Vindt het zwalpende Atlético Madrid weer de juiste koers in 2022?

La Liga | Door het nieuwe jaar in te zetten met een overwinning tegen Rayo Vallecano maakte Atlético Madrid een einde aan een reeks van vier nederlagen waarmee het 2021 afsloot. Er zit dit seizoen heel wat zand in de machine van de regerend landskampioen. Al weet Simeone perfect hoe zijn team uit het slop te trekken.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De match van zondagavond tegen Villarreal wordt een indicator van het huidige vormpeil van de Colchoneros, die op veertien eenheden van koploper Real Madrid staan – met één match meer gespeeld. Waarnemers bombardeerden Atlético bij aanvang van het seizoen tot de gedoodverfde favoriet om zichzelf op te volgen als landskampioen, maar dat lijkt nu al een utopie.

Desalniettemin deed niets zo’n grote terugval bij Atlético vermoeden. De spelerskern is quasi ongewijzigd en is zelfs versterkt met de komst van Rodrigo de Paul en vooral Antoine Griezmann. Akkoord, niets is al gespeeld in La Liga, maar de kloof met de top van het klassement is groot. Mede omdat de Colchoneros 2021 afsloten met vier nederlagen op rij. Hoe is het zover kunnen komen?

Defensieve fragiliteit

Sinds zijn komst in Atlético – meer dan tien jaar geleden – heeft Diego Simeone een ploeg geboetseerd met defensieve soliditeit als handelsmerk. Maar dit huidige seizoen is net die defensie het zorgenkindje: 22 tegendoelpunten in 19 wedstrijden. Mario Hermoso, Felipe, Giménez en zelfs Savic stapelen de persoonlijke foutjes op, en de tegenstanders profiteren naar hartenlust. Waar Jan Oblak vorig seizoen nog meermaals de meubelen redde, lukt dat dit seizoen niet meer.

Vorig seizoen was de omschakeling van een 4-4-2 naar een 3-5-2, die de tegenstand verraste, de sleutel tot de titel. Dat verrassingseffect vervaagde mettertijd, terwijl een speler als Marcos Llorente op zijn rechterflank nauwelijks nog het verschil kan maken. En wat te zeggen van Koke, die vaak op een eiland staat op het middenveld, terwijl die beter gedijt met meer aanvallende spelers aan zijn zijde?

Simeone in de steek gelaten door zijn ploeg?

Uit betrouwbare bronnen kunnen we afleiden dat het rommelt in de interne keuken van Atlético: Simeone zou op ramkoers liggen met een deel van de spelerskern. Onder meer Luis Suarez zou de wijze waarop de Argentijnse coach zijn troepen toespreekt – hij durft weleens zijn stem te verheffen – maar matig appreciëren. Daarom zou de aanvaller enkele beledigingen richting het hoofd van zijn trainer geslingerd hebben bij zijn vervanging in Sevilla.

Er is nog geen sprake van muiterij in de kleedkamers, verre van zelfs, maar het zijn wel sluimerende tekenen van onrust om in het oog te houden. Simeone stond al eens met de rug tegen de muur toen het einde van een cyclus aangekondigd werd. De Argentijn vond altijd een oplossing om de machine weer aan de praat te krijgen. Toont hij tegen Villarreal opnieuw een staaltje van zijn vindingrijkheid?

Volg La Liga het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Het programma van speeldag 19 van La Liga op Eleven Sports:

Zaterdag 8 januari
Zondag 9 januari

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top