PickxAwards2021: de winnaars in de categorie Beste Reality Programma

Films |

Het jaar komt op zijn einde en aangezien we dit jaar aanzienlijk veel tijd in onze zetel hebben gespendeerd, waren er heel veel programma’s die ons bezighielden. Tijd dus om de allerbeste op een rijtje te zetten. Dit zijn de genomineerden van de PickxAwards2021, categorie Beste Reality Programma.

Door Proximus

Deel dit nieuws

1. Over De Oceaan

Een betere titel hadden ze voor dit programma niet kunnen vinden, want de zes bekende Vlamingen die eraan deelnemen steken wel degelijk de Atlantische Oceaan over. Niet in een chique jacht met bijhorend personeel, maar in een grote zeilboot waarvan ze zelf de bemanning zijn. Jani Kazaltzis, Imke Courtois, Dominique Persoone, Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch en Evi Hanssen waagden zich aan het avontuur en kregen allemaal een speciale taak die ze moesten volbrengen om veilig terug aan wal te geraken.

De tocht ging van Lanzarote naar Guadeloupe. En tijdens die 5000 kilometer onder leiding van kapitein Piet Smet ontpopte Jani Kazaltzis zich als bootmanager, Evi Hanssen was verantwoordelijk voor het technisch management, Otto-Jan Ham vervulde zijn taak als radio-operator en weerman, Imke Courtois ontfermde zich over medische zorg en oceaanonderzoek, Willem Stellamans kreeg de belangrijke taak van eerste stuurman en Dominique Persoone was – hoe kan het ook anders – de kok van dienst.

Het survivalgedeelte was natuurlijk echt belangrijk, maar de ware kracht van ‘Over De Oceaan’ zat in de persoonlijke verhalen die bij de bv’s opkwamen tijdens deze zware beproeving. Als kijker leerde je elk van hen op een erg kwetsbare manier kennen. Een eerste plaats in de categorie Beste Reality zou mooi zijn en voor de liefhebbers is er goed nieuws: in 2022 gaan Annelien Coorevits, Gert Verheyen, Jonas Geirnaert, James Cooke, Élodie Ouédraogo en Ella Leyers op hetzelfde avontuur.

2. Château Planckaert

De Planckaerts zijn al lang geen onbekenden meer in het televisielandschap. Van 2003 tot 2009 konden we de vrolijke familie van ex-wielrenner Eddy Planckaert volgen in ‘De Familie Planckaert’. Ondertussen hebben Eddy, Christa en hun kinderen en kleinkinderen niet stilgezeten, ze runnen namelijk een succesvolle en gezellige chambre d’hôtes in de Ardennen.

De droom van de Planckaerts reikt echter verder dan de Belgische grens, want ze besloten naar Frankrijk te trekken om daar een waar kasteel te gaan renoveren. Het moet een plek worden waar gasten naar hartenlust kunnen genieten van een mooie omgeving, prachtige kamers, lekker eten en ongedwongen gezelligheid. Die renovaties komen natuurlijk niet zonder grappige situaties en soms ook problemen. Fans van de Planckaerts kunnen de familie dan ook weer op z’n eerlijkst zien, gaande van de domme moppen van Eddy over de fiestavonturen van de kleinzonen tot het zorgen voor Clara, Christa’s 93-jarige moeder.

3. Reizen Waes

‘Reizen Waes’ is al sinds 2013 een vaste waarde op de televisie. In die afgelopen acht jaar heeft Tom Waes de kijker meegenomen op al zijn trips, die zich over de hele wereld uitspreiden. Zes seizoenen lang al kan je meegenieten van de cultuur in onder andere Colombia, Iran, Alaska, Venezuela en Azerbeidzjan. De laatste twee jaren ging het er echter een pak minder exotisch aan toen, om redenen die we allemaal kennen. Maar Tom Waes bleef niet bij de pakken zitten en trok voor het vijfde seizoen door Vlaanderen en bezocht in het zesde en meest recente seizoen onze Noorderburen.

Het lijkt misschien op het eerste gezicht niet even adembenemend als China of de Verenigde Staten, maar volgens de televisiemaker is het in Nederland exotischer dan je denkt. “Ik ben écht verrast geweest. Er zijn echt prachtige plekken om te ontdekken en er valt ook heel wat te beleven. Van droogvallen op het wad, over waterskiën in het landelijke Oosten tot ‘skûtsjesilen’ in de Alde Faenen.” Ideaal om te kijken als je een tripje wil plannen in deze coronatijden.

4. De Colombus

Het laatste programma dat een nominatie in de wacht sleept, is ‘De Colombus’. Het is ook een ereplaats, want na vier seizoenen parkeert Wim Lybaert zijn schoolbus voorgoed. Lybaert begon in 2018 aan zijn avontuur en transformeerde de bus tot een grote mobilhome. Daarmee trok hij door verschillende landen over de hele wereld, met elke aflevering een andere copiloot naast hem.

Het laatste seizoen bracht hem naar onder andere Brazilië, Australië, Chili en de Filipijnen, met gasten als Helmut Lotti, Wim Willaert, en Cath Luyten. Telkens weer beleefde Wim Lybaert de mooiste avonturen met zijn medereizigers en samen praatten ze over de grote en kleine dingen van het leven. Het is dus ook met pijn in het hart dat hij het programma stopzet. Maar de bus hoeft niet te vrezen: die neemt Wim om de zoveel maanden nog eens mee op reis, zodat alles goed blijft draaien! Wie weet zien we hem ooit nog terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top