Moet Mathieu Van der Poel zich stilaan zorgen maken?

Wielersport | Terwijl ene Wout Van Aert de laatste weken de ene veldrit na de andere weet te winnen, ligt dat helemaal anders bij de huidige wereldkampioen Mathieu van der Poel. Afgelopen zomer, tijdens het wegseizoen, kreeg de Nederlander last van zijn rug en die klachten lijken nu nog verre van de baan te zijn. Hij moest deze week zelfs een pauze inlassen om te recupereren.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Al voor de Ronde Van Frankrijk had van der Poel last van rugklachten. Later zakte hij af naar de Olympische Spelen, waar hij tijdens de mountainbikewedstrijd zwaar ten val kwam. Hij belandde na een verkeerd ingeschatte sprong hard op zijn rug, wat de klachten logischerwijs erger maakte. Maar volgens David Bombeke, fysiotherapeut van de Nederlander, ligt die val niet aan de oorzaak van zijn langdurende klachten. Aan Het Nieuwsblad vertelt hij dat de blessure er wellicht kwam na een optelsom van verschillende factoren. “Hij is wel wat last beginnen krijgen tijdens de Tour, en maakte daarna een lange reis naar Tokio. Dan kreeg hij opnieuw relatief weinig rust en moest hij al beginnen opbouwen naar het WK. Op zich is het niet zo onlogisch dat hij daar nu nog altijd wat last van ondervindt”, klinkt het. 

Medisch onderzoek

Na het seizoen op de weg laste de renner net als het hele peloton een rustpauze in om er eind november en begin december terug in te vliegen. Later stond hij ook aan de start van zijn eerste veldritten, maar daarin kon hij Wout Van Aert nooit echt bedreigen. Nu blijkt dat diezelfde rugklachten daarin een grote rol opeisen, want door de aanhoudende pijn kan van der Poel niet tot het gaatje gaan. Volgens Bombeke zorgt de blessure niet voor een ondraaglijke pijn, maar is het euvel wel hinderlijk en beperkt het de prestaties van de wereldkampioen. Hij moest daardoor ook opgeven in de veldritten van Heusden-Zolder, Loenhout en Hulst. Een medisch onderzoek moest de renner en zijn entourage wijzer maken. Dinsdagochtend ging Van der Poel onder de scanner. Daaruit bleek dat hij kampt met een zwelling op een tussenwervelschijf, wat meteen de lichte maar hinderende pijn verklaart. Na een korte rustpauze van enkele dagen ging de Nederlander op nieuwjaarsdag wel even fietsen, zo bleek uit zijn Stravagegevens. 

Onduidelijkheid

Veldritliefhebbers zullen zich meteen afvragen hoe het nu verder moet voor de absolute heerser in het vorige veldritseizoen. Terwijl Wout Van Aert dit jaar quasi elke veldrit wint, was dat vorig jaar zo bij zijn eeuwige concurrent. Met het oog op het wereldkampioenschap in het Amerikaanse Fayetteville op 30 januari, zullen we nog even moeten afwachten. Zowel Van Aert als van der Poel gaven nog geen informatie over hun verdere programma prijs. Bij Van Aert is er nog onduidelijkheid omdat het wereldkampioenschap pal in een belangrijke voorbereidingsweek voor het voorjaar op de weg ligt. Indien onze landgenoot naar Amerika afzakt, mist hij enkele belangrijke trainingen met het oog op de eerste voorjaarsklassiekers. Bovendien kruipt zo’n verre reis ook in de kleren. Van Aert en zijn entourage zullen in de komende weken moeten wikken en wegen tussen een potentiële nieuwe wereldtitel in het veld of belangrijke trainingen in functie van het openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. 

Titanenduel

Voor van der Poel ligt de afweging in een heel andere aard. Bij hem is het nog afwachten of hij überhaupt in goede vorm kan meestrijden voor de knikkers in Fayetteville. Als zijn rug hem parten blijft spelen, zal hij namelijk nooit op volle kracht kunnen crossen. Na de teleurstellingen in de voorbije wedstrijden, is het goede gevoel wellicht even weg. Hij zal de komende weken een paar goede trainingen pijnvrij moeten kunnen afleggen, wil hij zich nog kunnen opmaken voor het wereldkampioenschap. Hij kan daar zijn titel verlengen, al zal alles afhangen van de gevolgen van die zwelling in zijn tussenwervels. Bovendien zullen weinig wielerliefhebbers uitkijken naar een titanenduel tussen Van Aert en van der Poel als iedereen weet dat de Nederlander door zijn rug in het nadeel is. Een duel op het scherpst van de snee met gelijke wapens, dat is waar iedereen naar uitkijkt.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top