Olivia Colman wilde altijd al actrice worden, “maar wist niet zeker of dat wel mocht”

Series |

We kennen haar als de Oscarwinnares die onlangs nog schitterde in haar hoofdrol als koninging Elizabeth II in ‘The Crown’, maar Olivia Colmans carrière was niet van bij het begin even glamoueus. In de begindagen van haar beroepsleven moest ze de eindjes aan elkaar knopen door als schoonmaakster te werken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Van haar opmerkelijke optreden in de Britse tv-serie ‘Broadchurch’ tot haar Oscarwinnende rol in ‘The Favourite’, naast een alom geprezen glansrol in de successerie ‘The Crown’… Tijdens de afgelopen jaren reeg Colman de professionele successen aan elkaar.

Colman, die opgroeide in de Engelse stad Norwich, zegt dat ze er al op jonge leeftijd van droomde om actrice te worden. Ze omschreef het als “een geheime droom, net als praten met dieren”. Hoewel ze in toneelstukken op school speelde, zag ze acteren destijds nooit écht als een mogelijke carrière. “Ik was te bang om toe te geven dat ik dat wilde.”

Haar grootste voorbeeld: Anthony Hopkins

Haar grote voorbeeld en inspiratie in het acteervak was Anthony Hopkins. “Ik zag hem op tv en ik had zoiets van: ik wil hem zijn, ik wil doen wat hij doet… Maar er zijn geen acteurs in mijn familie en ik wist niet zeker of ik er wel een mocht worden.” Dat ze in 2020 voor de dramafilm ‘The Father’ met Hopkins mocht samenwerken, was dan ook een droom die uitkwam. “Ik had nooit gedacht dat ik uiteindelijk toch acteur zou worden, en bovendien de kans zou krijgen om met Anthony te werken!”

De jonge Olivia had het op school echter behoorlijk moeilijk, en wat ze dan wel zou gaan doen in “de echte wereld” als ze geen actrice kon worden, bleef een groot vraagteken. “Geen enkele universiteit wilde me hebben. Dus ging ik naar Homerton in Cambridge [om lerares te worden] maar hield het daar niet lang vol omdat ik niet zo goed was in studeren.”

Na de mislukte studies en rolletjes in een paar toneelstukken besefte ze opnieuw dat acteren hetgene was wat ze wilde doen. In Cambridge deed ze auditie voor ‘Footlights’ en ontmoette ze voor het eerst Robert Webb en David Mitchell, het comedy-duo dat grotendeels de basis zou leggen voor haar latere succes.

Bijklussen als schoonmaakster

Na twee jaar studeren aan de toneelschool Old Vic in Bristol ontdekte ze echter dat het leven als beroepsacteur niet gemakkelijk zou worden. “Ik werkte lange tijd als uitzendkracht en schoonmaakster.” Ondanks steun van een succesvollere vriendin raakte ze als actrice niet aan de bak: “Ze droeg me voor voor allerlei rollen, maar ik kreeg geen audities.” Colman hield voet bij stuk en begon druppelsgewijs toch hier en daar een rolletje binnen te halen.

Ze had uiteindelijk Mitchell en Webb te danken voor haar ontluikende succes, nadat zij haar aan de BBC voorstelden voor een rol in hun show ‘Bruiser’. Vanaf dat moment verscheen ze in een reeks komische rollen zoals ‘Peep Show’, ‘Green Wing’ en ‘Hot Fuzz’, voordat ze zich waagde aan een mooie reeks  dramatische rollen. Ze verscheen in onder meer ‘Tyrannosaur’, waarvoor ze werd geprezen voor haar rol als mishandelde echtgenote, en ‘The Iron Lady’, waarin ze Margaret Thatchers dochter Carol speelde.

Een Oscar, The Crown en wereldwijde roem

Haar bekendheid werd aanzienlijk vergroot toen ze de rol van agente Ellie Miller kreeg in de internationaal succesvolle misdaadreeks ‘Broadchurch’, waarvoor ze een BAFTA won voor Beste Actrice. Daarna liet ze zich opmerken met de de BBC-miniserie ‘The Night Manager’, waarvoor ze een Golden Globe won.

De wereld leerde écht kennismaken met Colman toen ze een knotsgekke, grappige, maar emotionele en geheel openhartige toespraak gaf op de uitreikingsceremonie van de Oscars in 2018, waar ze het beeldje in ontvangst mocht nemen voor Beste Actrice met dank aan haar rol in ‘The Favourite’. De absolute kers op de taart kwam er met haar hoofdrol in het derde en vierde seizoen van ‘The Crown’, waarin ze de rol van koningin Elizabeth overnam van Claire Foy.

‘The Father’ met Olivia Colman is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top