Celtic versus Rangers: een beladen derby, getekend door religie en politiek

Sport | Celtic werd afgelopen zondag voor de 53e keer in hun geschiedenis tot Schots kampioen gekroond. De "Bhoys" zullen dit weekend voor het eerst hun titel moeten verdedigen op het gras van Nicolas Raskins Rangers voor een ongetwijfeld zwaar geladen duel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de voetballerij heb je diverse derby’s die bijzonder beladen zijn. The Old Firm tussen Celtic en Rangers mag daar zeker bij geplaatst worden. Het is dé affiche in het Schotse voetbal. Toch moest de Schotse voetbalfan het enkele jaren stellen zonder Old Firms. In 2012 werd Glasgow Rangers FC failliet verklaard wegens zware financiële problemen. Onder de nieuwe naam Rangers FC werd er een doorstart gemaakt in de vierde afdeling van Schotland.

Dankzij een goed beleid deze keer zou Rangers FC snel terugkeren naar het hoogste niveau. In 2013 en 2014 speelde de ploeg uit Glasgow meteen kampioen in vierde en derde klasse. Vervolgens vertoefde het twee jaar in de tweede afdeling. In 2016 kroonde Rangers FC zich tot kampioen in de Championship, waardoor de club weer deel uitmaakte van de Schotse Premiership.

Rangers back in business

De aanpassing en snelle opmars vergde uiteraard veel van de club. Velen hoopten dat Rangers meteen kon wedijveren met Celtic, dat sinds het verdwijnen van Rangers autoritair de plak zwaaide in de hoogste afdeling. Maar de blauwe club uit Glasgow moest wat acclimatiseren. In 2017 eindigde Rangers op een derde plek in de stand, in 2018, 2019 en 2020 eindigden ze als tweede vlak achter kampioen Celtic. Dat was telkens met Liverpool-icoon Steven Gerrard als hoofdcoach.

Vorig seizoen kon Celtic voor een tiende titel op een rij gaan, maar daar stak Rangers FC een stevig stokje voor. In 38 wedstrijden bleef Rangers FC ongeslagen en pakte het 102 punten; 32 overwinningen en 6 gelijke spelen. Alle thuiswedstrijden werden in winst omgezet. Bovendien incasseerde de ploeg van trainer Gerrard in 26 duels geen doelpunt en slechts 13 doelpunten in totaal, een record. Er werd 92 keer gescoord.

Rangers FC werd zo de tweede club in de historie van de Schotse Premiership die erin slaagde om een seizoen lang niet te verliezen. In het seizoen 2016-2017 lukte het Celtic.

Katholieken versus protestanten

En zo heeft het Schotse voetbal sinds enige jaren zijn Old Firm terug. Gelukkig niet meer zo bloederig zoals het ooit was. De kloof tussen beide clubs uitte zich veelvuldig in geweld en onrust waarbij vele gewonden en doden zijn gevallen.

Geen clubs in de wereld die namelijk zo sterk verzuild zijn als Celtic en Rangers. De eerste opgericht in 1887 als liefdadigheid voor de Iers-katholieke immigranten in het oosten van de stad, de andere uitgekozen om het protestantse establishment in het westelijke deel te vertegenwoordigen. Daarbovenop kreeg je het conflict in Noord-Ierland, waar beide kampen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Dat zindert nu nog steeds na. Celtic-fans blijven IRA-liedjes zingen en Ierse vlaggen zwaaien, aan de andere kant heersen de Union Jack en de poppy, symbool van het Britse leger. Een Schotse vlag zal je hier niet zien.

Je kan het je haast niet voorstellen dat beide ploegen ooit zeer goed bevriend waren met elkaar. Zo organiseerden ze samen vriendschappelijke wedstrijden om inkomsten te genereren. Deze inkomsten waren vooral belangrijk voor Celtic omdat zij toentertijd als goed doel voor kinderen zonder eten diende. De benaming 'The Old Firm' kwam voort uit de goede relatie die beide clubs met elkaar hadden en wordt dus nog altijd (spottend) gebruikt.

Kijk naar The Old Firm tussen Celtic en Rangers FC op zaterdag 13 mei vanaf 13u30 op Eleven 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top