Het rapport van de Rode Duivels in Engeland: De Bruyne schittert, Lukaku moeizaam

Sport | Het jaar 2021 loopt op zijn einde. En het is tijd voor Proximus Pickx om de balans op te maken van de Rode Duivels die in Engeland spelen. Wie schitterde? Wie loste de verwachtingen niet helemaal in? Wij spitten het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Geschitterd

Kevin De Bruyne schittert al meerdere jaren op de Engelse velden. De 30-jarige Rode Duivel kreeg de afgelopen maanden af te rekenen met wat blessures en een coronabesmetting, maar toch is hij nog altijd een zeer belangrijke speler voor Manchester City. De spelmaker van The Citizens blijft het vertrouwen genieten van Pep Guardiola. "Kevin hoeft zich niet meer te bewijzen aan mij. Hij moet gewoon zorgen dat hij weer topfit geraakt en spelen zoals hij al vijf jaar doet", zei de manager begin december. De weken nadien groeide De Bruyne weer toe naar zijn beste niveau. De Belg scoorde op 14 december twee keer tegen Leeds United, nadat hij sinds 16 oktober niet meer de weg naar de netten had gevonden. Op 26 december scoorde hij ook tegen Leicester City.

Met Youri Tielemans is er nog een middenvelder die het goed doet in de Premier League. Hij wist in 13 matchen 5 keer te scoren en 2 assists uit de delen. Hij was in november een maand buiten strijd door een kuitblessure, maar hij keerde snel terug op topniveau, ook al maakte hij twee strafschopfouten tegen Manchester City.

Leandro Trossard blonk ook uit in de Engelse eerste klasse. De flankaanvaller van Brighton & Hove Albion speelde bijna elke wedstrijd in deze eerste seizoenshelft. Hij groeide uit tot een sterkhouder en de Belg is met zijn vier goals en één assist betrokken bij 31% van de goals van zijn team. Net als De Bruyne wist Trossard op de tweede kerstdag ook te scoren.

Klus geklaard

Romelu Lukaku kende de nodige pech. Hij viel uit met een enkelblessure en was ook even afwezig door een coronabesmetting. De spits speelde twaalf wedstrijden voor Chelsea en hij scoorde vier keer en leverde één assist af. De ex-speler van Anderlecht wist 2021 goed af te sluiten door op de tweede kerstdag voor het eerst in drie maanden te scoren in de Premier League.

Een andere Belgische spits die degelijk presteert in de Premier League, is Christian Benteke. Hij speelde mee in bijna elk competitieduel van Crystal Palace. Met vier goals en één assist is de Rode Duivel betrokken bij 21% van de goals van zijn club. Een goed gemiddelde voor een speler die maar de helft van het totaal aantal speelminuten bij elkaar sprokkelde.

Timothy Castagne deed het op zijn beurt dan weer degelijk bij Leicester City. Hij speelde mee in vijftien competitiewedstrijden en de Rode Duivel mocht 77% van de speeltijd volmaken. Leander Dendoncker was bij Wolverhampton regelmatig bankzitter, maar hij kwam toch in actie in veertien wedstrijden. Hij deelde één assist uit.

Bij Arsenal kon Albert Sambi Lokonga zich meteen tonen door de blessure van Granit Xhaka. De ex-speler van Anderlecht mocht heel wat wedstrijden spelen en liet daarbij een goede indruk achter. Toen Xhaka terugkeerde uit blessure, verdween hij naar de bank. Met dertien wedstrijden is de balans tot op heden goed, maar Lokonga zal zich in 2022 moeten tonen om terug een basisplaats te claimen.

Gefaald

Bij Liverpool komt Divock Origi zelden aan spelen toe. Hij kwam slechts drie keer in actie in de Premier League, maar toch was hij al van grote waarde. De Rode Duivel kan geweldig goed invallen en wist in twee invalbeurten aan het einde van de match een beslissende treffer te scoren. Origi deed dit in het verleden al vaker, maar het is zonde dat zo een talentvolle speler zo weinig speelt.

Dennis Praet speelde uiteindelijk geen enkel duel in de Premier League. De middenvelder kon Brendan Rodgers nooit echt overtuigen bij Leicester City en hij werd aan het einde van de zomermercato uitgeleend aan het Italiaanse Torino. 

Ten slotte maken we je graag warm voor een actie die Proximus Pickx samen met Eleven Sports organiseert. Sluit het sportjaar in schoonheid af en neem deel aan onze wedstrijd. Je maakt tot 9 januari kans op een shirt en goodies van jouw favoriete voetbalploeg. Meedoen kan alvast hier.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top