Waarom Marseille al veertig jaar lang kampt met een vloek in Bordeaux

Ligue 1 | Voor sommige clubs zijn sommige wedstrijden moeilijker dan andere, en dat zonder een echte reden. Marseille heeft het bijvoorbeeld altijd moeilijk om Bordeaux te kloppen als die wedstrijd bij de tegenstander wordt gespeeld, en dat al 44 jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vooraleer Parijs en Marseille uitgroeiden tot de grootste clubs van de Franse competitie, werd de echte Franse ‘Classico’ gespeeld tussen Marseille en Bordeaux. Dat waren lang de twee beste teams in de reguliere competitie van Frankrijk en zij vochten dan ook meermaals tegen elkaar om de eerste plaats. Ook toen Bordeaux verdween uit de eerste regionen, bleef de wedstrijd tegen Marseille zorgen voor heel veel spanning en adrenaline bij de fans. 

Toch kon OM sinds 1 oktober 1977 niet meer winnen in Bordeaux. De Girondins de Bordeaux halen zo al meer dan 44 jaar keer op keer een thuiswinst tegen de ploeg uit het Oosten van Frankrijk en dat is vrij uitzonderlijk. 

Duel van presidenten

Begin oktober in 1977 wist Marseille het nog niet, maar die datum luidde de start van een erg lange periode van heerschappij van Bordeaux in tijdens thuiswedstrijden tegen Marseille. Beetje bij beetje groeide die statistiek uit tot een gevoel van onoverwinnelijkheid van Bordeaux. Het werd de trots van de ploeg. “Dit verhaal is een van de belangrijkste boodschappen voor spelers die bij ons aankomen”, legde Ulrich Ramé vorig jaar uit aan Dauphiné. 

Uiteindelijk mondde de strijd zelfs elke keer uit op een egoduel tussen de twee clubvoorzitters: Bernard Tapie (Marseille) en Claude Bez (Bordeaux). Beide heren willen hun club doen uitgroeien tot de beste van Frankrijk en een overwinning bij hun grootste rivaal is vooral een kwestie van prestige. De voorzitters deden er dan ook alles aan om het fenomeen onder de spelers in de jaren 80 te versterken. 

Jorge Sampaoli om de vloek te verbreken?

Begin jaren 90 viel Bordeaux terug in de Franse competitie terwijl Marseille in 1993 het dak van Europees voetbal bereikte. Maar ondanks de terugval, bleef Bordeaux de eeuwige rivaal keer op keer onderuit halen in thuiswedstrijden. Zelfs als leider in de competitie kon Marseille niet winnen bij Bordeaux. In 1987 en 1999 zorgde dat er zelfs voor dat Bordeaux naar de titel werd gelanceerd. Omgekeerd pakte de ploeg in 2005 een punt in die wedstrijd, waardoor ze degradatie in de Ligue 1 konden vermijden. 

Het is dus vier decennia geleden dat Marseille kon proberen om eindelijk drie punten te pakken in Bordeaux. Vorig jaar eindigde de wedstrijd op een gelijkspel van 0-0, maar sindsdien kan Jorge Sampaoli voor verandering zorgen. Zal hij de eeuwige held zijn die de vloek van Bordeaux kan beëindigen?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top