeker. In het klassement van de Wereldbeker staat ze 16e, net achter Sanne Cant. Misschien wordt het dit jaar wel het jaar van Alicia Franck.

Het wordt ook uitkijken naar Marion Norbert Riberolle (Starcasino CX Team), in januari 2021 genaturaliseerd tot Belgische, dit seizoen al 7e in Niel en in Ruddervvorde in de Superprestige en momenteel 24e van de wereld. Voor Frankrijk werd ze wereldkampioene bij de beloften in 2020 in Dübendorf. Ze woont al enkele jaren in België, in Dottignies, op een boogscheut van de Franse grens. In de Wereldbeker staat ze 23e, in de Superprestige 9e (net achter Sanne Cant). Na een Franse titel droomt ze nu ook van een Belgische titel. De dag voor de wedstrijd mag ze 23 kaarsjes uitblazen. Dinsdag eindigde ze als 6e in Gullegem. Lotte Kopecky eindigde daar als 4e. Er zal zaterdag ook rekening moeten worden gehouden met de Belgische kampioene... op de weg.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top