Gökhan Girginol geeft gestalte aan bendelid Timur in ‘Undercover’: “Ik let erop om het drugsleven niet te verheerlijken”

Series | Acteur Gökhan Girginol stond voor het derde seizoen van de populaire tv-reeks ‘Undercover’ op de set met o.a. Tom Waes en Frank Lammers. De Genkenaar met Turkse roots heeft rollen in Vlaamse series als ‘Spitsbroers’, ‘13 Geboden’ en ‘De zonen van Van As’ op zijn cv staan. Voor ‘Undercover’ maakte hij er zijn persoonlijke missie van om geen stereotiep beeld op te hangen van ‘de Turkse crimineel’: “Ik stoor me aan producties waarin alle Noord-Afrikaanse of Turkse personages neergezet worden als eendimensionale barbaren, moordenaars of analfabeten.”

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gökhan Girginol: “In ‘Undercover’ speel ik het personage Timur Celik, de rechterhand van Serkan Bulut. Serkan is de persoon die het hele xtc-handeltje runt tijdens en vlak na de gevangenschap van Ferry. Er ontstaat vervolgens een territoriale vete over wie waar mag dealen. Hij raakt ook verwikkeld in een kat-en-muisspel met de politie. Ferry en Bob proberen dan te infiltreren in de Bulut-familie om Serkan te ontmaskeren.”

“Ik wil benadrukken dat mijn personage geen stereotiepe boeman of goedgelovig drugdealertje is. Timur heeft diepgang: hij is eerst en vooral een mens van vlees en bloed die wil ontsnappen aan een grimmige realiteit. Het is tragisch dat hij in die situatie verzeild is geraakt, maar hij ziet het in zekere zin als de enige optie om te groeien.”

Ik merk veel begrip voor de drijfveren van Timur.
“Absoluut. Enerzijds heb je gewoonweg minder kansen in deze maatschappij als je een bepaalde achtergrond hebt, en al zeker als je niet naar school bent geweest. Mijn personage valt zo voortdurend tussen wal en schip. Anderzijds let ik erop om het drugsleven niet te verheerlijken. Wat bij Timur speelt, is pure overlevingsdrang.”

Mooie naturel

Hoe ben je in de cast van ‘Undercover’ beland?
“Ik heb in volle coronatijd gereageerd op een open auditie. Mijn partner was toen net in verwachting en mijn werkopdrachten waren schaars; het waren geen evidente tijden. Samen met een collega, die ook een kleinere rol speelt als politieagent, heb ik auditie gedaan. Alle kandidaten moesten een scène spelen uit de openingsaflevering van het derde seizoen, waarin drugscrimineel Yusuf Çelik een undercoveragent neerschiet. Daarna moest ik de rol van Timur spelen. Het klikte meteen met de regisseur. Ik wist ook direct dat die rol iets voor mij was, omdat ik mijn tanden erin kan zetten en ik de achtergrond van het personage goed begrijp.”

Jij als professioneel acteur en theatermaker: hoe hoog schat je de acteerkunsten van Tom Waes in – die overigens nooit een acteursopleiding genoten heeft?
“Ik vind dat hij een hele schone naturel heeft. Je kan zoiets niet veinzen: je hebt dat of je hebt dat niet. Een acteursopleiding kan wel bepaalde vaardigheden verfijnen, maar kan je ook in de war brengen. Sommige docenten geven foute tips of onderrichten een – in mijn ogen – stijl van acteren waar je niet veel mee bent. Onlangs overleed Pol Dehert, mijn mentor en docent tijdens mijn opleiding aan het RITCS. Hij zei altijd: ‘Acteren is niet te veel psychologie, maar biologie.’ Je moet niet inleven, maar net uitleven.”

“Ikzelf tracht altijd in het moment te zijn, heel goed te begrijpen wie ik speel en met mijn bagage daar een eigen touch aan te geven. Ik probeer ook altijd mee het personage te kneden: van de kleding en zijn juwelen over taalgebruik en tongval tot zelfs zijn muzieksmaak. Ik wil zijn persoonlijkheid helemaal doorgronden, om een zo veelzijdig mogelijk personage te kunnen neerzetten. En op de set van ‘Undercover’ kreeg ik die ruimte.”

Stereotypes

Het derde seizoen van ‘Undercover’ lokt gemiddeld zo’n miljoen kijkers. Wat is volgens jou het geheim achter het succes van de serie?
“Een goed verhaal en een sterke cast: dat is sowieso een succesformule. De Turkse acteurs liggen in België niet voor het rapen en dus zijn de makers gaan casten in het buitenland: die diversiteit is een bijkomende sterkte. De plot heeft meer om het lijf dan een zoveelste ‘politie vs. bandiet’-verhaaltje. Het heeft diepgang, is actueel en weerspiegelt hoe de mensen zich voelen. Iedere kijker kan zichzelf identificeren met het verhaal of één van de personages. Er is ook veel research gedaan naar de thematiek, dat zie je. Bovendien is de reeks uitstekend geregisseerd en is het camerawerk top.”

Om in te pikken op die Turkse acteurs: je sprak op Radio 2 over het gebrek aan diversiteit in rollen voor Vlaamse acteurs met buitenlandse origines. Een Turk of Noord-Afrikaan is vaak een stereotype in Vlaamse films, zei je. Heb je het gevoel dat jouw rol in ‘Undercover’ die stereotypering doorbreekt?
“Dat denk ik wel. Elk personage in ‘Undercover’ heeft een slecht kantje – niet alleen de Turkse personages. Begrijp me niet verkeerd: het is oké dat een acteur of actrice met buitenlandse roots een crimineel speelt, maar speel die dan goed. In ‘Undercover’ geef ik een eigen draai aan mijn personage en maak ik er een artistieke, intelligente, doortrapte bandiet van, rond wie een beetje mysterie hangt. Een figuur met diepgang die worstelt om te overleven. En uiteindelijk is de centrale boodschap van de serie: blijf op het rechte pad in je leven. Als dat het moraal is, dan hebben we geen probleem. Ik stoor me wel aan producties waarin alle Noord-Afrikaanse of Turkse personages neergezet worden als eendimensionale barbaren, moordenaars of analfabeten. Ik zou ook graag eens een blinde advocaat of een pianist willen spelen.”

Vind je dan dat je dat soort rollen te weinig aangeboden krijgt?
“Inderdaad, maar ik weet ook waarom: de scripts zijn er gewoonweg niet. Het probleem is dat Vlaamse tv- en filmmakers het begrip ‘diversiteit’ invullen als iets dat louter op etnische afkomst gebaseerd is. Er is te weinig diversiteit op het scherm in de zin van een mentale of fysieke beperking of andere genderbeleving. Bovendien worden scripts waarin personages met buitenlandse roots voorkomen vaak geschreven door autochtone Belgen of door allochtonen die afstand genomen hebben van hun roots. Dan kom je nooit tot authentieke verhalen die de realiteit weerspiegelen.”

Bekijk de zevende aflevering van het derde seizoen van 'Undercover' vanavond om 21u15 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top