Hierom werd Leonardo DiCaprio na zijn rol in ‘The Revenant’ nooit meer dezelfde

Films | In 2015 kwam de Amerikaanse film ‘The Revenant’ uit van de Mexicaanse filmregisseur Alejandro González Iñárritu. In deze film speelde Leonardo DiCaprio een hoofdrol, waarmee hij ook zijn allereerste Oscar won. Dat was leuk, maar toch zal DiCaprio zich de film herinneren om heel andere redenen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Uitputtingsslag

Het verhaal van ‘The Revenant’ speelt zich af tijdens een barkoude Noord-Amerikaanse winter temidden van de negentiende eeuw. Zowel cast als crew reisden voor de opnames af naar de meest onherbergzame plekken in de VS en Argentinië en dat bij temperaturen ver onder het vriespunt. Het was zo koud dat de acteur meermaals onderkoeld dreigde te raken.

Als klap op de vuurpijl liepen de opnames maandenlang uit. Hierdoor werden de aanwezige acteurs nog langer op de proef gesteld en werden de opnames voor ‘The Revenant’ een ware uitputtingsslag. Als gevolg hiervan laste DiCaprio een korte pauze in. Hij keerde pas in 2019 terug naar het grote scherm met de film: ‘Once Upon a Time…in Hollywood’.

Activisme

Leonardo DiCaprio is al zeer lang een fervente voorvechter van het klimaat. In 1998 richtte hij de Leonardo DiCaprio-stichting op met de bedoeling om de laatste wilde plaatsen in de natuur te beschermen en dankzij voormalig vice-president Al Gore werd DiCaprio zich aan het begin van zijn carrière nog meer bewust van de klimaatproblematiek. Tijdens de filmopnames van ‘The Revenant’ werd DiCaprio nogmaals met de neus op de feiten gedrukt: de aarde warmt op. De crew van de film moest immers uitwijken naar Argentinië, in plaats van in Canada te blijven. In het noorden lag er, gek genoeg, te weinig sneeuw die nodig was voor de film. DiCaprio raakte nog meer overtuigd van zijn missie om de planeet te redden en bracht in 2016 vervolgens een eigen documentaire uit: ‘Before the Flood’. Daarin zou hij de opwarming van de aarde nogmaals aan de kaak stellen.

Hebzucht uit het verleden... en heden

Ook de brutale verhaallijn van ‘The Revenant’ zette de acteur aan tot nadenken. In de tijd van ‘The Revenant', midden negentiende eeuw, trok men in de Verenigde Staten immers massaal naar het Westen. Tijdens die oversteek werd de natuur geplunderd, de inheemse Amerikaanse bevolking omgebracht en later ook naar olie geboord ten koste van de plaatselijke fauna en flora. DiCaprio stoort zich aan de periode: “We waren nietsontziend en doen nu hetzelfde met de natuur”, volgens DiCaprio. “We roeien massaal diersoorten uit en dat in een ongekend snel tempo…”, aldus de man. “Rijkdom en hebzucht… daar beginnen al onze problemen mee.”

Spirituele ervaring

'The Revenant' werd enkele jaren geleden opgenomen op de meest onherbergzame plekken in de Noord- en Zuid-Amerikaanse natuur. Die plekken waren dikwijls ongerept en nog niet verstoord door mensen. Daar kunnen vertoeven was volgens DiCaprio “een bijna religieuze ervaring”. De acteur beschouwt de opnamen van de film als een grote droom, “een mooie, grote waas”.

Ontdek ‘The Revenant’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top