Deze sportrecords sneuvelden of werden geëvenaard in 2021

Na een saai jaar vanwege de vele afgelastingen in 2020 waren de afgelopen twaalf maanden bijzonder rijk aan emoties en grote sportevenementen. Nu 2022 voor de deur staat, blikt Proximus Pickx terug op de belangrijkste records die in 2021 werden gebroken of geëvenaard.

Cristiano Ronaldo wordt internationaal topscorer aller tijden

Ondanks zijn 36-jarige leeftijd heeft Cristiano Ronaldo dit jaar bewezen dat hij naast bakken ervaring ook nog energie op overschot heeft. In 2021 ging de Portugees verder op zijn elan door verschillende nieuwe records te breken en zo zijn lange lijst van topprestaties nog verder aan te dikken. Met de gelijkmaker in de 89ste minuut en vervolgens de winnende treffer tegen Ierland in de WK-kwalificatiewedstrijd op 1 september, werd CR7 de topscorer aller tijden voor een nationale ploeg met niet minder dan 111 doelpunten op zijn naam. De Manchester United-spits wipte daarmee in de rangschikking over de Iraanse Ali Daei, die 109 doelpunten maakte in 149 wedstrijden. Een maand later werd hij ook de nieuwe recordhouder in de Champions League met 178 matchen en de vaakst opgestelde speler in het Europese voetbal (181 optredens).

Lewis Hamiltons 100 overwinningen

Lewis Hamilton mag dan nipt zijn achtste wereldtitel in de Formule 1 hebben gemist na een krankzinnig slotduel met Max Verstappen in Abu Dhabi, maar de Brit is nog steeds ‘going strong’. Dit seizoen heeft de Mercedes-coureur twee nieuwe symbolische mijlpalen bereikt. Op 8 mei, op het circuit van Barcelona-Catalonië tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje, bereikte hij het krankzinnige aantal van 100 pole positions. Enkele maanden later, op 26 september, behaalde hij in Sotsji ook zijn 100ste Grand Prix-zege. Als hij er in 2022 in slaagt zijn wereldkroon te heroveren, wordt de zevenvoudig wereldkampioen de enige meest succesvolle F1-piloot in de geschiedenis, vóór Michael Schumacher.

Novak Djokovic, zeven jaar als nummer één

Zal Novak Djokovic zijn carrière beëindigen als de grootste speler aller tijden? Hoe meer jaren er verstrijken, hoe dichter de Serviër bij die droom komt. Dit seizoen brak hij twee nieuwe records. In maart verhoogde hij zijn aantal weken aan de top van de wereldranglijst tot 311, één meer dan Roger Federer. Belangrijker is dat Djokovic zijn zevende jaar op nummer 1 heeft voltooid en daarmee het record van Pete Sampras heeft gebroken. Door dit jaar de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon te winnen, evenaarde de 34-jarige Serviër ook het record voor de meeste grandslamoverwinningen, dat hij nu samen met Federer en Rafael Nadal in handen heeft.

Mark Cavendish evenaart Eddy Merckx in de Tour

Dit is ongetwijfeld het (geëvenaarde) record dat we het minst hadden verwacht. Op 36-jarige leeftijd, na verschillende moeilijke seizoenen, evenaarde Mark Cavendish het record van Eddy Merckx van 34 Tour de France etappe-overwinningen door naast de groene trui ook vier etappes te winnen. Nadat hij in de 13e etappe tussen Nîmes en Carcassonne zijn armen in de lucht stak, voor ploeggenoot Michael Morkov, had de Brit de enige recordhouder kunnen worden als hij de laatste etappe op de Champs-Elysées had gewonnen. Maar hij kon niet verder komen dan een derde plaats achter Wout van Aert en Jasper Philipsen.

Recordbrekende Spelen in Tokio

Ook de Olympische Spelen in Tokio stonden afgelopen zomer bol van de knalprestaties. In de zwembaden werden niet minder dan zes wereldrecords gebroken. Dit was met name het geval in de 4x100m wisselslag, waar de Amerikaanse estafette een record uit 2009 met een halve seconde verbeterde. In het atletiek werd de Noor Karsten Warholm de eerste atleet in de geschiedenis die de 46 seconden op de 400 m horden bij de mannen wist te breken (45"94). Het record werd ook gebroken door Sydney McLaughlin bij de vrouwen. Een andere grote prestatie was die van het Duitse damesachtervolgingsteam in het baanwielrennen, dat goud won na drie keer het wereldrecord op deze discipline te hebben gebroken. Bij de mannen spande het Italiaanse team de kroon door tweemaal het wereldrecord te breken.

Sport

Bekijk alles
Top