CSGO: Een terugblik op een spectaculair 2021

Nieuws | Het was een jaar om te onthouden in de CS:GO-esport. Nadat in 2020 zowat alle LAN-toernooien geannuleerd werden door COVID-19, kwam de scene dit jaar langzaam maar zeker weer op gang. Wij blikken terug op een spektakelrijk 2021.

Door Proximus

Deel dit nieuws

De hoofdrolspelers

Natus Vincere

We kunnen niet anders dan beginnen bij de organisatie die 2021 domineerde. NAVI won zowat elk toernooi waaraan het deelnam. Het sprookje begon al in januari, wanneer de Russisch-Oekraïense organisatie de BLAST Premier Global Finals won, goed voor een hoofdprijs van 600 000 dollar, tegen Astralis.

Na die vroege overwinning bleef het team enkele maanden in de luwte. Dat duurde tot de zomer. Het team van s1mple won eerst Dreamhack Masters Spring, en daarna IEM Cologne, het eerste LAN-Toernooi in 18 maanden, telkens na een 3-0 finale tegen respectievelijk Gambit en G2 Esports. Deze overwinningen betekenden het begin van de suprematie van NAVI.

Het vervolg kwam in september, met de ESL Pro League 14. Vitality dwong het Russisch-Oekraïense team tot vijf maps, maar uiteindelijk mochten de favorieten alweer zegevieren. Met deze overwinning verzamelde het team ook genoeg punten om de Intel Grand Slam tot een goed einde te brengen. NAVI werd na Astralis en Team Liquid het derde team in de geschiedenis om de hoofdprijs van één miljoen euro op te strijken.

Maar ook daar eindigde het sprookje van NAVI niet. De eerste Major op twee jaar tijd stond voor de deur, en s1mple kon zijn droom eindelijk waarmaken. Onder meer titelverdediger Astralis moest eraan geloven, en in de finale werd G2 Esports naar huis gespeeld. Het was al sinds begin 2018 geleden dat een ander team dan Astralis een Majortitel op zak kon steken.

© PGL

De organisatie sloot het jaar perfect af met de eindzege in de BLAST Fall Finals. De CIS-spelers konden ook hun titel in de BLAST Premier World Finals verlengen. En met de zoveelste MVP-award bevestigde s1mple zijn status als beste Counter-Strike-speler aller tijden. 2021 kan gerust bestempeld worden als het begin van de “NAVI era”.

Gambit Esports

Ook over de runner-up van dit jaar bestaat weinig twijfel. Gambit Esports maakte vooral in het eerste deel van 2021 het mooie weer in het professionele CS:GO-landschap. De Russen schoten tijdens de online periode van de esport als een komeet de hoogte in en wonnen achtereenvolgens de IEM World Championships in Katowice, IEM Summer en de Blast Premier Spring Finals, die laatste tegen rivaal NAVI.

© ESL

Maar sinds de terugkeer naar LAN hapert de motor van Gambit. Het roster van nafany kon offline niet op dezelfde manier overtuigen en verloor zijn status aan NAVI. De Russen misten vooral de ervaring om voor een publiek te spelen. Dat komt door de jonge gemiddelde leeftijd van het team, amper 21,9 jaar. Oudersdomdeken Hobbit heeft dan ook de taak om zijn ploeggenoten klaar te stomen voor 2022, zodat ze hun status als beste CS:GO-team ter wereld kunnen heroveren.

In december lieten de jonge Russen alvast tekenen van beterschap zien. Na een mindere periode bereikte Gambit de finale van de BLAST Premier Global Finals via de upper bracket, en verloor op drie wedstrijden slechts één map. Het roster dwong torenhoge favoriet NAVI tot een derde map, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de regiogenoten.

De runner-ups

G2 Esports

Als er een team was dat kon opboksen tegen deze twee giganten uit de CIS-regio, is het G2 Esports wel. Het Frans-Bosnische roster zei in maart vaarwel aan de legendarische AWPer KennyS na enkele teleurstellende resultaten. JackZ werd van de bank gehaald, en dat bleek een geslaagde zet.

G2 groeide uit tot een van de sterkste rosters in de scene. Maar toernooien winnen, lukte nog steeds niet. Zowel in Keulen als in Stockholm strandde het team op de tweede plaats. Telkens dankzij een nederlaag tegen… jawel, NAVI. De nederlagen sloegen diepe wonden bij NiKo & co.

