Ook ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ propte Tarantino vol referenties naar zijn eigen werk

Films | VTM2 zendt vanavond de negende film van Quentin Tarantino uit: ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’. Zoals Tarantino wel vaker doet, propte de meesterregisseur zijn nostalgische ode aan Hollywood vol met easter eggs en referenties naar zijn vroegere werk. Proximus Pickx ontbloot de geheimen van ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sergio Corbucci, die vermeld wordt in de film door Marvin Schwarz wanneer hij Rick Dalton cast voor een rol in films van Corbucci, heeft écht bestaan. Hij regisseerde enkele spaghettiwesterns, waaronder één in 1966 die een grote invloed had op Tarantino: 'Django'. De film vormde uiteraard de inspiratie voor Tarantino's 'Django Unchained' uit 2012, waarin thema's als slavernij en racisme in de jaren 1800 de boventoon voeren.

In ‘Once Upon a Time ... in Hollywood’ valt de naam van 'Antonio Margheriti' als regisseur van een spaghettiwestern waarin Rick Dalton een rol speelt. Verwoede Tarantino-fans herkenden de naam meteen: in een hilarische scène in 'Inglorious Basterds' gebruikt een personage de naam als schuilnaam om niet door de mand te vallen als nazi-jager bij nazi-officier Hans Landa tijdens een gesprek net voor een Duitse filmpremière. Het Amerikaanse doodseskader van Aldo Raine vermomde zich als een bende Italiaanse filmmakers, die arrivederci niet kunnen uitspreken zonder een vettig Amerikaans accent.

De vervloekte Volkswagen van Thurman

En er zijn nog tal van andere verwijzingen naar eerder werk van Quentin Tarantino. De Red Apple Cigarettes bijvoorbeeld: die komen ook voor in 'Pulp Fiction', 'Kill Bill', 'Inglorious Basterds' en vrijwel alle andere films van QT. Tarantino creërde het fictieve sigarettenmerk speciaal voor zijn films. In een scène na de aftiteling van 'Once Upon A Time... In Hollywood' is te zien hoe Rick acteert in een reclamespot voor het merk. 

De blauwe Volkswagen van Cliff is dezelfde bolide als die van Uma Thurman in 'Kill Bill Vol. 2'. Op de set van 'Kill Bill' in Mexico zat Thurman aan het stuur van de elegante Karmann Ghia. Ze raakte tijdens de opnames ernstig gewond bij een botsing met een boom. Pas de laatste jaren deed de actrice een boekje open over dat incident, waarbij ze gewag maakte van een 'doofpotoperatie'. Ook de auto van Rick, een Cadillac Coupe, kwam voor in een eerdere Tarantino-film, namelijk in 'Reservoir Dogs'. 

De tekst "And away we go" ten slotte, uit de mond van Cliff bij het uitlaten van zijn hond, gaat onopgemerkt voorbij, maar is een subtiele verwijzing naar de Tarantino-film 'Jackie Brown', wanneer het personage Max Cherry naar Jackie wenkt in het warenhuis om zijn plan in te luiden.

Bekijk 'Once Upon a Time ... in Hollywood' vanavond om 20u25 op VTM2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top