Jean-Michel Gayte en Maxime Vial (Mitsubishi) staan na de derde etappe in de Dakar Classic aan de leiding. De Fransen hebben na de derde etappe 57 strafpunten, dat zijn er zes minder dan eerste achtervolgers Killian Revuelta en Mariano De Quadros Romero (Toyota). Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin (Toyota) zijn opgeschoven naar de negende plaats op 73 strafpunten van de leider. Na een moeilijke dag zijn Pascal Feryn en Koen Wauters (Toyota) weggezakt naar de 24e plaats, op 408 strafpunten.
Nadat de regen er op maandag voor zorgde dat de tweede etappe van de Dakar Classic geschrapt werd, gingen de teams dinsdag opnieuw de piste op. Op het programma stonden enkele pittige regulariteitsproeven en een flinke brok navigatie. Jean-Michel Gayte deed het voortreffelijk en heeft de leiding overgenomen van Pina Garnatcha - Giralt Valero (Toyota) en Panagiotis - Panagiotis (Mitsubishi), die na de eerste etappe aan de leiding stonden.
Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin hebben in de stand een mooie sprong gemaakt. Op zondag stonden ze 19e, dinsdag doken ze de top tien binnen. Het Feryn trio De Leeuw, Feryn, Burgelman (Mercedes) is opgeschoven naar de elfde plaats en is nog altijd eerste vrachtwagen. De Porsche van Amy Lennert en Sara Carmen Bossaert is van de 26e naar de 15e plaats opgeschoven.
Pascal Feryn en Koen Wauters maakten een omgekeerd beweging en zakten in de stand van de 15e naar de 24e plaats. "Laat me de dag van vandaag omschrijven als leerrijk en moeilijk. Neen, het was niet onze beste dag", zegt Koen Wauters. "We hebben het reglement nog niet zo goed onder de knie en maakten daardoor enkele fouten. Komt daarbij dat we bij de start van de tweede proef niet op de minuut of halve minuut gestart zijn, maar ons misteld hebben en op seconde 41 van start zijn gegaan. Dat is een verschil van elf seconden dat we de ganse proef met ons mee hebben gesleurd. We dachten dat we goed bezig waren, dat was ook zoals je die elf seconden buiten beschouwing laat. De realiteit was anders. Dat is een fout die die ons hopelijk en waarschijnlijk niet meer zal overkomen. We kijken al uit naar morgen!"
Eric en Tom Claeys (Toyota) zijn op dinsdag opgeschoven van de 46e naar de 36e plaats. Diego Delespeaux en Bertrand Droupsy (Volkswagen) zakten van de 30e naar de 85e plaats. Rene Declercq en John Demeester (Bombardier) zijn 97e en gaan Michel Teerlinck en Patrick Lammens (Toyota) net vooraf. Zij zijn 98e.