Ondanks geamputeerde arm wint Hansel Emmanuel dunkwedstrijd op hoogste niveau

Sport | In sport is alles mogelijk! Deze slogan krijgt nog meer betekenis in het verhaal van Hansel Emmanuel. Hij is gehandicapt, maar blijft zijn droom om ooit in de NBA te spelen, najagen. Van inspiratie gesproken…

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op sociale media is Hansel Emmanuel een echte ster. Hij heeft bijna één miljoen volgers op Instagram. De basketter probeert net zoals veel leeftijdsgenoten de aandacht te trekken van de meest prestigieuze universiteiten om zo ooit in de NBA te mogen spelen. Hoewel de kandidaten talrijk zijn, is het aantal verkozen spelers elk jaar op enkele handen te tellen. 

Voor veel kanshebbers lag de weg naar een plek in de NBA geplaveid, maar dat is niet het geval bij Emmanuel. Zijn weg naar de top lag bezaaid met valkuilen en zijn missie leek lang onmogelijk. Maar de basketter met slechts één arm geeft de moed niet op en volhardt in het najagen van zijn droom.

Op zesjarige leeftijd geamputeerd 

Hansel Enmanuel Donato Domínguez werd in 2004 geboren in het Dominicaanse Republiek. Zes jaar na zijn geboorte veranderde zijn leven al drastisch. In een arme wijk van Santo Domingo stortte een muur van betonblokken op hem neer, waardoor hij twee uur lang muurvast zat. Om hem daar weg te krijgen, hadden de hulpdiensten geen andere keuze: zijn linkerarm moest geamputeerd worden. 

De beloftevolle basketter ziet het incident naar eigen zeggen als een zegen van God. “God heeft altijd een doel. Ik leef Zijn missie en Hij weet wat ik in dit leven allemaal zal doen.” De jongeman speelde honkbal, maar werd gedwongen om die passie op te geven waardoor hij ging basketballen. Zijn vader was een voormalige basketspeler en is nu grote fan van zijn zoon. 

Winnaar van een dunk-wedstrijd

In 2020 ging Hansel Emmanuel viraal op sociale netwerken dankzij video’s waarin hij zijn talent laat zien. De grote fan van sterren als LeBron James en Kevin Durant kreeg nadien een beurs en mocht in januari 2021 gaan studeren én spelen aan de Life Christian Academy in Florida. Toch krijgt de jongeman geen voorkeursbehandeling van zijn coach Moises Micael. Tijdens een van de eerste trainingen moest de flankspeler net als alle anderen de warming-up meedoen. De opdracht? Twintig push-ups voor de hele ploeg. Iedereen keek naar elkaar en de jonge Hansel, maar die gehoorzaamde zonder problemen en voltooide de oefening met lichte hulp van zijn coach. Sindsdien krijgt de gehandicapte speler een ferme dosis respect van zijn teamgenoten.

Als geen ander kan het Dominicaanse wonderkind zijn tegenstanders dribbelen dankzij snelle, flitsende bewegingen en een perfecte techniek. Zelfs als hij wordt gedwongen om aan de linkerflank te spelen, kan hij perfect uit de voeten. Als je weet dat hij net na zijn ongeval zelfs hulp nodig had tijdens het eten, kan je je inbeelden wat voor lange weg de basketter aflegde. “In het begin kon ik niks alleen. Ik had voor alles hulp nodig. Ik kon geen glas water vasthouden, mijn schoenen niet strikken en me niet alleen aankleden. Ik ben een jaar na mijn ongeluk beginnen basketballen. In het begin was dat heel moeilijk omdat ik mijn evenwicht verloor. Toen ik liep, kon ik niet eens op een rechte lijn lopen. Maar toen ik veertien jaar oud was, besefte ik dat ik wel degelijk goed was in de sport”, vertelt hij aan Basket USA. 

Emmanuel is zelfs zo goed, dat hij een paar dagen geleden de City of Palms Classic dunk-wedstrijd kon winnen. Zijn avontuur is ook nog lang niet ten einde, want inmiddels kreeg hij een aanbieding om voor het Tennessee State Varsity-team te spelen. Hansel Emmanuel als toekomstige ster in de NBA? Het zou in ieder geval een mooie boodschap van hoop en openheid voor mensen met een beperking zijn. 

Nogmaals, in sport kan alles!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top