Kyrie Irving is terug bij de Nets… maar slechts af en toe

Basketbal |

Als vaccinweigeraar zette Kyrie Irving zichzelf buitenspel de voorbije maanden. Volgens het NBA-protocol mocht hij dan niet spelen. Maar kijk, Kerstmis gooit hem een geschenkje in de schoot. Binnenkort zien we de spelverdeler van de Brooklyn Nets weer op het parket, zij het dan maar in de helft van de wedstrijden.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ook in de VS schieten de coronacijfers weer de hoogte in, wat ervoor zorgt dat heel wat ploegen in de NBA kampen met personeelstekort. Vrije spelers worden aangeworven of reserven uit de G-League worden doorgeschoven. De Brooklyn Nets, een van de titelfavorieten, lossen het anders op: met Kyrie Irving activeren ze een absolute toptransfer die al in eigen rangen liep.

De flamboyante point guard werd sinds het begin van dit seizoen uit de selectie geweerd omdat hij weigerde zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Terwijl de NBA dat wel oplegde en zowat 97% van de spelers een spuitje lieten zetten in de strijd tegen de coronapandemie. In sommige staten kon hij zonder vaccin wel aantreden, maar de stad New York -zijn thuisbasis met de Brooklyn Nets- liet dat niet toe. Thuiswedstrijden waren dus sowieso geen optie voor Irving.

Alles of niets

Op basis van die beperking hakten de bestuurders en de coach dan maar zelf de knoop door: zolang Irving niet in elke wedstrijd zou kunnen aantreden, werd hij geweerd uit de selectie. Geen evidente beslissing, want Irving staat te boek als een van de strafste point guards in de NBA. De keuze bleek echter goed uit te draaien aangezien de Nets bovenaan prijken in de Eastern Conference, gedragen door een Kevin Durant op MVP-niveau.

De coronatornado die nu weer over het land raast, verandert de situatie. Volgens ESPN zocht Kevin Durant ter gelegenheid van Thanksgiving zelf al eens contact met zijn ‘gestrafte’ ploegmaat om te praten over de mogelijkheden voor een terugkeer. Ook de technische staf van de Nets en de overige ploegmaats praatten op Irving in, waardoor die weer de motivatie vond om zijn basketsloffen aan te trekken en op zijn eentje te trainen. Kwestie van fysiek klaar te zijn voor een rentree op de basketvloer.

Enkel op verplaatsing

Durant, met zijn statuut van absolute vedette, zette vervolgens nog wat druk op het bestuur van zijn club om Irving weer op te nemen in het roster. Met het argument dat een speler van dat kaliber nodig is om de voornaamste doelstelling te halen: kampioen worden. Het verbale offensief van de spelersgroep resulteerde in een oplossing: Irving zal opnieuw voor de Nets aantreden, zij het dan enkel in de uitwedstrijden. Op eentje na, want in Toronto gelden even strikte maatregelen als in New York. Zo krijgt Irving nog 24 wedstrijden om zijn talent te demonsteren in de reguliere competitie.

De vreugde was echter van korte duur, want op 18 december raakte bekend dat Durant en Irving tien dagen in quarantaine moesten. Bovendien kan een mens zich afvragen of het niet een tikkeltje onverantwoord is om een ongevaccineerde lustig te laten ronddartelen op een moment dat het coronavirus weer wild om zich heen grijpt. Het kan een gevaar betekenen voor Irving zelf én voor zijn medespelers.

Ook coach Steve Nash moet er stilaan een punthoofd van krijgen, want voortdurend dient hij zijn tactische schema’s aan te passen. Met of zonder Irving aan het stuur, dat is een heel ander gegeven voor zijn ploeg. Het valt voor de coach te hopen dat het nieuwe jaar ook nieuwe stabiliteit brengt in zijn kern… het zal nodig zijn om die droom te verwezenlijken: de NBA-titel winnen.

Volg de NBA het hele seizoen op de Eleven Sports-zenders, beschikbaar in de tv-optie Proximus Pickx Sports.

Het NBA-schema op Eleven Sports:

Zaterdag 25 december

Zondag 26 december

Van voetbal tot basketbal, van Europees tot Amerikaans, van veldrijden tot zaalvoetbal, Extreme E of zelfs Ultimate Fighting, er is altijd sport op tv, zelfs tijdens de feestdagen dankzij jouw Pickx Sports! Mis er niets van dankzij dit handige programma overzicht!

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top