‘The Matrix Resurrections’: de verrijzenis van een iconische filmsaga

Films | Het lange wachten is voorbij: vanaf vandaag kan je in de bioscoop gaan kijken naar ‘The Matrix Resurrections’, de langverwachte opvolger van ‘The Matrix Revolutions’ uit 2003 en de vierde film in de iconische sciencefictionsaga. Proximus Pickx neemt een trip down memory lane om je onder te dompelen in het universum van The Matrix.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Computerprogrammeur Thomas Anderson lijkt een doodnormale, hardwerkende man. In zijn vrije tijd werkt hij onder de naam Neo evenwel als hacker. Op een dag wordt hij gecontacteerd door de mysterieuze Morpheus met nieuws dat zijn hele leven op z’n kop zet. Neo ontdekt dat de wereld waarin hij leeft niets meer is dan een virtuele simulatie, die bedoeld is om de mensheid onder de knoet te houden. Bovendien speelt hij blijkbaar een sleutelrol in deze creatie.

Zo luidde de premisse van de originele Matrix uit 1999. De film werd destijds onthaald als een instant sciencefictionklassieker. Het intelligente sciencefictionepos wierp filosofische vragen op over onze werkelijkheid, terwijl het de bioscoopganger die niet zozeer wou reflecteren over existentialisme, vergankelijkheid, geloof en de beroemde ‘Cogito ergo sum’-stelling van René Descartes vertier bood in de vorm van een stilistisch en verhaaltechnisch ongezien staaltje cinemakunst.

Visueel huzarenstuk

Als klap op de vuurpijl boden de fraaie visuele effecten voldoende entertainment om zij die afhaakten door het complexe verhaal toch aan boord te houden. De snelwegachtervolging in ‘The Matrix Reloaded’ bijvoorbeeld staat te boek als één van de beste achtervolgingsscènes ooit. Voor die scène werd speciaal een snelweg gebouwd, inclusief een geluidswal (die eigenlijk de achterliggende stad San Francisco moest verbergen) en op- en afritten. De weg werd aangelegd op een militaire basis en was 2,4 km lang. General Motors schonk trouwens meer dan honderd auto’s voor de achtervolging, die allemaal sneuvelden. Buiten die bolides en de snelweg was alles in de scène computergeanimeerd.

Ook ‘The Matrix Resurrections’ belooft trouwens een visueel spektakelstuk te worden. Tijdens een interview in ‘The Late Show with Stephen Colbert’ onthulde hoofdrolspeler Keanu Reeves (Neo) dat hij en collega Carrie-Anne Moss (Trinity) voor één welbepaalde scène “19 of 20 keer” van een gebouw van veertig verdiepen hoog gesprongen zijn.

Strijd tegen nieuwe vijand

Terug naar de plot van ‘The Matrix’: de raadselachtige Morpheus leidt Neo naar de echte wereld. In werkelijkheid leeft Neo niet in 1999 maar 200 jaar later, en de wereld is verwoest en overgenomen door geavanceerde kunstmatige intelligentiemachines. De computers hebben een simulatie van het leven in de 20ste eeuw gecreëerd, de Matrix genaamd, om de menselijke geesten tevreden te houden en hun lichamen als energiebron te gebruiken.

In wezen is de Matrix dus een gedeelde lucide droom, geleid door de artificiële intelligentie die een gesimuleerde werkelijkheid creëert. Neo leert deze regels om te buigen en wordt steeds meer lucide en bewuster. Hij is een ‘verlichte’ geest en ontdekt onder impuls van Morpheus dat eigenlijk alles mogelijk is. Samen met de vrijheidsstrijders die zijn ogen openden begint Neo een epische strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid terug te geven.

Het verhaal van ‘The Matrix Resurrections’ speelt zich twintig jaar na de gebeurtenissen van 'The Matrix Revolutions' af, wanneer Neo weer een schijnbaar normaal leventje leidt onder zijn oorspronkelijke identiteit Thomas Anderson in San Francisco. Een therapeut schrijft hem blauwe pillen voor als medicatie tegen de vreemde en onnatuurlijke zaken die hij soms ervaart. Op een dag biedt een nieuwe versie van Morpheus hem een rode pil aan, waardoor zijn geest opnieuw lucide wordt en hij de Matrix kan zien. Die Matrix blijkt sinds de Smith-infectie gevaarlijker geworden. Neo vervoegt een groepje rebellen in de strijd tegen een nieuwe vijand...

‘The Matrix’ is vanaf 7 februari beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top