‘My Way’: het verhaal achter de wereldhit van Frank Sinatra

Muziek |

Exact 53 jaar geleden nam Frank Sinatra een van zijn allergrootste hits op: ‘My Way’. Vooral tijdens de kertsperiode is de Amerikaanse zanger weer sterk aanwezig in veel woonkamers, dus is het het geknipte moment om eens te kijken naar het verhaal achter het wereldbekende nummer.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frank Sinatra's nummer ‘My Way’ heeft langer in de UK singles chart gestaan dan enig ander nummer: een verbazingwekkende 124 weken. Dat is bijna twee keer zo lang als zijn naaste rivaal, ‘Amazing Grace’ van Judy Collins. Het is een tijdloze hymne die, zelfs in een digitale wereld waar liedjes met een druk op de knop eindeloos kunnen worden gestreamd, nooit lijkt te vervelen.

Sinatra nam het nummer op 30 december 1968 op bij Western Recorders, in een voor hem zeldzame namiddagsessie. ‘My Way’ was echter oorspronkelijk gecomponeerd als ‘Comme d'Habitude’ (‘Zoals gewoonlijk’), geschreven door Jacques Revaux en Gilles Thibault samen met de Franse zanger Claude François. De Canadese zanger Paul Anka schreef uiteindelijk Engelse lyrics voor het nummer, waardoor het de klassieker werd die we vandaag kennen.

"Egoïstisch en genotzuchtig"

Paul Anka ontdekte het lied tijdens een bezoek aan Frankrijk en herschreef de tekst als 'My Way' toen hij terugkeerde naar New York. Hij zegt dat het 3 uur 's nachts was toen de tekst in hem opkwamen. Anka, die een zeer populaire zanger was, pitchte het liedje aan Frank Sinatra, die het dan later opnam. Anka's tekst veranderde ook de betekenis van het lied dat dan plots ging over een man die liefdevol terugkijkt op het leven dat hij leefde. Sinatra's versie werd prompt zijn handelsmerk, maar daar was hij zelf niet zo gelukkig mee.

Frank Sinatra kon het lied namelijk niet uitstaan en zei dat hij het verafschuwde. In zijn latere jaren beschreef hij het nummer als "een Paul Anka pophit die een soort nationaal volkslied werd". In een interview in 2000 met de BBC-show ‘Hardtalk’ zei Sinatra's dochter Tina: "Hij vond dat liedje altijd egoïstisch en genotzuchtig. Hij hield er niet van. Maar het nummer bleef maar hangen in de hitlijsten, dus hij geraakte er maar niet van af.”

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top