De komst van supertalent m0NESY lijkt het einde in te luiden van het Franse deel van het roster. Ook Vitality-coach XTQZZZ is op weg naar G2, en met OG Esports wordt er druk onderhandeld over de toekomst van IGL Aleksib. Beschikken zij wel over de capaciteiten om het team naar de absolute top te stuwen?

Team Vitality

G2 Esports was niet het enige team met Franse spelers dat in 2021 succes kon boeken. Ook het volledig Franse roster van Team Vitality mag terugblikken op een mooi jaar. Na een flauwe eerste helft van 2021 nam de organisatie afscheid van RpK en onze landgenoot Nivera. De organisatie koos voor verjonging met de aanwerving van misutaaa en Kyojin.

© ESL

Die zet bleek een goede te zijn. Het team raakte steeds beter op elkaar ingespeeld en bereikte de finale van de ESL Pro League 14. Maar het uiteenvallen van Astralis in november deed de CEO van koers veranderen. Hij zag meer heil in een internationaal team met zonic, dupreeh en Magisk.

Vreemd genoeg kwam het ten dode opgeschreven roster van Vitality dan pas tot leven. De Fransen verrasten iedereen met een finaleplaats in de BLAST Premier Fall Finals, en een plaats in de halve finale van de BLAST Premier World Final. IEM Winter werd hun hoogtepunt van 2021. Met een droge 3-0 finale tegen NIP bewees Vitality dat ze een van de beste teams ter wereld waren. De vraag is dus: is de komst van het Deense trio wel een goed idee? Dat zullen we ontdekken in 2022.

De verrassingen

Heroic

Heroic was misschien wel het meest verrassende team van 2021. Na hoge toppen gescheerd te hebben in het najaar van 2020, was het vertrek van sterspeler niko en b0RUP een serieuze aderlating voor de Deense organisatie. Vervangers refrezh en sjuush begonnen goed, met een online overwinning van de ESL Pro League 13. Maar bij de terugkeer naar LAN stelde het roster flink teleur, en met de betrokkenheid van coach HUNDEN bij een cheatingschandaal leek het team ten dode opgeschreven.

Maar wie het einde van Heroic zag aankomen, kende cadiaN nog niet. De IGL is ongetwijfeld een van de meest gepassioneerde spelers in de scene, en werkte samen met zijn ploegmaats onvermoeibaar aan een comeback. Met gemengd succes: het roster stelde regelmatig teleur, bijvoorbeeld tijdens de BLAST Premier World Final en IEM Winter.

De Denen konden wel twee keer de halve finales van een groot toernooi bereiken, online in de ESL Pro League 14 en op LAN tijdens de PGL Major. Maar het feit dat roster nog bestaat en meedoet aan de top van de esport, is misschien wel de grootste prestatie van allemaal.

Ninjas In Pyjamas

Het mag geen verrassing heten dat Ninjas In Pyjamas in een lijst als deze terechtkomt. De legendarische organisatie doet al sinds het ontstaan van de esport mee voor de prijzen, en dat was ook dit jaar niet anders. De echte verrassing kwam niet van hun resultaten, maar wel van een transfer. Na jarenlang met een puur Zweeds roster gespeeld te hebben, kondigde de organisatie plots de komst van de legendarische AWPer dev1ce aan. Met deze transfer zette NIP de hele CS:GO-wereld op zijn kop.

Later in het jaar sloot met es3tag zich nog een tweede Deen aan. Op solide resultaten blijft het wel nog wachten. Buiten de overwinning van de Ninja’s in IEM Fall, konden ze sinds de komst van de voormalige Astralis-speler geen prijzen bemachtigen. IEM Winter werd zelfs gespeeld zonder dev1ce, omdat hij op doktersadvies de pauzeknop indrukt.

Wat er precies aan de hand is met de AWPer is niet bekend: volgens sommigen bevalt het leven in Zweden hem niet en zou hij een terugkeer naar Astralis overwegen. Geruchten die de man zelf ten stelligste ontkent. Een Deense comeback van dev1ce zou in ieder geval een blamage zijn voor de organisatie.

Je hebt het gemerkt: 2021 was een spectaculair CS:GO-jaar, en 2022 zou dat wel eens kunnen overtreffen! Hou dus zeker pickx.be/esports in de gaten voor het laatste nieuws over deze en andere esports.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top