‘Don’t Look Up’ op Netflix: humor als saus over het heetste hangijzer van onze tijd

Films | Vanaf vandaag kan je op Netflix kijken naar ‘Don’t Look Up’, een geweldige satire over een dreigende komeetinslag op aarde, met een absolute sterrencast in actie. De wetenschap dat de komeet eigenlijk een metafoor is voor de klimaatproblematiek verheft de film tot een scherpe maatschappijkritische aanklacht tegen de onkunde van de mensheid om onze krachten te bundelen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Don’t Look Up’ opent met Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), een student astronomie die een komeet ter grootte van de Mount Everest ontdekt in het heelal. Haar professor Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) ontdekt via complexe berekeningen dat de komeet op directe ramkoers ligt met de aarde. Het tweetal is in shock en wil de autoriteiten inlichten. Hoe harder ze proberen om mensen ervan te overtuigen dat ze in levensgevaar zijn, hoe minder die hen serieus nemen. Ze vertrekken dus maar op een grote mediatoer in de hoop de mensheid alsnog te redden, en botsen daarbij op allerlei obstakels.

‘Don’t Look Up’ beschikt over een sterrencast zoals je er maar weinig ziet, met tal van met Oscars gedecoreerde acteurs en actrices. De zwarte scifi-komedie zet Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence in de hoofdrollen en heeft daarnaast nog plaats voor – zet je schrap – Rob Morgan, Jonah Hill, Timothée Chalamet, Ariana Grande (jawel!), Scott Mescudi, Cate Blanchett en Meryl Streep.

Inspiratie bij 'Jaws'

De film onderstreept een ongemakkelijke waarheid. Dat onze aarde in acuut levensgevaar verkeert hoor je ons niet zeggen. De kans dat het voorbestaan van het menselijk ras bedreigd wordt als we deze weg blijven bewandelen, is daarentegen wel reëel. ‘Don’t Look Up’ is immers een onsubtiele commentaar op onze aanpak van de klimaatcrisis. Decennialang lagen het grote publiek en de wereldleiders amper wakker van dit levensbedreigende probleem. Onze ogen zijn pas de jongste jaren geopend, en ondertussen is kostbare tijd verloren gegaan.

Regisseur Adam McKay vertelde aan The New York Times dat hij zijn inspiratie voor de film deels haalde bij ‘Jaws’: “Het idee van een rampenfilm waarin het publiek niet gelooft dat er een ramp op til is gaat terug op de figuur van de burgemeester in ‘Jaws’, die zei: ‘Dat zou je maar al te graag willen bewijzen, niet? Aas je op een naamsvermelding in National Geographic?’

Ontdek ‘Don't Look Up’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top