Joan Lascorz: de eerste verlamde racepiloot die deelneemt aan Dakar Rally

Tien jaar na zijn vreselijke ongeval op het Imolaracecircuit in Italië neemt voormalige motorpiloot Joan Lascorz opnieuw deel aan een wereldvermaarde race. En wat voor een: de Spaanse piloot kruipt binnenkort achter het stuur van een buggy tijdens de Dakar Rally 2022 en dat als eerste persoon ooit met een verlamming aan vier ledematen.

Begin april 2012 crashte de Spaanse racepiloot Joan Lascorz met zijn motor tegen een onbeschermde muur op het legendarische Imolacircuit in Italië en dat aan een snelheid boven de 200 km/u. Lascorz liep door de klap een letsel aan zijn ruggengraat op waardoor hij verlamd werd van zijn benen tot aan zijn borst. Gelukkig kon de man na een maandenlange revalidatie zijn handen, armen, gezicht, nek en schouders iets beter bewegen, al was het nog steeds beperkt.

De verlamming was een heuse mentale klap, maar Lascorz bleef niet bij de pakken zitten. De man nam de vele gezondheidswensen ter harte en kreeg de kans om als Spaanse sportcommentator zijn passie voor het motorrijden verder te zetten. In 2014 kreeg hij vervolgens het idee om deel te nemen aan de Baja-rally in het Spaanse Aragon maar daarvoor moest hij eerst een vergunning krijgen van de Spaanse automobielfederatie en enkele veiligheidstesten afleggen. Lascorz slaagde in de testen en nam in 2015 deel aan de Spaanse rally en dat als eerste persoon ooit die verlamd is aan vier ledematen.

Crowdfunding

Lascorz kreeg de rallymicrobe goed te pakken en reed nadien nog enkele van zo’n gevaarlijke races in zijn aangepaste buggy met telkens zijn co-piloot aan zijn zijde. Stiekem droomde de Spanjaard van een deelname aan de Dakar Rally en die droom wordt nu werkelijkheid. Het Dakar-avontuur begon enkele weken geleden toen Lascorz erin slaagde om 15.000 euro in te zamelen via crowdfunding. Met dat geld kan Lascorz extra hulp betalen om de race comfortabel te kunnen rijden. Het geld zal ook gebruikt worden om verbeteringen door te voeren aan zijn aangepaste buggy.

Luitenant als copiloot

De Spaanse waaghals wordt in Saudi-Arabië geholpen door copiloot Miguel Puertas, dat is een voormalige luitenant van de luchtmacht die ook al heel wat ervaring heeft met Dakar. Lascorz wordt op die manier de eerste persoon ooit met een verlamming aan vier ledematen die deelneemt aan een Dakar Rally, de moeder van alle rally’s.

Beide heren kijken uit naar de start van de rally. Lascorz liet in de Spaanse pers optekenen dat het team achter de twee heren al heel wat werk verzet heeft om de race vlot te doen verlopen. "We kunnen niet wachten om te starten aan deze unieke en oude race. We gaan ons best doen!", klinkt het. Over enkele dagen beginnen de heren eraan en dat gaat de droom van Lascorz pas echt in vervulling.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Sport

Bekijk alles
Top