Fresh Screens: de filmtoppers van 2021

Films | Zoals elke week laat 'Fresh Screens' zijn licht schijnen over de actualiteit in het domein van de zevende kunst op Proximus Pickx. Vandaag blikken we terug op de beste films van 2021. Hou balpen in de aanslag, want volgende filmtoppers moeten zeker op jouw must see-lijstje staan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Un Monde

Op de vijfde plaats in deze hitparade van beste films van 2021: de debuutfilm 'Un Monde' van de Brusselse Laura Wandel. Het schooldrama won al prijzen op filmfestivals in Cannes en Londen en is de Belgische inzending voor de Oscars. Het aangrijpende 'Un Monde' is een intens drama over pesterijen op de speelplaats van de lagere school.

We beleven het soms brutale schoolleven door de ogen van Nora, een meisje uit het eerste leerjaar dat niet langer lijdzaam kan toekijken hoe pesters haar grote broer Abel lastigvallen. Haar ouders willen dat Nora vertelt wat er allemaal gebeurt op school, maar haar broer heeft liefst van al dat zijn zusje zwijgt, want anders dreigt zijn situatie alleen maar hachelijker te worden. Een beklemmend dilemma dat pijnlijk duidelijk aantoont in welke mate kinderen soms verscheurd geraken tussen praten of niet praten over hun problemen.

Summer of Soul

Op de vierde plaats, deze fascinerende cultuurdocumentaire van regisseur Questlove. Het jaar 1969 is iconisch in muziekmiddens omwille van het legendarische Woodstock-festival. Maar Woodstock was dat jaar niet het enige festival dat de muziekwereld zou veranderen. Het cultuurfestival van Harlem vond in dezelfde periode plaats. Dat festival viert de Afro-Amerikaanse cultuur en betekende een keerpunt voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Questlove regisseerde een briljante documentaire over de erfenis van het Harlem Cultural Festival en de stempel die dit iconisch maar vergeten evenement achterliet op de zwarte gemeenschap in de VS.

No Time To Die

James Bond pakt het brons: ‘No Time to Die’ is de laatste film waarvoor Daniel Craig in de huid van 007 kruipt, een iconisch personage dat de Britse steracteur 15 jaar lang belichaamde. De film was zo langverwacht - hij werd talloze keren uitgesteld door de coronapandemie - dat Kinepolis zelfs een middernachtvertoning organiseerde in de nacht van 29 op 30 oktober.

In 'No Time To Die' heeft Bond even een pauze ingelast om samen met Madeline Swann (Léa Seydoux) een rustig leventje te leiden. Maar plots roept de plicht weer en moet de meesterspion de wereld van een groot onheil behoeden. De film is een grandioos adieu aan Craig als 007, al zakt de plot in de tweede helft een beetje in. Desalniettemin bevat het alle klassieke ingrediënten waar een Bond-liefhebber van smult - vooral het eerste kwartier behoort tot het beste materiaal ooit in de Bond-franchise. Klasse!

Coda

Deze film van regisseur Sian Heder eindigt wat ons betreft op het op één na hoogste schavotje. De remake van de welbekende Franse komedie ‘La Famille Bélier’ focust op het leven van de jonge Ruby, vertolkt door Emilia Jones. Zij hoort als enige in haar gezin. Haar beide ouders en haar oudere broer zijn doof of slechthorend. Ze werkt na haar uren op de schoolbanken samen met haar gezin op een vissersboot, maar haar echte ambitie is om zangeres te worden. Ze maakt een kans om naar een prestigieuze muziekschool te gaan, maar op veel steun van haar familieleden, die natuurlijk nog nooit muziek hebben gehoord, kan ze niet rekenen...

‘CODA’, wat staat voor ‘child of deaf adults’, maakte bij de première op het Amerikaanse Sundance Filmfestival erg veel indruk. De eerste reacties waren lovend en het grote merendeel van de critici die de film als eersten konden streamen, gaven een positieve recensie. Het drama werd gezien als een crowdpleaser met het potentieel om een erg groot publiek aan te spreken, wat voor een onafhankelijke productie niet zo evident is. Verwacht je aan een hartverwarmend verhaal over familiewaarden en het volgen van je dromen, ook als dat betekent dat je je gezin moet achterlaten.

Dune

De beste film van 2021 is wat ons betreft 'Dune', een meesterwerk van Denis Villeneuve. De Frans-Canadese regisseur goot de "onverfilmbare"  sciencefictionroman van Frank Herbert in een beklijvend kijkstuk. Het fel geanticipeerde epos kostte naar schatting 165 miljoen dollar om te produceren en bracht aan de wereldwijde box office bijna 400 miljoen dollar op. Wellicht lokte onder meer de sterrencast heel wat kijklustigen. De protagonisten in dit futuristische drama zijn niemand minder dan Timothée Chalamet en Zendaya. Naast hen vertolken Rebecca Ferguson, Jason Momoa, Oscar Isaac en Josh Brolin een belangrijke rol in de film. 'Dune' ging in première op het prestigieuze Filmfestival van Venetië, waar het maar liefst acht minuten lang een staande ovatie kreeg.

Het verhaal volgt Paul Atreides (Chalamet), wiens vader het rentmeesterschap van de planeet Arrakis op zich neemt. Paul moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en zijn volk veilig te stellen. Maar als een groot conflict over de exclusieve voorraad van specerijen uitbarst op de planeet, zullen alleen degenen die hun eigen angst kunnen overwinnen overleven.

Meer weten over deze film of de filmactualiteit in het algemeen? Bekijk dan 'Fresh Screens' op zondag 2 januari om 19u op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandstalige tv-pakket? Dan vind je Pickx+ op zender 263. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top