De factcheck van 'Black Hawk Down' (VTM 3)

Films | VTM 3 zendt vanavond 'Black Hawk Down' uit, een oorlogsdrama van Ridley Scott uit 2001, bekroond met twee Oscars. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse gevechtseenheid die op 3 oktober 1993 in Mogadishu werd gedropt om hooggeplaatste Somalische spionnen te ontvoeren. De actie stuitte echter op hevig verzet: er werden twee Amerikaanse Black Hawk-helikopters neergeschoten. Proximus Pickx gaat na hoe waarheidsgetrouw de verfilming is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1993 was de Somalische hoofdstad Mogadishu grotendeels in handen van clanleider Mohammad Farrah Aidid. De VN probeerden voedseltransporten naar de verhongerende bevolking te krijgen. Aidid en zijn milities pikten echter alle goederen in. Amerikaanse elite-eenheden werden naar het gebied gestuurd om Aidids organisatie te ontmantelen.

Tijdens een missie om topfunctionarissen van Aidid te arresteren werden twee Amerikaanse Black Hawk-helikopters boven de hoofdstad neergeschoten. De actie sloeg plots om in een grootschalige reddingsmissie, die uiteindelijk een zware tol zou eisen: er kwamen 19 Amerikaanse soldaten en ongeveer duizend Somali's om het leven, waaronder heel wat burgers. Ook raakten 73 Amerikaanse en VN-militairen gewond.

Omdat Somalië anno 2001 nog steeds te boek stond als een instabiel en gevaarlijk land, vonden de opnames plaats in Marokko (waar Scott ook zijn meesterwerk 'Gladiator' deels opgenomen had). Een ontwikkelde Marokkaanse grootstad verschilt echter zichtbaar met Mogadishu, waar rechte straten en hoogbouw zo goed als onbestaande zijn. Ook open ruimte is in de Somalische hoofdstad beperkt, wat niet strookt met de verfilming. Daarin is namelijk te zien hoe een neergestorte helikopter midden op een grote kruising ligt. In realiteit crashte die helikopter in een straatje dat zo nauw was, dat een te hulp geschoten kleinere helikopter met zijn rotorbladen de muren aan beide zijden van de straat raakte.

Focus op Amerikanen

Door het grote aantal deelnemers aan de militaire operatie moesten de filmmakers keuzes maken: welke personen zouden ze op de voorgrond laten treden, opdat het publiek zich meer betrokken zou voelen bij de impact van de gebeurtenissen op de personages? Daarvoor werden een aantal fictionele elementen toegevoegd en persoonlijke ervaringen van verschillende betrokkenen samengebald in één personage. Zo zijn de ervaringen van sergeant Eversmann (Josh Hartnett) in de film deels verzonnen en zijn het deels ook belevenissen die anderen overkwamen. Ook de actieve rol van generaal-majoor Garrison (Sam Shepard) is schromelijk overdreven in de film.

Andere details zijn duidelijk aan de film toegevoegd om het geheel overzichtelijker te maken voor de kijker. Zo schreven elitetroepen in werkelijkheid nooit hun namen op de buitenkant van hun helmen. Aan het verloop van de operatie werd in de film echter niet getornd: dat aspect is heel realistisch weergegeven. De voornaamste kritiek op 'Black Hawk Down' was dat de verfilming vooral de Amerikaanse kant van het verhaal belicht. De Somalische visie op de gebeurtenissen komt nauwelijks aan bod.

Bekijk 'Black Hawk Down' vanavond om 20u35 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top