In het voorjaar van 2022 brengen Eén, Canvas en VRT NU een mix van Vlaamse programma's en internationale content. Eén brengt mensen samen rond "verrassende en meeslepende verhalen voor een breed publiek". Canvas kiest voor verdieping en zet belangrijke maatschappelijke thema's op de kaart. Dat is gebleken bij de voorstelling van de voorjaarsprogrammatie van de VRT.
Eén wil uitpakken met een mix van "ontspannende, meeslepende, ontroerende en humoristische verhalen". Net na de kerstvakantie start het vierde en laatste seizoen van "Dertigers". Er is een nieuw seizoen van "De Kemping" met Tijs Vanneste en diezelfde Vanneste stort zich in het nieuwe "Meester Tijs" (werktitel) in de onderwijswereld. In het nieuwe "Restaurant Misverstand" opent Dieter Coppens samen met acht collega's met jongdementie een restaurant.

In "Junior op zoek naar de liefde" gaat Junior, de jongste telg van de familie Planckaert, op zoek naar de liefde en naar zichzelf. Philippe Geubels presenteert het tweede seizoen van "Taboe". Arnout Hauben neemt de kijkers mee op een 900 kilometer lange voettocht in "Dwars door de Lage Landen". Hauben gaat op zoek naar de verhalen die onze streken kleur hebben gegeven. 

De VRT heeft ook aandacht voor het ongeval met een Belgische bus in het Zwitserse Sierre van maart 2012. Tien jaar later zoeken actrice Katrien De Ruysscher en journalist Lieven Van Gils voor de reeks "Niets gaat over" ouders, zussen, broers en gekwetste kinderen in Heverlee en Lommel op. Ze staan stil bij het verdriet, maar ook bij de verhalen van hoop en troost. 

Op zondagavond programmeert het eerste net van de openbare omroep Vlaamse fictie, met onder meer de psychologische thrillerreeks "Twee zomers" met Koen De Bouw en Ruth Becquart. In het nieuwe "Reizen Waes: wereldsteden" trekt Tom Waes naar enkele van de boeiendste en belangrijkste steden ter wereld, zoals Caïro en Los Angeles. 

Nog fictie: in het nieuwe "Lost luggage", met Lara Chedraouï in de hoofdrol, moet de half-Marokkaanse agente Samira Laroussa in de nasleep van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem de achtergebleven koffers terugbrengen naar slachtoffers en nabestaanden.

Verder zijn er nieuwe seizoenen van onder meer "Factcheckers", "Loslopend wild" en "#weetikveel".

Canvas wil ook in het voorjaar "een baken" zijn voor al wie op zoek is naar inspirerende verhalen over onderwerpen die ertoe doen. Het nieuwe jaar wordt ingezet met de vierdelige reeks "Sekswerkers", waarin Gilles De Coster en zijn getuigen een inkijk geven in een doorgaans gesloten wereld waar nog veel taboes over bestaan.

In "Taxi Joris" praat Joris Hessels met mensen terwijl hij hen met zijn taxi naar hun bestemming brengt. "FC United City Pirates" gaat over de gelijknamige voetbalclub die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit.

Later dit voorjaar volgen nog een aantal documentaire reeksen. In "Bariloche" vertelt Eric Goens het verhaal van Vlaamse collaborateurs die na de oorlog hun toevlucht zochten in Argentinië. "De kinderen van Save" belicht het lot van de kinderen van Belgische kolonialen en Afrikaanse moeders die eind jaren '50 in België werden ondergebracht bij pleeggezinnen. 

Canvas biedt ook een selectie internationale fictie en documentaires, waaronder de Australische fictiereeks "Fires", de Brits-Italiaanse reeks "Domina" en de Britse reeks "Showtrial".

VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep, maakt zich sterk dat het alle verhalen verzamelt. Naast het aanbod van Eén en Canvas vinden kijkers er ook "exclusieve webonly's", zoals de gloednieuwe absurde comedy "Match", het innovatieve "Generation M: The story of my life" en internationale reeksen als "Sort of" en "Nudes". Doorheen het voorjaar van 2022 zal VRT NU ook uitgroeien tot een volwaardige bestemming voor alle audio van de openbare omroep.

Het platform van de VRT kende in 2021 een groei. Meer dan 1,6 miljoen unieke profielen hebben dit jaar content op VRT NU gestart. In totaal werden er door die gebruikers zo'n 130 miljoen videostarts gegenereerd, dat is 20 procent meer video's dan in 2020.