Tarantino propte ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ vol referenties

Films | De negende film van Quentin Tarantino, ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’, is vanavond te zien op VTM 2. Zoals Tarantino wel vaker doet, propte de meesterregisseur zijn nostalgische ode aan Hollywood vol met easter eggs en referenties naar zijn vroegere werk en naar zijn favoriete films uit de jaren 60.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sergio Corbucci, die vermeld wordt in de film door Marvin Schwarz wanneer hij Rick Dalton cast voor een rol in films van Corbucci, heeft écht bestaan. Hij regisseerde enkele spaghettiwesterns, waaronder één in 1966 die een grote invloed had op Tarantino: 'Django'. De film vormde uiteraard de inspiratie voor Tarantino's 'Django Unchained' uit 2012, waarin thema's als slavernij en racisme in de jaren 1800 de boventoon voeren.

In ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ valt de naam van 'Antonio Margheriti' als regisseur van een spaghettiwestern waarin Rick Dalton een rol speelt. Verwoede Tarantino-fans herkenden de naam meteen: in een hilarische scène in 'Inglorious Basterds' gebruikt een personage de naam als schuilnaam om niet door de mand te vallen als nazi-jager bij nazi-officier Hans Landa tijdens een gesprek net voor een Duitse filmpremière. Het Amerikaanse doodseskader van Aldo Raine vermomde zich als een bende Italiaanse filmmakers, die arrivederci niet kunnen uitspreken zonder een vettig Amerikaans accent.

De vervloekte Volkswagen van Thurman

En er zijn nog tal van andere verwijzingen naar eerder werk van Quentin Tarantino. De Red Apple Cigarettes bijvoorbeeld: die komen ook voor in 'Pulp Fiction', 'Kill Bill', 'Inglorious Basterds' en vrijwel alle andere films van QT. Tarantino creërde het fictieve sigarettenmerk speciaal voor zijn films. In een scène na de aftiteling van 'Once Upon A Time... In Hollywood' is te zien hoe Rick acteert in een reclamespot voor het merk. 

De blauwe Volkswagen van Cliff is dezelfde bolide als die van Uma Thurman in 'Kill Bill Vol. 2'. Op de set van 'Kill Bill' in Mexico zat Thurman aan het stuur van de elegante Karmann Ghia. Ze raakte tijdens de opnames ernstig gewond bij een botsing met een boom. Pas de laatste jaren deed de actrice een boekje open over dat incident, waarbij ze gewag maakte van een 'doofpotoperatie'. Ook de auto van Rick, een Cadillac Coupe, kwam voor in een eerdere Tarantino-film, namelijk in 'Reservoir Dogs'. 

De tekst "And away we go", uit de mond van Cliff bij het uitlaten van zijn hond, gaat onopgemerkt voorbij, maar is een subtiele verwijzing naar de Tarantino-film 'Jackie Brown', wanneer het personage Max Cherry naar Jackie wenkt in het warenhuis om zijn plan in te luiden.

Westerns en dansprogramma's

En dan zijn er nog de talloze verwijzingen naar ander filmwerk dan dat van Tarantino zelf. Geen verrassing, aangezien de film zich afspeelt in het Hollywood van de jaren 60, maar wie goed oplet en de posters of televisieschermen op de sets bekijkt, of de titels die op de radio vermeld worden hoort, vindt talloze verwijzingen naar Tarantino’s favoriete films uit dat tijdperk. Titels zoals ‘The Great Escape’, ‘Target’ en ‘The Illustrated Man’ passeren de revue tussen de fictieve films waar Rick Dalton zogezegd in acteerde. Zelfs de titel van de film is een verwijzing naar de spaghettiwesterns van die tijd, zoals ‘Once Upon A Time in America’ en ‘Once Upon A Time in the West’, beiden van Sergio Leone.

Een nevenpersonage tijdens een flashback in de film is Bruce Lee, die op dat moment duidelijk op de set staat voor de opnames van ‘The Green Hornet’, de  televisieserie waarin de vechtkunstenaar in 1966 acteerde. En in een andere flashback zien we Rick dansen met een groepje jonge vrouwen op een televisieset. Die is duidelijk geïnspireerd door de set van ‘Hullabaloo’, een dansprogramma dat in 1965 en 1966 op de buis was.

De lijst van echte film- en programmatitels die te zien zijn op affiches, in trailers of boven cinemazalen die schijnbaar toevallig op de achtergrond passeren, is ellenlang. Publicaties die probeerden om ze allemaal op te sommen, kwamen uit op zo’n 45 vermelde films en series. Tarantino is tenslotte een cinefiel, zijn hommage aan de jaren 60 in Hollywood moest wel propvol referenties zitten.

Bekijk ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ op dinsdag om 20u30 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top