Is de NBA op weg naar een seizoensonderbreking?

Basketbal |

Het coronavirus tiert weer welig in de NBA en slaat dit seizoen hard toe, met spelers die in quarantaine zijn geplaatst en wedstrijden die zijn afgelast. De protocollen zijn aangescherpt, maar de schaduw van een verplichtte onderbreking hangt als het zwaard van Damocles boven de competitie.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Als je op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen in de NBA-competitie moet je de Twitter-accounts van specialisten Shams Charania en Adrian Wojnarowski volgen. En de laatste dagen zijn ze actiever dan ooit, door de ene tweet na de andere te posten over spelers die verplicht het Covid-protocol van de NBA League moeten volgen.

Alleen al op zaterdag voegden Kevin Durant en Kyrie Irving zich bij James Harden en enkele van hun teamgenoten bij de Nets die reeds in quarantaine waren. Twee wedstrijden van de Bulls werden uitgesteld omdat er niet genoeg spelers beschikbaar waren om te spelen. Vrijwel elk team heeft ermee te kampen en het begint voor problemen te zorgen.

Explosie in december

Zoals je ondertussen wel weet, vermindert een vaccinatie aanzienlijk het risico om in het ziekenhuis te belanden, maar het belet niet dat je toch nog besmet kan raken. De NBA is daar een goed voorbeeld van, aangezien 97% van de basketbalspelers gevaccineerd is, maar nu toch een ruim aantal spelers out is omwille van een besmetting met COVID-19. Deze vrijdag, een dag dus voordat er een nieuwe lijst met gevallen op zaterdag wordt vrijgegeven, telde sportzender ESPN in totaal 84 spelers die dit seizoen door het protocol worden of zijn getroffen.

En alleen al in december zijn 68 spelers besmet geraakt. Tot nu toe verliep alles vrij goed in het reguliere seizoen. Maar nu wordt de situatie problematisch, vooral met de komst van de nieuwe Omikronvariant. Terwijl het in de zalen bijna weer normaal was geworden, voelt dit als een stap terug. In Toronto, bijvoorbeeld, is de capaciteit van de zaal met 50% verminderd.

Een pauze als laatste redmiddel?

In 2020, zodra de eerste gevallen bij spelers werden ontdekt, drukte de NBA, net als de hele wereld, op de pauzeknop. Het seizoen eindigde in Orlando, waar een echte bubbel was gecreëerd om de spelers in staat te stellen het seizoen uit te spelen. Zijn we op weg naar hetzelfde scenario? Momenteel is dat hoogst onwaarschijnlijk.

De organisatie van de League-competitie houdt de situatie nauwlettend in de gaten, maar voor sommige betrokkenen lijkt het onvermijdelijk, zoals ESPN-analist en voormalig coach Jeff Van Gundy zei. "Ik heb echt het gevoel dat op een gegeven moment het seizoen op pauze wordt gezet. Gezien de voorspellingen, zie ik niet hoe we daaraan kunnen ontsnappen."

Je ziet dus terug mondmaskers op de banken, de spelers worden weer meer getest en worden gepusht om hun boosterprik te gaan halen. Maar om niet in een impasse te geraken en ook om getroffen ploegen minder te straffen, willen sommigen dat asymptotische spelers kunnen spelen. De professionele American footballcompetitie NFL heeft al een soepeler protocol, zal de NBA volgen? Het is niet zo zeker of de organisatie van de League optimistisch is over dit scenario...

Volg het beste van de NBA het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top