Legendarische wedstrijden: AC Milan-icoon Paolo Maldini zwaait af

Serie A | 31 mei 2009 staat in het geheugen gegrift van Paolo Maldini en de supporters van AC Milan. Op de slotspeeldag van de Serie A speelde deze legende van het Italiaanse voetbal de allerlaatste match van zijn profcarrière, net als ene Luis Figo deed op exact dezelfde dag.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het duel tussen AC Milan en Fiorentina op de slotspeeldag van de competitie mocht dan wel in het teken staan van het afscheid van Paolo Maldini, toch stond er ook sportief veel op spel. Inter had zich twee speeldagen eerder al tot kampioen gekroond, maar in zijn zog woedde de strijd om de Europese plaatsen volop.

AC Milan stond op de tweede plaats met hetzelfde puntenaantal als Juventus en kon zich dus geen puntenverlies veroorloven tegen Fiorentina, dat vierde stond en op koers was voor rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League in geval van een zege met twee doelpunten verschil tegen de Rossoneri.

Een laatste zege

Bij de aftrap staan de troepen van Carlo Ancelotti, die tevens zijn laatste match op de Milanese bank beleefde, in hun vertrouwde 4-3-2-1-opstelling. Kaká, Filippo Inzaghi en Clarence Seedorf vormen een offensieve drietand terwijl Maldini de boel achterin dicht moet houden, zoals gewoonlijk. Maar een bedrijvig Fiorentina maakte het leven van de bezoekers zuur.

Toch waren de beste kansen voor Milan, dat de score opende dankzij Kaká, die zijn lot toen al verbonden had aan Real Madrid. Daarna verdubbelde zijn landgenoot Alexandre Pato de score bij zijn invalbeurt op twintig minuten van het einde. Opdracht volbracht voor de Milanezen, die zo hun ticket voor de groepsfase van de Champions League veiligstelden.

Een geweldig palmares

Het werd dus een afscheid in schoonheid voor Maldini, die zag hoe de spelers in het slot stopten met voetballen om te applaudisseren voor hem en om hem een ovatie te gunnen van het publiek. De Milanese aanvoerder salueerde de massa en nam felicitaties in ontvangst van zowel zijn ploeggenoten als de tegenstander. Een welverdiende hommage voor de verdediger, die in 25 jaar carrière ziel en zaligheid gegeven had voor de Rossoneri.

‘Il Capitano’ gold als een absoluut boegbeeld van de club. Hij debuteerde in 1985 in het AC Milan-shirt en speelde ruim 900 wedstrijden in de Milanese kleuren. Vandaag is hij technisch directeur van de club van zijn hart en kan hij bogen op een rijk palmares. Daar prijken onder meer vijf Champions League-titels en zeven landstitels op.

Fan van deze reeks? Lees over het afscheid van Luis Figo als profvoetballer.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top