Docu 'Pavarotti' is ultieme eerbetoon aan een van de grootste zangers ooit

Films |

Veertien jaar geleden is het ondertussen dat Luciano Pavarotti het tijdelijke voor het eeuwige inruilde. Hij deed dat als een van de grootste zangers ter wereld en sowieso als populairste operazanger ooit. Canvas en La Trois zenden tijdens deze eindejaarsperiode nog eens de ultieme documentaire over deze muzieklegende uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De in 1935 geboren Luciano Pavarotti wordt algemeen beschouwd als een van de voornaamste redenen waarom opera ook in de twintigste eeuw overeind bleef, ondanks de toegenomen concurrentie van andere muziekgenres. Samen met Maria Callas leidde hij operazang naar een popsterrencultus.

Herinner je bijvoorbeeld zijn wereldvermaarde opnames met zijn collega-tenoren José Carreras en Placido Domingo, samen beter bekend als ‘De Drie Tenoren’. In de jaren 90, op het hoogtepunt van het cd-tijdperk, verkochten hun albums als zoete broodjes. Zelfs Michael Jackson of The Rolling Stones konden niet aan hun verkoopcijfers tippen. Of denk aan zijn duet met Bono, het door merg en been snijdende ‘Miss Sarajevo’ over de Joegoslavische burgeroorlog, waarmee hij ook in de populaire hitlijsten scoorde.

Pavarotti bracht klassieke muziek en opera naar de televisiekijker en gaf legendarische openluchtoptredens in het New Yorkse Central Park (voor 500.000 toeschouwers), aan de Parijse Eiffeltoren (300.000 toeschouwers) en het Londense Hyde Park (150.000 toeschouwers). Zijn impact op de culturele wereld kan niet genoeg belicht worden.

Rijkgevuld leven

In deze documentaire van de vaak bekroonde Hollywoodregisseur Ron Howard -die een Oscar won voor ‘A Beautiful Mind’ en ook scoorde met ‘The Da Vinci Code’ en ‘Apollo 13’- wordt nooit eerder vertoond beeldmateriaal uit het familiearchief gebruikt, flarden interview met de legende zelf, maar ook getuigenissen van collega’s en sympathisanten. Denk aan Bono, José Carreras, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Joan Sutherland, Zubin Mehta, Harvey Goldsmith (de manager van Bruce Springsteen) of Tibor Rudas (de man die Pavarotti naar de grote stadia leidde).

Zij vertellen over de merites van de Italiaanse tenor -zijn doorleefde, grootse versie van klassieker ‘Nessun Dorma’ blijft ongeëvenaard-, maar evenzeer over de diepe dalen die hij kende in zijn privéleven. Heel zijn bestaan stond immers in het teken van zijn carrière, die heel strategisch aangepakt werd. Hij worstelde dikwijls met zijn status van halfgod, was ook in zijn latere jaren nog bloednerveus voor elk optreden en gedroeg zich soms als een verwend kind. Hij deed ontzettend veel liefdadigheidswerk, dronk graag en vertoefde met veel plezier in het gezelschap van dames, maar even vaak voelde hij zich heel eenzaam. Zoals Bono zegt in de docu: “Pavarotti was zo goed omdat hij zijn nummers niet gewoon zong, hij doorleefde die zelf ook.”

Dat alles maakt dat Luciano Pavarotti een boeiend, rijkgevuld leven leidde. Eentje dat schreeuwde om verfilmd te worden. Hetgeen regisseur Ron Howard en het productieteam achter ook ‘Eight Days a Week’, een docu over The Beatles, met verve deden.

De documentaire ‘Pavarotti’ is op vrijdag 24 december vanaf 22u35 te zien op Canvas, en op 30 december om 20u30 nogmaals op La Trois. Of bekijk de docu waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top