PickxAwards2021: de genomineerden in de categorie Artist of the year

Muziek | Ondanks de wereldwijde coronapandemie werd er ook dit jaar opnieuw heel wat prachtige muziek gelanceerd. De grootste festivals draaiden evenwel uit op een sisser, onze Belgische muziektalenten zaten allesbehalve stil. Dit zijn de genomineerden voor de PickxAwards2021 in de categorie Artist of the year.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Meskerem Mees

We vermeldden eerder dit jaar al hoe het toonaangevende, Amerikaans vakblad Consequence of Sound deze Belgische zangeres omschreef, maar herhalen dat met plezier: “Zodra Meskerem Mees begint te zingen, gebeurt er iets magisch.” Met haar debuutsingle ‘Joe’ veroverde ze vorig jaar de eerste plaats in De Afrekening van Studio Brussel en datzelfde jaar wint ze Humo's Rock Rally.

Afgelopen zomer mocht de Belgische als een echte wereldster schitteren op een gigantische afbeelding op Times Square in New York. Een promotieactie van Spotify. Bijzonder, zeker voor een artiest die vijftien maanden eerder nog volstrekt onbekend was. Intussen lanceerde Meskerem Mees ‘Julius’, haar debuutalbum waarmee ze wereldwijd faam maakt.

Coline & Toitoine

Dit Brusselse duo is amper twintig jaar oud en maakt perfecte frisse, pakkende en gevoelige muziek. Hun muziek bestaat uit een mix van genres tussen indie, folk en elektropop. Vanuit hun kamer zijn Coline & Toitoine begonnen met het produceren van hun muziek, maar het resultaat is allesbehalve amateuristisch. Hun duo startte de samenwerking in 2018 en is sindsdien pijlsnel gegroeid.

Coline is de warme zachte stem die je direct meeneemt in de muziek. Maar de jonge vrouw kan ook goed overweg met de gitaar en andere snaarinstrumenten. Toitoine is producer: voornamelijk elektronisch, maar ook met piano, synthesizers, percussie en allerlei effecten. Uiteindelijk levert het duo een zeer geslaagde mix tussen elektro, pop, maar ook indie en folk, die alle gevoelens met elkaar vermengt. Van de rustgevende tonen van 'The Shore' tot de aanstekelijke ritmes van 'Alicia' en de betoverende melancholie van 'Do I Go to Oslo'.

BLUAI

Deze zangeres werd door Studio Brussel samen met 29 anderen geselecteerd voor 'De Nieuwe Lichting 2021'. Haar breekbare nummer ‘Honey’ viel duidelijk in de smaak, maar jammer genoeg zat een plekje in de finale er uiteindelijk niet in. Dat betekent allerminst dat ze bij de pakken bleef neerzitten. Ze mocht de voorbije zomer optreden op het podiumkunstenfestival Theater Aan Zee als een van de acht beloftevolle talenten van het traject Jong Muziek. Ze mocht in totaal vier keer spelen op verschillende locaties in Oostende, met een afsluiter bij Lijfstroom XL. Daarnaast was ze ook terug te vinden op de affiches van Zwart Goud Festival, Inuit Leuven en Moods in Brugge.

Daarnaast is BLUAI bezig aan de opnames van haar eerste EP, die hopelijk nog steeds de dromerige sfeer van haar slaapkamer zal bevatten. “Ik kijk reikhalzend uit naar de release van mijn debuut in het najaar”, zegt ze enthousiast. Het geluid van BLUAI is geïnspireerd door artiesten als Phoebe Bridgers, Angel Olsen, Clairo en Snail Mail. Haar liedjes klinken zweverig, dromerig, nostalgisch en bezwerend: een ideale soundtrack voor een rustige warme zomeravond. Voeg het nummer ‘Feel U’ dus gerust toe aan je playlist, in afwachting van die eerste EP.

Doria D

Deze liedjesschrijfster werd op een heel trendy manier populair bij het grote publiek. Hoewel ze nog heel onbekend was, groeide Doria D uit tot een fenomeen nadat ze haar eerste song ‘Dépendance’ lanceerde op TikTok en heel wat streamingsplatformen. Doria D zingt over een toxische liefde: “T’es comme une drogue tu le sais, tu me dérobes je cède.” In een mum van tijd verzamelt ze meer dan 1,8 miljoen views op het sociale medium. Haar voornaamste invloeden zijn Billie Eilish, Lana Del Rey en artiesten uit de Franstalige rapscene, zoals Nekfeu en Lomepal. Ze vermengt melancholische teksten, die ze put uit haar eigen levenservaringen, met ritmische melodieën.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top