De Champions League-ploeg van het jaar 2021

UEFA Champions League |

Wat een jaar was 2021 voor de Champions League? De outsider Chelsea - als die ploeg ooit echt outsider kan zijn - won, de hoge verwachtingen voor PSG en Man City werden weer niet ingelost. Maar wie waren de elf beste spelers in de Champions League dit jaar? Proximus Pickx stelde een sterrenelftal samen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Verdediging

Het zal weinigen verbazen dat in deze elf Chelsea het grootste aantal spelers levert en dat begint meteen in de goal. Edouard Mendy kreeg in de zomer van 2021 al terecht de trofee voor beste keeper in het seizoen 2020/2021 van de Champions League van UEFA voor onder andere zijn weergaloze prestatie tegen Real Madrid in de halve finale. In het nieuwe seizoen zette hij zijn goede vorm verder. In de vijf groepswedstrijden waarin hij onder de lat stond voor The Blues, haalde hij vier keer een clean sheet en kreeg hij maar één doelpunt binnen. De ene wedstrijd zonder hem slikte Chelsea meteen drie goals. Puntenpakker.

In de linie voor Mendy duikt er meteen een bekend Chelseagezicht op. Antonio Rüdiger lijkt gehouwen uit vleesgeworden graniet (dat weet KDB ondertussen ook wel) en is zo een rots in de Chelseaverdediging. Aanvallers kunnen nooit gerust zijn met Rüdiger in hun rug en zijn tackles zijn steeds vlijmscherp. Maar ook hoger op het veld is hij gevaarlijk, met stevige rushes naar voren, bijna als een linksback, of kopbaldreiging op corners. Geen wonder dat Real Madrid steeds nadrukkelijker in beeld komt om hem over te nemen.

Naast hem kiezen we voor de PSG-verdediger Marquinhos. De Braziliaanse kapitein is een favoriet van de Parijse supporters vanwege zijn tomeloze inzet op het veld. Net zoals Rüdiger is hij zowel verdedigend als aanvallend bepalend, met drie doelpunten in 2021 in de Champions League.

Op onze linksachter vinden we João Cancelo van Manchester City terug. Bij momenten gelauwerd als de beste speler op het veld, niet makkelijk in zo’n sterrenelftal als dat van City, is hij vaak cruciaal in het spel van Pep Guardiola. Die plaatste hem ondertussen zowel op links- als zijn gewende rechtsback én zelfs als aanvallende middenvelder. Creatief, altijd aan de bal en altijd aanvallend, constant is hij een zorg voor de tegenstanders. Met twee doelpunten en vier assists in 2021 als gevolg. Wie weet wat was er gebeurd als hij in de basis had gestaan in de finale tegen Chelsea?

Om de verdediging te vervolledigen vinden we op de rechterkant nog een Chelseaspeler: César Azpilicueta. De Spanjaard is ondertussen bijna tien jaar vaste waarde voor de Londense club, goed voor meer dan 400 wedstrijden, en werd ondertussen ook gepromoveerd tot kapitein van het team. “Hij is een fantastische sportman”, zei Tuchel afgelopen zomer over de verdediger, “Hij is nederig, een krijger, denkt alleen maar aan winnen en doet alles om altijd in vorm te zijn, ook wanneer er een wedstrijd is om de drie dagen.”

Middenveld

Een rijtje hoger beginnen we meteen met de enige landgenoot in de elf: Kevin De Bruyne is de toonaangevende speler bij Manchester City. Zijn kwaliteiten hoeven ondertussen geen uitleg meer: een buitenaardse vista, gemillimeterde passes en een kanon in zijn schoenen. Maar vooral, Kevin De Bruyne maakt zijn ploeg beter. Als hij een goeie match heeft, heeft City een goede match. Als playmaker valt hij niet altijd op in de gewone statistieken, hoewel hij in 2021 aan drie goals en een assist zit, maar misschien is het gewoon tijd om pre-assists te gaan tellen?

Naast De Bruyne staat de kleinste man op het veld, N’Golo Kanté. De Franse Blues-speler is niet opvallend en scoort weinig doelpunten maar is een onmisbare speler voor Thomas Tuchel. Hij speelde alle zeven wedstrijden in de knock-outfase vorig seizoen, waarvan vijf in de basis. Door alle ploegmaats en media bestempeld tot nederigste speler in de Premier League zowel op als naast het veld, knapt hij als verdedigende middenvelder al de vieze taakjes op. De prijs voor de grootste motor in het kleinste lichaam gaat sowieso naar N’golo Kanté.

Grote prestaties vinden we ook bij Bernardo Silva, die andere middenvelder van Manchester City. In de zomer stond hij nog klaar om te vertrekken bij de noisy neighbours wegens te weinig speelkansen maar in het nieuwe seizoen is hij de beste speler van de Cityzens. Zijn techniek is om van te smullen, zijn werkethiek in verdediging én aanval een droom voor fans en coach.

Een heel ander type speler op de linkerflank. Kylian Mbappé schopte het met PSG tot in de halve finale van de Champions League. Met twaalf doelpunten en zeven assists in 2021, waaronder een hattrick tegen Barcelona, is de pijlsnelle Fransman een gesel voor verdedigers. Wint Mbappé dit seizoen, met zowel Messi als Neymar naast zich, eindelijk de Champions League? Het lijkt de laatste kans om het met PSG te kunnen doen, aangezien Real Madrid na de zomer de bestemming lijkt voor de 23-jarige Fransman.

Aanval

Sébastien Haller is de enige speler in onze elf die niet bij een grote club in een grote competitie speelt. Gefaald bij West Ham ging hij begin 2021 met flink wat verlies voor de Londense ploeg naar Ajax maar speelde daar dan wel alle verwachtingen aan flarden. De 27-jarige Ivoriaan maakte maar liefst tien doelpunten en gaf twee assists tot nu toe in de Europese campagne. Ajax eindigde dan ook met het maximum van de punten bovenaan Groep C en veroordeelde Dortmund naar de Europa League. In de volgende ronde ontmoet de Amsterdamse ploeg Benfica. Kunnen Haller en co de campagne van 2019/2020 herhalen of zelfs overtreffen?

Afsluiten doen we met een Pool die de Gouden Schoen had moeten winnen. Na Haller de tweede in de Champions League topscorerrangschikking - met negen doelpunten - is Robert Lewandowski de sleutelspeler in de Beierse aanval. Jaar na jaar breekt hij records in de Bundesliga en ondertussen kunnen zijn statistieken wedijveren met die van Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Geen Gouden Schoen, misschien dan maar een tweede keer de Champions League?

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen lang op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Ten slotte maken we je graag warm voor een actie die Proximus Pickx samen met Eleven Sports organiseert. Sluit het sportjaar in schoonheid af en neem deel aan onze wedstrijd. Je maakt tot 9 januari kans op een shirt en goodies van jouw favoriete voetbalploeg. Meedoen kan alvast hier.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top